Hej då Scarlett och välkomna Bernice och Brett.

Scarlett packade och åkte hem igen. Jimmy och Nicola tackade henne för att hon varit där, speciellt Jimmy eftersom hon också förlorat en bror som hon älskade.
 
Charity beklagar sig för Rishi om Jimmys beslut om att inte sälja till henne. Rishi tröstar henne med att hon kan göra så att hon kommer att behövas på kontoret så kommer Jimmy att komma krypandes. Det gör att Charity går till kontoret för att packa ihop sina saker och hon tänker ta med sig de kontakterna som hon lyckats få kontrakt med. Jimmy protesterar men Charity tycker att det är henne de gjort affärer med, inte själva åkeriet.
 
Det kommer in en taxi i byn och ur kliver en dam som verkar rätt glad. Det är Bernice som kommit tillbaka. Hon är dotter till Diane och Rodney, hon är även mamma till Gabby. Bernice gör entré storgråtandes när hon träffar sin mamma i vardagsrummet. Diane blir förvånad men får höra att dottern bråkat med sin man och därför behövde hon komma ifrån. När Diane går in till puben för att arbeta ändrar Bernice humör och blir glad och går och nynnar för sig själv. Precis då kommer Ashley in och han blir nog ännu mer förvånad än Diane över att se Bernice där.
 
Rhona och Paddy ska intervjua vikarier till kliniken. De är inte speciellt nöjda med de sökande. Något sent dyker sedan en veterinär upp som heter Brett. Han gör ett gott intryck på Rhona så han får jobbet efter att ha assisterat henne vid en operation.
 
Rodney träffar Bernice och han blir glad över att dottern är tillbaka. Nicola däremot är mindre glad av att se sin halvsyster igen. (För de som inte vet så hade Bernice ett förhållande med Nicolas blivande man Carlos och det blev känt precis innan vigseln)
 
Zak har träffat sin psykolog och det resulterade i att medicindosen kunde minskas. Zak känner även att han är den ende som kan se till att Cain och Charity håller sig lugna när det gäller Cameron, för Debbis skull.
 
Jimmy märker att vissa klienter väljer att vara lojala mot Charity. Han erbjuder då henne 10% till i företaget men hon går inte med på det eftersom hon blivit lovad Carls 40%. Det gör att Jimmy erbjuder henne så mycket att de har halva företaget var och det går Charity med på.
 
Diane och Rodney märker att Bernice verkar lite gladare än tidigare och de frågar ut henne angående varför hon kommit till byn. De vill att hon ska säga till om något speciellt har hänt. Bernice säger först att det inte är något men sedan kommer det fram att hon ska separera från sin man.
 
När Bernice sedan är ensam i vardagsrummet ringer hon någon i smyg, någon hon längtar efter men precis då kommer Ashley in. Han tror henne inte när hon säger att hon är där för Gabbys skull eftersom hon inte brytt sig om deras dotter speciellt mycket tidigare.
 
Rhona presenterar den nya veterinären för Pearl. Pearl blir väldigt förtjust i den i hennes tycke stiliga mannen så hon berättar att hon ska åka till Hong Kong över julen. Brett svarar att han ser fram emot till efter nyår när Pearl kommer tillbaka. Paddy som inte verkar så glad över att en snygg man ska vikariera istället för honom frågar om vad han gjort under det halvår som det inte står något om i cv:et. Brett vill inte skryta så han skrev inte att han jobbat som volontär i någon djurpark för att han alltid velat jobba med lejon.
 
Advokaten kommer till Kings kontor för att både Jimmy och Charity ska skriva på avtalet om att hon ska ha hälften av ägandeskapet. Jimmy tvekar lite för han känner att han inte vill bli lurad av henne och han säger åt Charity att han kommer att bli riktigt otrevlig om hon djävlas med honom eller försöker köra med några av sina trick.
 
Ashley berättar för Laurel att Bernice är tillbaka. Laurel blir orolig eftersom det kan påverka hennes relation med Gabby. När Bernice träffar dem ber hon Laurel att hålla låg profil med Gabby (som för tillfället är på skolresa) så inte Gabby kallar två kvinnor för mamma men då blir Ashley förbannad och säger till att Laurel faktiskt varit en mamma dygnet runt i sju år och det är mer än vad hon varit så det är hon som ska hålla en låg profil när Gabby kommer hem.
 
Katie försöker få tid att träffa Declan men han har alltid något annat att göra. Hon pratar med Nicola som inte tror att det är några problem. Sam kommer fram till Katie för att be henne prata med Declan för han vill ha löneförhöjning. Katie tror inte att det hjälper att hon säger något eftersom Declan knappt pratar med henne. Senare på dagen kommer Declan hem och ber henne boka bord på en restaurang men då säger Katie att hon hellre är hemma och tar det lugnt med honom. Efter maten sitter de i soffan och dricker vin. Katie frågar Declan om han är lycklig och han svarar att det är han.
 
Rhona frågar Brett om var han ska bo och han tänker hyra rum på värdshuset. Då säger Rhona att han kan bo hos henne och Paddy. Brett tvekar men när Rhona och Paddy insisterar så tackar han ja. Paddy går sedan över till Marlon för att beklaga sig över att Brett är alldeles för bra för att vara så ung och att alla tycker om honom, till och med han själv. Rhona säger sedan till Paddy att hon tänker inte byta ut honom mot Brett så han behöver inte vara svartsjuk.
 
Charity kommer in på puben och beställer champagne. Sam frågar vad hon firar och hon berättar det. Då undrar han när hon ska byta namn på firman och hon svarar att snart kommer åkeriet heta Sharma Shipping. Jimmy kommer dit eftersom Charity sagt att det var brådskande. När Jimmy får veta att hon bara ville skåla i champagne tackar han och säger att han måste hem till Nicola. Det gör att Charity tvingar Sam att dela champagnen med henne. Även Bernice tar tillfället i akt och tar sig ett glas av Charitys champagne.
 
Bernice smyger iväg för att prata i telefon. Hon säger till personen hon pratar med att nu är det klart, hon har ordnat det och nu kommer det att lösa sig. (Jag kommer inte ihåg exakta orden men det var något liknande i alla fall.)
 

 
Här är lite information från Colin om bland annat Bernice och Scarlett och ett lustigt sammanträffande i en annan såpa i England. Jag vet inte varför hans text blir i svart och jag vet inte hur jag ändrar det heller...
 
Bernice left Emmmerdale in April 2002, returning for two weeks in January 2004 following Tricia’s death. Her return was announced on 9 September 2012 with Samantha Giles saying “It's so lovely to be asked back to Emmerdale. The show is on top form and I'm really looking forward to being part of the team again." Samantha also took part in the live episode publicity. Appearing on “Daybreak” the day before, she commented: “I think they're all very brave. I'm relieved that I'm not part of the live episode! There's so many big things happening - it's going to be very exciting. I can feel there's been a big buzz going on building up to it."
 
 
 
Speaking of live, here’s a curious little fact. Remember I mentioned the live birth on EastEnders? The baby was named Lexi, and just a month earlier another baby in the show had been called Scarlett. It may just be a weird coincidence, but I still think it’s a little funny that two babies born so close to each other were named after two Emmerdale sisters!

As for Emmerdale’s Scarlett, like several of you I’d have loved to have seen her back permanently, but sadly Kelsey-Beth Crossley was not offered a permanent return. At least one person remarked about Kelsey’s weight loss. You may be interested to hear that she had lost three stone. Appearing on a chat show, she commented that: “I wasn't really that happy [with my weight] and I was getting a bit of criticism from the media, from the public. It happens, I understand. I realised myself that I wasn't that happy with it, so I joined the gym and joined Slimming World and I feel a lot happier now."
 
 
 
Kelsey-Beth’s first love was singing, and earlier this year she was shown auditioning for “The Voice” and made it through the blind audition. She had a choice between fellow former soap star Kylie Minogue or Kaiser Chiefs front-man Ricky Wilson to mentor her. She chose Ricky, but unfortunately Kelsey didn’t make it through the next “Battle Round”.
 
 
Speaking in October 2012 of her Emmerdale return, Kelsey-Beth said “It's been so brilliant. It's just like a family and everyone gets on so well. I've missed everyone so much this year." So I certainly wouldn’t rule out a further return sometime...
 
 
 
 

Nytvättad videokamera

Jag ber om ursäkt att inlägget kommer något sent men jag har haft vissa problem med Internetuppkopplingen.
Nu kanske jag glömmer något av det som hände men tyvärr kan det bli så ibland...
 
Cameron besöker Chas i fängelset. Hon berättar om Debbies besök och han inser att Debbie snackat om att han inte kommer att stanna hos Chas för han är den typen som sticker när det blir jobbigt. Han lovar Chas att vänta på henne även om hon ber honom att lämna byn.
 
Charity vill att Cain gör något åt Cameron som går runt i byn som om inget hänt. Cain säger att han väntar in rätt tillfälle. Cameron retar upp Cain genom att komma riktigt nära och glo på honom. När Cameron ställer sig återigen framför Cain och bara stirrar så stirrar Cain tillbaka men säger inget. Plötsligt smäller det och Cameron har fått en rejäl snyting så han stupar i backen. Cain drar in honom på verkstaden och häller whisky på honom så han kvicknar till. Cameron säger åt Cain att fortsätta, att göra slut på honom en gång för alla men Cain låter bli.
 
Nikhil har svårt för att lämna sin familj så han kommer på den lysande idén att ge Gennie en videokamera så hon kan dokumentera hela dagen med Molly sedan kan de titta på filmen tillsammans på kvällen när han kommit hem från jobbet. Gennie går med på det under milda protester.  Hon kommer sedan till fabriken och filmar när Nikhil säger till Kerry att hon inte fått jobbet än så hon behöver inte vara där och fika. Senare kommer Nikhil hem och vill se vad som hänt under dagen. Gennie letar efter videokameran och hittar den i tvättmaskinen, nytvättad. Nikhil blir besviken över att han missat Mollys så kallade små grodsparkar.
 
Advokaten kommer hem till Jimmy och Nicola. Han har med sig kontraktet angående försäljningen av Jimmys del av åkeriet.  Nicola försöker få advokaten till att förhala köpet eftersom Jimmy knappast är sig själv just nu. Advokaten svarar att han kan inte göra annat än det Jimmy ber honom. Jimmy kommer ner och de sätter sig i köket för att gå igenom köpeavtalet tillsammans med Scarlett. Allt verkar ok, trots att Charitys advokat lagt till någon klausul, så Jimmy är på väg att skriva på allt men advokaten råder honom att läsa igenom allt innan. Sedan ger advokaten ett brev som Carl lämnat in ganska nyligen. Det är ett personligt brev som han vill att Jimmy ska få.
 
Victoria frågar Betty om Adam får sova över hos henne. Betty svarar att hon tycker det går bra och hon kommer att prata med Alan så han inte surar. Adam blir glad när Victoria berättar det.
 
Cameron går till Cain, som är vid verkstan, för att lämna en målarbok och färgpennor till Sarah. Cain vill givetvis inte ta emot gåvan.  Då säger Cameron att han får väl lämna det själv.
 
Jai pratar med Charity om att han måste åka på en affärsresa till Venezuela. Hon tycker det är ok eftersom hon ändå har så mycket med åkeriet just nu och hon väntar på Jimmys svar om försäljningen.
 
Alan muttrar över att det varit lite för höga ljud ifrån Victorias sovrum när Adam sovit över. Betty säger åt honom att skaffa öronproppar om det stör honom.
 
Debbie är på sjukhuset hos Sarah när en sköterska kommer in med målarboken och färgpennorna. Sköterskan säger att det var en vän som var där och lämnade det till Sarah. När Debbie frågar vem det var så vet inte sköterskan det så Debbie tror att det är en okänd välgörare.
Cain kommer till sjukhuset och sitter bredvid Debbie vid Sarahs sjuksäng. Debbie tackar honom för att han ställer upp så för henne och hon säger att hon aldrig klarat detta utan honom. Cain säger att det är självklart att han gör det för henne. När han sedan ser målarboken frågar han henne varifrån den kommer och hon svarar att det är någon okänd som lämnat det.
 
Nicola får läsa Carls brev till Jimmy. Det visar sig att Carl ber om ursäkt för att han fått deras far att ge företaget åt honom när det var meningen att Jimmy skulle ta över. Sedan vill Carl ge allt tillbaka till Jimmy så de får huset, bilen och företaget. Nicola och Scarlett blir glada men Jimmy tvekar. Han går till kontoret och träffar Charity. Hon vill veta vad som hänt och när Jimmy berättar att han fått Carls del av företaget säger hon att hon är beredd att köpa bådas delar och hon kan ordna fram pengarna som behövs. Jimmy hinner inte säga så mycket för Charity skyndar sig iväg för att prata med Rishi.
 
När Charity återkommer för att berätta att hon ordnat med finansieringen så säger Jimmy att han inte tänker sälja. Charity blir rasande och kallar Jimmy för en nolla som inte kan något om att sköta ett företag och att det är hon som gjort åkeriet till vad det är idag. Jimmy tänker ändå inte sälja till henne så hon rusar ut.
 
Charity kommer hem till Jai som precis packat klart för att åka på affärsresan. Han frågar henne om han ska stanna hemma för hennes skull. Hon svarar att det behövs inte för hon ska ändå bara förinta Jimmy.
 

 
Här är en länk från jubileumsdagarna och denna gång visar de några bröllop som varit i serien. Länken är från Colin i England. Jag vill återigen varna för att titta på de andra klippen på youtube som syns på sidan, om man inte vill veta vad som händer i framtiden..
 
 
Here is the link to episode four of "Emmerdale at 40", which looks back at The Weddings (sorry that I didn't send this yesterday as I had intended). There's a few more (brief) older clips in this one than normal - including one from wedding number four in 1982!
 
Dropbox link: https://www.dropbox.com/s/72yikwnvlvz4j53/Emmerdale%20at%2040%20-%20Week%204%20-%20The%20Weddings.flv Youtube link: http://www.youtube.com/watch?v=hEW5o2BT5go

Värdelös mamma eller bara en överbeskyddande pappa

Debbie är frustrerad och vill ha svar av läkaren om hur tillståndet med Sarah är men han råder henne till att de kan bara vänta och se. Charity kommer in till sjukhuset och talar om att hon vet att hon borde vara där trots att Debbie sagt annat. Hon är ledsen för att hon inte kom när operationen var men det var för att inte göra Debbie upprörd. Debbie berättar gråtandes om sin oro över att inte kunna göra något för sin dotter och att Sarah faktiskt kan dö.
 
Gennie kommer ner till Nikhil som bär runt på Molly. Gennie säger att det är matdags men Nikhil tycker inte det behövs eftersom babyn ändå är tyst just nu. Precis då kommer Georgia in för att hälsa på eftersom hon hade vägarna förbi, igen. Georgia blir förvånad över att Nikhil fortfarande är hemma och inte på jobbet. Nikhil svarar att han älskar Gennie och Molly så mycket att han har svårt att lämna dem.
 
Chas ringer till Cameron när han är ute på gatan i byn. Han ser Lisa och Zak komma gåendes så han ber Chas att vänta lite. Cameron ber Lisa eller Zak att säga några ord till Chas men de vägrar. Lisa säger dock att transplantationen gått bra så Chas hör det. Dingles går vidare och just då kommer Debbie och Cain hem från sjukhuset. Debbie hör när Cameron säger till Chas att han älskar henne.
 
Eric har packat ihop en låda med mat för han vill inte att Amy ska svälta. När Amy och Kerry packar upp varorna så nämner Kerry att Andy ser trött och blek ut. Amy tolkar det som om mamman är ute efter Andy igen men Kerry lovar att hålla händerna i styr. Hon lovar även att hon ska söka jobb.
 
Gennie kommer till fabriken med Molly. Nikhil blir något nervös när alla ska titta till Molly och han oroar sig för alla baciller som kan finnas där. Georgia som står på kontoret med Nikhil säger åt honom att sluta försöka vara så perfekt för ingen är helt perfekt, inte ens han och hans syskon. Hon säger att hon älskar dem trots att de inte är perfekta. Väl hemma sedan så pratar Gennie med Georgia och hon får då veta att Nikhil ringt efter henne eftersom han trodde att Gennie behövde hjälp hemma.
 
Kerry kommer in på kontoret på fabriken för att fråga om jobb. Hon pratar med Rishi som ger henne ett formulär som hon ska fylla i. När hon gjort det frågar hon när hon kan börja men Rishi vill ha några referenser. Kerry blir nervös men sedan säger hon att de kan prata med Val och Eric.
 
Scarlett är på åkeriet för att försöka få lite ordning i arbetet. Rodney är där för att kolla några körningar när Nicola kommer in för att tala om att advokaten söker Jimmy för det är dags för uppläsning av Carls testamente. Jimmy är inte där eftersom han inte orkar bry sig om kontoret för tillfället.
 
Eric är inne på cafét för att köpa något gott till Amy. Rishi kommer in och frågar honom om hur Kerry är eftersom hon angett dem som referens. 
 
Charity kommer hem till Cain för att tacka för att han sett till att hon kom till sjukhuset trots att Debbie inte velat det. Cain berättar att Debbie ligger och vilar just nu för att han sagt åt henne att göra det. Lisa och Zak kommer dit men precis då kommer Debbie ner.  Hon ville inte vila utan bara göra sig i ordning för hon tänker träffa Chas i fängelset. Charity blir orolig och tror att allt blir bara värre om Debbie åker dit och Cain vill inte heller att Debbie träffar Chas. När Lisa försvarar Chas med att hon faktiskt tillhör familjen trots det hon gjort blir Cain förbannad och talar om för Lisa att Chas får skylla sig själv. Lisa erkänner att hon varit och hälsat på Chas och att hon uppmuntrat Debbie att besöka henne också.
 
Gennie känner sig värdelös som mamma men Georgia försöker muntra upp henne. Hon säger till Gennie att prata med Nikhil. Gennie tar med sig Molly till fabriken igen. Denna gång säger hon till Nikhil att eftersom han tror att hon inte klarar av att ta hand om deras dotter så får han göra det. Hon lämnar över Molly till honom och går därifrån.
 
Kerry återvänder till fabriken för att höra hur det gått. Hon blir rätt förvånad över att Rishi pratat med Eric. Det visar sig att hon inte får jobbet eftersom hon har stulit pengar från värdshuset.
Samtidigt pratar Eric med Diane och han säger att han har dåligt samvete som sagt sanningen om Kerry till Rishi. Han vet att Kerrys jobb betyder mycket för Amy.
 
Debbie kommer till fängelset och träffar Chas. Det är först väldigt spänt mellan dem men Debbie vill veta varför Chas gjort som hon gjort. Chas kan inte förklara varför. Debbie blir så arg att hon slår näven i bordet för hon vill ha svar. Tillslut säger Chas att hon älskar Cameron. Debbie blir ledsen och frågar hur Chas kunde såra henne, att hon faktiskt älskade Debbie först.(Det satt en kille bakom Debbie i besöksrummet, han var väldigt lik Robbie tycker jag)
 
Charity och Cain är rasande på Lisa som rått Debbie att besöka Chas. Lisa försöker försvara sig med att hon ville bara väl och hon trodde Debbie behövde träffa Chas. Zak säger irån och ber dem sluta eftersom Lisa faktiskt bryr sig om både Debbie och Sarah.
 
När Zak och Lisa går ut från Debbies hus så träffar Lisa Cameron. Hon är arg på honom för att han är kvar i byn och bara skapar osämja när han visar sig.
 
Nicola pratar med Jimmy om att de borde packa sina saker för att flytta tillbaka till Rodney. Hon berättar att advokaten hört av sig och sagt att Carl inte ändrat i testamentet på länge. De kommer fram till att testamentet är från den tiden Carl var ihop med Lexi men älskade Chas.
 
Eric, David och Amy sitter på cafét. Eric ger Amy kakan han köpt tidigare. David sitter och småretas med sin far eftersom han inte får något utan bara Amy. Eric bjuder sedan Amy på middag men hon vet inte än om hon kan. Däremot så kommer David och Jacob gärna på middag hos Eric. Kerry kommer in och är väldigt besviken över att Eric berättat om stölden för Rishi. Även Amy blir besviken när hon hör vad som hänt. Senare så söker Eric upp Kerry för att fråga om han ska prata med Rishi igen så hon kan få jobbet i alla fall och om det inte går så ska han hjälpa henne att få ett arbete.
 
Nikhil kommer hem med Molly. Han ber Gennie om ursäkt och hon säger till honom att han måste sluta vara så kontrollerande och överbeskyddande.
 
Chas erkänner, att hon och Cameron tänkte rymma tillsammans. för Debbie. Hon berättar att hon satt med packad väska och väntade på Cameron men att han inte dök upp för att Debbie ramlade och hamnade på sjukhus och att han därmed faktiskt valde att vara kvar hos Debbie. Debbie säger att han valde Chas för annars hade han inte varit kvar i byn med risk för att råka stöta på Cain. Hon fortsätter att berätta för Chas om hur Cameron betett sig när han skildes från sin förra fru på Jersey och det var inte på grund av Debbie utan för en annan kvinna medan Debbie var hemma i byn igen. Debbie säger att Cameron kommer knappast sitta och vänta på Chas utan när hon kommer ut så har hon ingen kvar, ingen familj inga vänner eller knappt företaget.
 
Cain har åkt till fängelset och han väntar på att Debbie ska komma ut därifrån. När hon kommer vill hon bara bli lämnad i fred men sätter sig i bilen ändå. Han frågar henne vad Chas sagt men hon vill inte svara på det. Debbie gråter och frågar varför de hatar henne så mycket. Hon berättar att hon bett Chas säga till Cameron att sticka ifrån byn men Chas kunde inte göra det.
Debbie erkänner att hon älskar Cameron fortfarande och hon vet inte vad hon ska göra...

Jag är så rik att Will Smith får servera mig

Eric är fortfarande arg på Kerry efter fyllan kvällen innan. Han säger åt henne att städa upp på toaletten efter sig. Sedan säger han åt henne att hon måste flytta. Kerry blir då orolig eftersom hon tror att Amy kommer att bli ledsen men Eric säger att de gör allt för att skydda Amy.
 
Amy har sovit över hos Victoria. Hon ber om ursäkt för att Kerry varit så jobbig  och hon erkänner att hon ändå är orolig för henne. När Victoria frågar hur det gått med Alex så säger Amy att hon inte kan vara ihop med honom eftersom han är hennes ex.
 
Gennie har somnat på soffan och Nikhil ser henne där när han kommer hem. Han tycker att hon borde mata Molly och sedan ta ett bad för att vila men Gennie protesterar för varken hon eller Molly kan leva efter Nikhils tidtagning.
 
Victoria får nycklarna till huset av Betty när de ses på cafét. Betty vill givetvis att de firar med något ordentligt att dricka på puben istället för på cafét. Alan säger att de ska gå hem och precis då kommeer Adam in. Han hälsar på Victoria och de sätter sig bredvid varann för att prata. Hon berättar att Alan varit kär i Betty för inte så länge sedan men då säger Adam att människor över 50 ska ägna sig åt annat men Victoria håller inte med.
 
Debbie och Charity plockar in saker som de ska ta med till Sarah på sjukhuset. Cameron kommer förbi och ber Debbie hälsa till Sarah. Charity säger åt honom att sticka.
 
Nikhil är orolig för Gennie så han pratar med Brenda och ber henne prata med Gennie och föreslå baby-yoga eller liknande. Sedan går han iväg för att köpa en vattenreningsapparat och ger den till Gennie. Gennie som hellre hade fått blommor och choklad blir besviken.
 
Amy träffar Alex på cafét. Hon ber om ursäkt för gårdagen. Alex ber också om ursäkt och han berättar att Kerry blev full och kasta sig över honom men Eric kom hem precis så inget hände. Amy blir väldigt besviken både på Alex och sin mamma. Sedan säger hon att hon inte bryr sig om henne även om det är hennes mamma.
 
Victoria flyttar in hos Betty och Alan. Betty blir glad över att se att Adam hjälper Victoria så det finns något fint att titta på. Sedan vill Betty ha te eller något starkare. Eftersom Victoria inte bjuder på annat så får Betty nöja sig med te. Victoria tycker det är trångt i rummet hon ska bo i så hon vill byta med Alan.
 
Cameron kommer in på puben och ser Debbie och Charity vid bardisken. Han går fram till dem för att säga att han tänker på Sarah men Debbie blir så arg att hon ber honom att aldrig nämna hennes dotters namn igen.
Charity blir orolig så hon går till Cain och ber honom att prata med Cameron. Debbie hör det och säger åt dem att inte säga något till honom. Charity svarar att hon vill bara väl men Debbie blir så irriterad så hon säger åt sin mamma att inte komma i närheten av Sarah för flickan behöver inte all dåliga energi som Charity utstrålar.
 
Amy är på dåligt humör när hon träffar Kerry. Kerry försöker be om ursäkt för det hon gjort men hon kan inte säga varför hon gör som hon gör. Hon berättar sedan att Eric bett henne flytta och hon kan faktiskt förstå varför.
Det leder till att Amy pratar med Andy så Kerry kan flytta in hos honom. Hon tar med sig sin mamma och visar var hon ska bo. Kerry blir förvånad men Amy försvarar sig med att hon är ju trots allt hennes mamma,
Eric kommer dit och han är rätt besviken på Kerry och tillslut säger han att de kan inte ha det så här men då svarar Amy att hon tänker bo där med sin mamma.
 
Jude kommer joggandes på stora byvägen och han möter Charity och Jai. Han frågar hur de mår och hur det går för Sarah. När han sedan frågar om han får be för flickan kan Charity inte hålla tyst så hon säger något sarkastiskt att ja gör det för vi har även fixat en hartass och en fyrklöver.
 
Kerry och Amy kommer till rätta hemma hos Andy.  Han kommer ner med Jack för han ska över till Lisa med honom. När Andy gått säger Kerry att hon förstår inte hur han klarar av allt för själv skulle hon bli helt förstörd om hon hade den pressen som han har.
 
Gennie blir irriterad när Nikhil stannar hemma för att stryka tvätt och städa istället för att gå till jobbet. Hon nästan skriker åt honom tillslut att bara gå.
 
Cameron kommer hem till Dingles och han har en rosa nalle med sig. Han ser Lisa, Belle och Andy stå utanför huset så han går fram till dem. Cameron ber Lisa ta med nallen ifrån honom till Sarah. De säger åt Cameron att lämna dem ifred och Lisa rycker åt sig nallen och kastar den in tunnan där hon precis håller på att elda i. Cameron går besviken därifrån.
 
Betty bjuder Alan på massa bakelser på cafét för nu är hon rik, så rik att hon skulle kunna få Will Smith iklädd endast kalsongerna att servera dem. Bob skrattar och säger att hon borde göra så för det skulle få fart på försäljningen där.
 
Alex kommer in på cafét för att fika men ser Kerry och Amy så han tänker vända och gå. Kerry vill prata med honom men Amy säger att det kan väl vara. Det slutar med att alla tre går hem till Kerry för att prata. Hon säger att det som hände inte får komma emellan Amy och Alex. Amy svarar att hon inte är intresserad av honom ändå medan Alex säger "tja"
 
Debbie är på sjukhuset och hon sitter och pratar med sin pappa. Hon berättar om oron att Sarah kan dö och då har hon plågats den sista tiden i onödan. Cain säger åt Debbie att inte oroa sig utan de måste vara starka för Sarahs skull och då får de ta saker och ting i den ordningen det sker.
 
Andy och Debbie sitter sedan och vakar vid Sarahs säng. När Andy går iväg för att hämta kaffe så ringer Cameron till Debbie. Hon svarar men säger inget, hon lyssnar bara på det han har att säga. Cameron säger att både hon och Sarah är starka och de kommer att klara av det här. Han ber om ursäkt för att ha sårat dem för det var aldrig meningen. Debbie sitter och gråter medan hon lyssnar.
 
Georgia kommer hem till Gennie med ursäkten att hon hade vägarna förbi. Hon hjälper Gennie genom att berömma henne och tala om att hon kommer att komma in i rätta vanorna så småningom. Nikhil kommer hem och frågar hur Gennie och Molly mår. Gennie säger att Molly bara äter och äter, då säger Nikhil att det är precis som hennes mamma. Gennie blir ledsen och lämnar över dottern till honom och går iväg. Georiga säger till Nikhil att det han sa var fel och hade han sagt så till henne hade han fått en smäll. Nikhil tackar ändå sin mamma för att hon kommit dit när han bett henne och han är orolig för Gennie men Georgia säger att Gennie klarar sig bra som mamma.
 
Eric kommer hem till Kerry och Amy för att lämna lite saker till Amy. Han frågar sedan henne om hon vill äta middag med dem senare men Amy har andra planer. Eric blir besviken och går därifrån. Kerry blir skadeglad för hon tror att Amy ska vara med henne men det visar sig att Amy ska hälsa på hos Victoria.
 
David är hemma hos Eric på middag och han märker att pappan är på dåligt humör. Det visar sig att Eric är rädd att de förlorat Amy nu men David tröstar honom med att snart kommer Kerry att såra Amy igen och då är det bra att han och Val finns där för henne.
 
Charity har ringt till Lisa hela dagen för att få veta vad som händer på sjukhuset. Hon beklagar sig för Jai men precis då kommer Cain in i deras vardagsrum. Charity blir först rädd att det hänt Sarah något men lättad när Cain berättar att allt har gått bra. Han ber sedan henne att höra av sig till Debbie för hon behöver sin mamma även om hon inte säger det.
 
Debbie pratar med Lisa och hon erkänner att hon mådde bra av att höra Camerons röst när han ringde trots att hon hatar honom. Hon säger att hon vill veta varför han tröttnade på dem men det skulle bli svårt. Lisa råder då Debbie att prata med Chas. Debbie tror inte Chas vill det men Lisa säger att hon måste fråga åtminstone.
 
 

Anka eller kyckling störst?

Eric ber Amy och Kerry att hjälpa till att välja ny matta till värdshuset. Medan de står ute och kollar i kataloger så kommer Alex förbi. Han frågar Amy om de ska ses senare. Amy hinner inte svara för Kerry lägger sig i och säger att klart att hon ska tacka ja eftersom det inte står några killar i kö. Det gör att Amy blir sur och säger att hon är upptagen.
 
Marlon kommer till Paddy för att lämna tillbaka kanoten. Han retar honom för amiral Kirk och sedan fortsätter munhuggandet dem emellan. Paddy är grinig och vill inte prata med Marlon och tillslut så har de blivit osams igen.
 
Declan ber Katie att föra över de 250 000£ till hans konto igen. Senare ber han henne att boka en restaurang så de kan gå ut och äta tillsammans. Katie blir något förvånad.
 
Rachel berättar för Marlon att hon har en film med Paddys kanoteskapader. De går in på cafét för att titta på filmen på hennes mobil. Marlon binder Daisy utanför.  Daisy ser en annan hund så hon sliter sig loss men precis då kommer Ashley körande och hinner inte stanna så han kör över hunden.
 
Marlon tar hunden till Paddy men han kan inget göra eftersom han inte får jobba som veterinär. Marlon ber honom ändå kolla till Daisy. Paddy tvekar efftersom han riskerar sitt jobb och även Rhonas. Tillslut kan inte Paddy motstå så han undersöker Daisy. När Marlon och Paddy står i skyddskläder på kliniken är det någon som knackar på dörren. (Jag missade vem det var som knackade..)
 
Nicola blir besviken när hon får höra att Megan åkt utan att säga något.
 
Katie kommer till Gennie för att träffa Molly. Eftersom Molly sover så börjar Katie prata med Gennie. Hon ger Gennie en påse med toalettartiklar som fanns på hotellet för hon vet att Gennie samlar på sådant. När Katie börjar prata om alla problem som varit medan hon var på bröllopsresa och med Megan så blir Gennie irriterad för att Katie kommer dit för att prata om sina problem och tror att allt är löst mellan dem. Katie blir förbannad och går därifrån.
 
Betty och Alan sitter på puben och pratar med Victoria om hennes husköp. Betty är angelägen om att det blir av snart så hon kan åka till Sydafrika till Jerry. Sedan sitter hon och Alan och berättar alla renoveringar de vill ha gjorda i huset.
 
Gennie och Nikhil kommer till puben och ser Katie och Declan sitta vid ett bord. Gennie vill gå men Nihil håller henne kvar. När Declan och Katie ska gå till restaurangen går de förbi Nikhil som passar på att prata med Declan. Gennie och Katie blir återigen sura eftersom Katie tycker att Gennie ska be om ursäkt medan hon själv inte har något att be om ursäkt för. Gennie säger återigen att Katie har blivit snorkig.
 
Paddy kommer över på kvällen till Marlon och berättar att Daisys tillstånd blivit stabilare så hon kommer säkert att klara sig. Han säger att Marlon får inte berätta för någon, inte ens Laurel, att Paddy gjorde operationen. Marlon är tacksam för hjälpen, han ber sedan Paddy om ursäkt för att de blivit ovänner och allt som hänt därefter. Paddy ber Marlon om ursäkt för att de inte frågade om Nya Zeelandsflytten och att de skötte det så illa. Det slutar med att vännerna kramar om varann.
 
Kerry fortsätter att tjata på Amy om att träffa Alex. Amy förklarar att hon inte är intresserad av honom. (Kan Amys sura humör vara för att hon gillar Adam istället som nu är med Victoria?) När Kerry senare frågar Amy om hon vill följa med till stan för att gå till någon klubb säger Amy ja så mamman inte ska behöva gå ensam.
 
Bob har fått höra att någon veterinärvikarie tagit hand om Daisy så han frågar Paddy om vem det var. Paddy svarar undvikande men precis då kommer en rasande Rhona. Hon undrar hur det kommer sig att Daisy ligger nyopererad på kliniken. Paddy försöker berätta och hon blir ännu mer förbannad när hon inser vad han gjort.
 
Kerry möter Alex i butiken. Hon frågar om han vill följa med ut på kvällen. Alex säger att han kanske inte borde följa med men Kerry säger att Amy behöver vänner och han kan vara säker på att de bara förblir vänner. så han tackar ja.
 
Victoria sätter upp en lapp på cafét för att hitta någon som kan flytta in hos Andy. Kerry ser den och anmäler sig som frivillig men det vill inte Victoria.
Adam och Victoria pratar om inflyttningsfesten hon vill ha. Alan hör det och säger att han har en väldigt bred musiksmak. Victoria tror att Alan kommer komma med blanka vida byxor som Elton John. Betty blir förtjust och säger att hon vill komma till festen som Lady Gaga om det är maskerad  =)
Kerry bjuder även med Victoria och Adam till klubbkvällen.
 
Rhona besöker Marlon och Laurel för att ge dem instruktioner om hur Daisy ska tas om hand nu när hon är sjuk. Hon råder dem att hålla barnen borta från Daisy så hon får den vila hon behöver. Både Marlon och Laurel försöker tala om att Arthur är jättebra för Daisy men Rhona blir irriterad och säger åt dem att hunden behöver vila, punkt slut.
 
Declan blir irriterad när Nicola inte kan ta hand om Megans samtal som kommer till kontoret. Han tar över ett samtal men säger att nästa får Nicola ta hand om och hon får skylla på vad som helst bara Megan inte är där.
 
Amy och Kerry kommer till klubben och när Amy ser att Victoria och Adam redan är där blir hon sur. Inte blir hon gladare när hon ser att även Alex kommer. När Kerry ska iväg och handla drinkar så följer Amy med henne. När Kerry sedan vill dansa så pratar Amy med Alex om att hon måste hålla koll på sin mamma så hon inte dricker en massa vodka. Alex erbjuder sig att hjälpa till att hålla koll för det är vad vänner gör.
 
Paddy och Marlon ses i pubköket. Båda berättar att de inte lyckats tala om för respektive sambo att de blivit vänner igen. De kommer överens om att kanske äta ihop och prata om något neutralt. Så när Rhona kommer till puben säger Paddy att de kan äta där. Rhona inser att något är på gång eftersom Paddy tittar på Marlon hela tiden. Paddy säger sedan att han vill bjuda över Marlon och Laurel på middag. Rhona blir sur och tänker gå men sedan säger hon att hon stannar för hon kan minsann vara civiliserad.

Katie och Declan sitter på puben när Jai kommer in och gör dem sällskap. Han vill veta hur deras bröllopsresa var men Declan säger att det inte finns så mycket att berätta. När Katie sedan ska handla något att dricka så står Jai vid bardisken. Hon påpekar att Megan sagt, innan hon stack, att Declan stöter bort alla han älskar precis som Ella, Mia och sin pappa och det gör Katie orolig. Jai försöker trösta henne att det behöver inte alls vara likadant nu.
 
Paddy och Rhona får sällskap på puben av Marlon och Laurel. De försöker umgås men tillslut blir stämningen inte den bästa för Laurel pratar om en maträtt med en pärlhöna inuti en kyckling inuti en anka, eller hur det nu var. Rhona påstår då att en kyckling är större än en anka. Laurel blir sur och vill googla och då blir Rhona irriterad på att Laurel inte kan ta det att hon har fel.  Det slutar med att både Laurel och Rhona går därifrån. Paddy och Marlon bestämmer sig för att ses själva nästa gång de vill umgås.
 
Amy upptäcker att Kerry trots allt fått i sig vodka så hon vill gå hem. Victoria och Adam följer med henne. Kerry blir kvar med Alex och han lyckas ändå inte stoppa drickandet så när de kommer hem är Kerry väldigt onykter. Kerry börjar flirta med Alex men han ser mest besvärad ut. Hon börjar då att tafsa på honom och berömma hans kropp. När Kerry sedan drar ner Alex för att kyssa henne så är han först motvillig men ligger ändå kvar över henne precis när Eric kommer hem. Eric blir förbannad, Alex går därifrån och förklarar att det är inte alls som det verkade. Eric är väldigt besviken på Kerry som svikit Amy igen genom att ljuga och dricka alkohol. Kerry bönar och ber att han inte ska berätta något för Amy.
 
 
 

Kanotkris

Megan är på dåligt humör och hon säger åt Robbie att det är över nu så de måste flytta. Han frågar varför och hon svarar att det är sedan Declan synat hennes bluff. Hon säger att de måste packa ihop och ge sig iväg.
Katie kommer dit och lämnar checken som Megan tar emot denna gång.
 
Paddy ska lämna Leo hos Marlon. När han är på väg att gå så ser han några leksaker på vardagsrumsbordet. Han frågar om de är till Leo eller Marlon. Marlon svarar att Leo är nog för liten men de kan leka med dem om han vill. Paddy ser ut som om han vill stanna men sedan säger han att han måste gå.
Paddy återkommer efter ett tag för att låna kanoten som Marlon köpte.
 
Victoria mms:ar Adam och det gör Amy sur. Amy tycker inte om att Victoria slösar tid på någon som Adam.
 
Dan bestämmer sig för att besöka Chas även om Ali avråder honom. Han säger att han alltid velat se hur det ser ut i ett kvinnofängelse.
 
Gennie är ledsen efter bråket med Katie. Nikhil råder henne att inte kasta bort vänskapen utan försöka försonas igen. Hon försöker sedan be Katie om ursäkt men Katie är rätt spydig. När Gennie är på väg att gå så vill Katie i alla fall att de pratar men då vill inte Gennie. Tillslut så går de båda vännerna in till köket på Home Farm för att prata. Gennie tror Katie är avundsjuk för att Gennie har barn och en man som älskar henne. Katie tror att Gennie är avundsjuk för att hon är gift och bor mycket finarre. Gennie blir då så arg att hon säger att Katie är bara Declans troféhustru och att han endast bryr síg om pengar. Declan kommer precis in i köket och hör detta. Gennie håller fast vid det hon tycker sedan går hon därifrån.
 
Victoria vill att Amy tar hennes pass på kvällen så hon kan träffa Adam. Amy vill inte alls ställa upp och precis då kommer Eric till värdshuset och berättar att Val åkt iväg till Paul för att planera Sharons bröllop och nu behöver han hjälp med tvätten. Han lyckas även övertala Amy att ta Victorias kvällspass.
 
Megan erkänner för Robbie att hon inte har pengar eller lägenheten kvar så de har ingenstans att ta vägen.
 
Declan försöker trösta Katie och säger till henne att Gennie är full av hormoner eftersom hon precis fött barn men att de kan nog bli sams igen.
 
Gennie är så irriterad på Katie så när hon pratar med Nikhil så erkänner hon att hon vet vad Katie gjort för att sätta dit Robbie. Nikhil tycker hon borde lugna ner sig men Gennie är rädd att om hon inte talar om sanningen så blir det bara värre. Det gör att Gennie går hem till Megan och berättar att Katie lurat Robbie i fällan när det fillmades av övervakningskameran vid stallet.
 
Dan besöker Chas och han frågar henne varför hon valde honom, varför hon förstörde hans liv. Chas försöker förklara att hon aldrig var med någon annan när hon var ihop med honom. Hon berättar vad Carl gjort, om utpressningen som visade sig inte räcka och att han var bara ute efter henne. Chas berättar att hon inte alls ville ha Carl längre eftersom han inte var sig själv utan hon ville bara komma därifrån innan han dödade henne.
Dan erkänner att han skulle gifta sig med henne igen om han fick chansen. Han lovar att finnas där för henne och att hon ska ringa om hon behöver prata. Chas kan inte lova det men när han hotar med att inte gå därifrån förrän hon lovat det så säger hon att hon kommer att ringa.
 
Megan och Robbie kommer till kontoret på Home Farm. Hon konfronterar Katie om händelsen men Kaite nekar och säger att Gennie bara vill ge igen eftersom de bråkat. Declan frågar Katie om det stämmer det Megan och Robbie påstår men Katie nekar. När de blir ensamma vill Declan veta sanningen och Katie erkänner att hon gjorde det för att få bort Robbie som gick henne på nerverna. Declan undrar hur hon skulle ha gjort om Robbie inte nöjt sig med ett nej. Katie svarar att hon hade klarat av det ändå.
 
Alex kommer in på värdshuset. Han får veta att Adam är ute med Victoria så han frågar Amy om de ska ta en öl. Amy tvekar men följer sedan med honom. Hon går även med på att gå ut på stan med honom nästa kväll. När Kerry hör det så  tror hon att det kan bli något mellan Alex och dottern men Amy säger att hon inte är intresserad av honom mer än som vän.
 
Paddy är ute och paddlar med kanoten. Han fastnar under ett träd. Sean ser det och börjar filma. Paddy är irriterad så han tappar paddeln. När Sean gått så kommer Marlon som är ute och går med Leo förbi och ser honom så han går dit för att hjälpa till. Paddy vill inte ha hjälp men tillslut struntar Marlon i det och hjälper honom ändå. När de sedan kommit upp ur vattnet så vill Marlon att de är vänner igen men Paddy kan inte säga förlåt för då skulle det vara som om han erkände att han gjort fel.
 
Declan söker upp Megan och Robbie för att be dem om ursäkt. Han vill dock inte att de stannar i byn och han säger att Robbie gjorde så att Katie mådde dåligt i sitt eget hem så han får skylla sig själv. När Declan kommer hem berättar han att han varit och bett om ursäkt och han vill att hon gör detsamma. Katie säger att hon inte kan det eftersom hon inte är ledsen för det som hände. Declan säger att hon får som hon vill om hon lovar att aldrig mer ljuga för honom.
 
Megan är på väg att ta det sista för att lämna byn. Robbie säger att han vill följa med henne även om hon inte har något att erbjuda. De går till Home Farm för att lämna nyckeln.
Megan skäller ut både Katie och Declan för hon tycker det är synd att de behandlar någon ur familjen på så illa. Robbie säger att de kommer att få igen, att Declan kommer att få vad han förtjänar för det kommer Robbie att se till även om han dör på kuppen. När de gått frågar Katie hur Declan mår. Han svarar att han aldrig mått bättre.


 

 
 
 Här är lite mer om jubileet som precis varit. Som vanligt är det Colin som skickat detta. Jag har inte sett detta själv än så jag vet inte om det är helt spoilerfritt (kan finnas om det är youtubekllipp)
 
 
 
Today’s episode of “Emmerdale at 40” takes a look back at “The Crimes”, covering stories from 1997 to 2011. Watch on Dropbox here: https://www.dropbox.com/s/ehh30aqal8owonf/Emmerdale%20at%2040%20-%20Week%203%20-%20The%20Crimes.flv or view on youtube here https://www.youtube.com/watch?v=qvhZP3QSyc0
 
Having now seen how “Emmerdale Live” was divided into two episodes for overseas transmission, I thought some people might like see the bits that you missed from the UK version. The first video shows an extended version of Carl stopping Chas leave in Hetty, followed by a shot you didn’t see of the Spencer’s wedding party making their way to the Macey’s party at the start of the next part. https://www.dropbox.com/s/4p9qy2ssd3timjs/Emmerdale%20live%20-%20end%20of%20episode%201%20%26%20start%20of%20episode%202.mp4 The second video shows the end of the episode, which I’ve started from the beginning of the band playing “Higher and Higher” and concludes from 1:25 with an extended sequence of the fireworks and a rather different looking set of closing credits (in a style that hadn’t been used on Emmerdale since 2000!) https://www.dropbox.com/s/mmo63qb2nhks9r2/Emmerdale%20live%20-%20end%20of%20episode%202.mp4 Thanks go to Samuel for providing me with copies of the Swedish versions of these episodes.
 
A quick answer to AnnaS before I go today. In the UK, Emmerdale has not had a summer break since 1985, and last took a christmas break in 1988. Since then it has been on 52 weeks of the year.
 

Stämmer du mig stämmer jag dig...

Moira är på väg till puben och hon ser Cain tillsammans med barnvagnen tvärs över gatan. Hon får ett litet leende när hon ser honom. Moira går till Diane och säger att hon råkat lura henne på pengar, hela 1.45£. Diane märker att det är något annat som Moira tänker på och om det inte är barnen eller pengar det gäller så vad kan det vara. Moira vill inte svara på det.
Även lite senare ser hon Cain sitta med Jack på en trappa och hon kan inte slita blicken ifrån dem.
 
Lizzie och Dan är på fabriken och de märker att Ali inte är som förr. Lizzie frågar Dan om de ska berätta för henne att det inte finns något "vi" mellan dem men han tycker hon kan vänta med det.
 
Katie och Declan kommer hem från bröllopsresan på Maldiverna. Megan är snabb att komma på besök. Hon berättar att Robbie och hon flyttat in på Mullberry cottage. Declan verkar inte speciellt upprörd över det. Han får även veta att Megan hjälpt till på kontoret under tiden. Då får han bråttom att kolla alla dokument och handlingar för att se om hon gjort något hon inte borde.
 
Rhona kommer för att hämta Leo hemma hos Marlon. Det är bara Laurel hemma och då blir Rhona sur över att Marlon inte tagit ledigt från sitt jobb som bara går ut på att laga mat. Hon gnäller även om att Laurel gett Leo chokladmousse för han får inte äta skräpmat och extra viktigt för att han är så känslig. När Laurel sedan berättar för Marlon om vad Rhona sagt så säger han hon kanske var orolig för Paddy som var på rättegången.
 
Gennie söker upp Debbe hemma hos henne. Debbie blir förvånad över att Gennie dyker upp men hon lyssnar på vad Gennie har att säga. Genne berättar om att hon visste om att Chas träffade Cameron och hon ber Debbie om ursäkt för att hon inte sagt något men att hon lovat Chas att inte säga det om de avslutade sin affär på en gång. Debbie påpekar att om Gennie inte hållit tyst så hade Chas aldrig suttit häktad för mord.
 
Megan träffar Katie i köket på Home Farm. Hon nämner stackars Chas och då undrar Katie vad hon pratar om. Megan ber om ursäkt eftersom hon trodde Declan berättat det för henne. Katie söker upp Declan och hon är förbannad för att han inte sagt något
 
Diane söker upp Moira ute på ängen. Hon frågar vad det är som händer eftersom hon märkt att det var något när de sågs tidigare. Moira erkänner då att hon dras till Cain fast hon inte vet varför men hon vet att han har en god sida inom sig. Diane blir rasande och säger att Cain tänker bara på sig själv och hur han ska dra fördel av allt han gör, dessutom var det hans fel att sista året med John blev ett helvete för Moira.
 
Debbie berättar för Cain om vad Gennie sagt och han blir förbannad och undrar om Gennie ligger på sjukhus nu. Debbie vill att han lugnar ner sig.
 
Lizzie och Ali sitter på cafét och pratar. Hon erkänner för Ali att hon och Dan bara är vänner men att de låtsas annat för att reta skvallertackorna i byn.
 
Paddy kommer hem och berättar att han inte blivit av med licensen men att han blivit suspenderad i sex månadeer. Han är ledsen för att han förlorat jobbet, sin bästa vän och nu är han rädd att förlora Rhona. Hon lovar att stanna hos honom.
De har väldigt mycket att göra på kliniken och det märks att Paddy saknas. Rhona säger åt honom att de måste anlita en vikarie men Paddy tror inte de har råd med det. Hon säger att hon kommer ändå att dra det största lasset.
 
Declan besöker Megan för att få redan på vad hon tänker göra. När hon inser att Declan inte vill ha Robbie där så delger hon honom en stämning. Declan blir rasande och när han kommer hem beordrar han Nicola att kontakta hans advokater och privatdetektiven som hjälpte dem att hitta Robbie.
 
Victora vill prata med Andy och han tror direkt att hon är gravid. Hon förklarar att hon tänkt köpa Bettys hus och då blir Andy glad eftersom det huset är större än det de bor i nu. Victoria förklarar att Betty och Alan ska bo kvar så Andy måste hitta en annan hyresgäst men hon lovar att hjälpa honom hitta någon.
 
Paddy försöker få tag på en vikarie men han blir besviken och det gör honom irriterad. Rhona hör honom och säger åt honom att ändra tonen. Paddy blir då förbannad och säger att hon tycker hela tiden att han gör fel.
 
Katie söker upp Gennie för att prata med henne om Chas. Hon blir väldigt  besviken när hon hör att Gennie vetat om affären med Cameron men inte sagt något eller inte ens försökt få Chas till att berätta det för henne. Katie blir upprörd över att hon fått betala för Chas bröllop fast de gått bakom ryggen på henne. Gennie försöker förklara att det var inte så lätt för henne heller men Kaite är så besviken att hon inte lyssnar. Det slutar med att Gennie anklagar Katie för att ha blivit stroppig sedan hon träffade Declan. Katie blir sur och rusar därifrån.
 
Ali är orolig för Dan så hon försöker trösta honom med att han kommer att träffa någon tids nog. Dan erkänner att han inte vill träffa någon annan. Han säger att han ska ringa Chas för att få tillstånd till att besöka henne eftersom han måste prata ut med henne.
 
Paddy träffar Marlon ute på gatan och han talar om att han blivit suspenderad. Marlon är ledsen för att det blev så men Paddy är så irriterad att han anklagar Marlon för att ha vunnit och fått som han velat. Marlon säger att det inte alls var så utan han ville att det skulle bli som förr. Paddy svarar att det kan aldrig bli som förr.
 
Adam retas med Victoria om att han inte vill ligga i rummet bredvid Bettys rum. Victoria säger att han ska inte vara så säker på att han ens får komma dit.
Andy pratar senare med Adam om att han är ledsen över att Victoria ska flytta och han ber Adam att övertala Victoria om att låta bli. Sedan retar han Adam med att han kommer att få ha sitt kärleksnäste på ett äldreboende.
 
Laurel och Marlon har en liten dejt på puben men de kan inte koppla av för att Rhona och Paddy sitter några bord ifrån och ser sura ut.
Rhona försöker få Paddy till att må bättre så hon säger att han kan ju passa på att göra något han verkligen längtat efter nu när han har tid.
 
Megan kommer över till Home Farm för att Declan vill säga något. Hon tror att han vill att de gör upp i godo utan att blanda in advokater men i själva verket så lämnar Declan en delgivning på att han stämmer henne. Hon blir rasande för att han snokat i hennes liv innan hon kom till byn, att han vet att hon blivit av med lägenheten i London för att hon inte hade pengar.
Declan ger henne en check på 5000£ och ber henne hålla till godo med det för mer blir det inte, inte ens med advokaternas hjälp. Megan är rasande så hon slänger checken på honom innan hon stormar ut...
 
 

En vanlig familj eller inte...

Endast ett avsnitt idag pga av skidåkning...
 
 
Thomas och Anya packar för att åka hem igen. Scarlett ber dem att höra av sig om Charity kontaktar dem. Thomas säger att de kan väl sälja till henne precis som farbror Jimmy. Han erkänner att han hörde dem prata om det igår kväll.
 
Victoria och Adam sitter och skojar med varann på cafét. Brenda tycker det är kul med några som flirtar men hon saknar det i sitt liv. Ali kommer in och säger att det luktar inte Dan ute på gatan så hon blir lite orolig över att det kan ha hänt honom något. Brenda tar henne på allvar och ringer till Bob för att höra om Dan är där. Då hör hon att även Lizzie är där. Det Brenda inte hör är att Dan sovit på golvet.
 
Victoria och Adam ser när Anya och Thomas ska åka. Scarlett säger att hon ska bara skjutsa dem till flygplatsen, hon kommer att stanna i byn. Victoria tror då att det är för att Scarlett fortfarande älskar Adam
 
Rhona kommer hem till Marlon och ber honom passa Leo. Marlon ska jobba men blir ändå övertalad. Han tar med sig Leo till puben så Diane kan hålla lite koll på honom. Paddy kommer in efter att ha besökt sin advokat och han kollar hur det går med Leo. Diane säger åt dem båda att hålla sams och gå till Bonfire-brasan tillsammans för Leos skull.
 
Moira handlar hos David och de pratar om att hon ska besöka Chas. Cain kommer in och hör det och han blir sur så han vill inte ens prata med henne.
 
Nicola sitter på Kings kontor och kollar kontraktet Charity skrivit ut till Jimmy för att undertecknas. Charity kommer in och undrar vad Nicola gör där. Nicola blir irriterad över, som hon tycker, att Charity utnyttjar en sörjande man. Charity svarar att Jimmy borde vara van att förlora en bror eftersom han gjort det så många gånger. Nicola tar kontraktet och strimmlar det i maskinen. Charity påpekar att skrivaren fungerar fortfarande och då svarar Nicola att det bara var en symbolisk handling.
 
Moira besöker Chas som blir glad. De pratar lite om hur det är och Moira säger att Cain bryr sig visst om Chas men att det tar sin tid innan han visar det. Chas tror henne inte. När Moira ska gå ber Chas henne att prata med Cain om att låta Cameron vara ifred. (Cain kommer inte bli nådig om/när han får veta att Cameron är skyldig för mordet men låter Chas sitta inne)
 
Jimmy blir rasande när han får höra att Nicola varit på kontoret. Hon försöker förklara att han behöver sitt jobb eftersom han har en familj att tänka på. Jimmy är så irriterad att han säger att han bryr sig om Angel i alla fall men om han bryr sig om Nicola vet han inte längre.
 
Moira möter Gennie med familj som är på väg till brasan. Hon pratar med Gennie och talar om att hon besökt Chas. När Gennie går tillbaka till sin familj ser Moira att Cain går förbi på andra sidan gatan. Lite senare så träffar hon Cain på puben och hon erbjuder honom lite pengar som tack för hjälpen med bilen. Cain vill inte ta emot pengarna eftersom hon hjälpte honom med Jack.
 
Amelia kommer till brasan med en stor docka som ligger i en skottkärra. Hon säger att den föreställer Chas och nu ska hon elda upp den. Gennie hör det och blir ledsen så hon säger åt Amelia att tänka sig för. Dan hör det och han håller med Gennie, han säger åt Amelia att elda upp dockan gör inte honom gladare men om hon tar bort håret och brösten på dockan så kan den föreställa Ali.
 
Marlon och Paddy träffas vid brasan. De ser Gennie och Nikhil med barnvagnen och då påpekar Paddy att där är en helt vanlig familj med en mamma och en pappa och ett barn. Marlon svarar att varför ska man ha det så enkelt...
Marlon frågar sedan hur det gått hos advokaten och Paddy svarar att det kostar en hel del men ändå kanske han blir av med jobbet. Paddy säger lite sarkastiskt att om han blir av med jobbet så har han all tid till att ta hand om Leo som inte har en dagisplats.
 
Scarlett pratar med Nicola och frågar hur illa det skulle vara om Jimmy sålde företaget. Nicola är orolig eftersom Jimmy inte kan annat än köra lastbil. Scarlett säger till Nicola att det blir ingen match mot Charity om vi fightas tillsammans.
 
Moira söker upp Cain hemma hos honom. Hon berättar om besöket hos Chas och att hans syster saknar honom. Cain fortsätter att inte bry sig och då blir Moira irriterad över att han bryr sig mer om att Chas hade sex med Cameron än att hon mördade Carl. Hon säger att han inte är så oskyldig själv och har gjort en del dumma saker.
 
Cain försvarar sig med att det han gjort har han aldrig gjort ensam och om hon syftar på att de två hade ihop det så var hon med på det. Moira säger att hon vet att han har ett hjärta eftersom hon sett det, han anmälde inte Adam för mordbranden och han räddade Hollys liv vid hennes överdos. Cain kommer närmare henne och sedan kysser han henne. Moira står kvar en kort stund men sedan drar hon sig ur och säger att han inte får göra så mot henne. Hon rusar ut och Cain följer efter henne. Han säger att hon gjorde det själv...
Moira går iväg och han står kvar och tittar efter henne.
 
 
 
 

Läglig punktering på däcket

Edna går ut för att leta efter Thomas. De andra fortsätter med ceremonin i kyrkan. Edna hittar honom vid scoutstugan. De börjar prata med varann och hon säger att det är lättare att leva om man gör det rätta för annars får man leva med ångern. Hon erkänner för Thomas att hon blev besviken när Carl började strula men hon tror att han gjorde det som han trodde var bäst. Edna säger till Thomas att det är enda chansen att ta farväl av sin far så han bör vara med på begravningen.
 
Lisa kommer in på puben och hon pratar med Diane om att hon varit hos Chas. Diane får lova att inte säga något om det till någon annan. Lisa säger att Chas förtjänar sympati för att hon försvarade sig mot Carl och att hon är rädd för vad Cain kommer att göra. Moira står en bit i från och hör allt. När Lisa ska gå kommer Moira fram till henne och frågar om det är ok att besöka Chas. Moira tror även att Cain trots allt är orolig för sin syster men Lisa tvivlar på det.
 
David försöker komma iväg med Priya men hon har ingen lust. Nicola ser dem utanför kyrkan och blir lite förvånad men hon bjuder över dem till kyrkkaffet efteråt.
Thomas och Edna kommer till jordfästningen. Jimmy vill säga några ord och han berättar att trots att Carl höll på med en del galenskaper så var han en fin bror och kärleksfull pappa till sina barn.
Efter jordfästningen går alla hem till Jimmy och Nicola. Jimmy ser Charity utanför kontoret och han blir upprörd när han ser att hon jobbar trots att hon inte ska det.
 
Dan handlar sprit på storcashen med Bobs kort. Han hoppas också att han får ha festen på cafét. Bob vill inte det men blir övertalad.
 
Lisa pratar med Zak och ber honom att prata med Cain. Cain kommer över så Zak kan prata med honom. Han ber Cain att hålla sig undan från Cameron. Cain nekar till att ha något på gång. Zak säger att Cain borde tänka på att hålla sig lugn om inte annat så för Debbies skull.
 
Edna ber Jimmy om förlåtelse eftersom hon har dåligt samvete för att hon känner att det är hennes fel att Carl är död för hade hon inte skvallrat för Jimmy om Carls planer så hade de inte blivit osams. Jimmy tröstar Edna med att hon gjorde rätt så hon behöver inte känna skuld i det.
David får ett sms från Jacob som vill sova hos Noah. Han berättar det för Priya så de kan smita hem nu. Hon verkar inte intresserad först men följer med honom trots allt.
 
Thomas och Anya går iväg från kyrkkaffet. De går till graven och ser att Cameron står där. Cameron beklagar förlusten sedan går han därifrån.
 
Jimmy pratar med Nicola om vad Edna sagt. Han bryter ihop för att han känner att det är hans fel att Carl dog.
 
Moira kastar sopor utanför puben. Där står Cain och hon börjar prata med honom. Hon frågar först hur Sarah mår och sedan hur han mår. När Cain svarar att det är ok med honom säger hon att det kan inte vara lätt med blandade känslor för Chas. Givetvis förnekar Cain att han bryr sig om sin syster men Moira säger att hon känner honom bättre än han tror. Hon säger sedan att hon är en bra lyssnare. Cain svarar att tyvärr är han dålig på att prata.

Rhona försöker få plats för Leo på dagiset igen men tyvärr så är det svårt. Hon erkänner sedan för Paddy att hon till och med försökte muta personalen för att sonen skulle få en plats. Paddy tröstar henne och säger att de hittar ett ännu bättre dagis för Leo sedan visar han henne ett brev om att han ska vara i domstolförhandlingarna om två dagar.
 
Sean träffar Anya och Thomas på cafét. Han bjuder in dem till festen och han lovar att fixa lite sprit till dem. Sedan säger han till Anya att han kommer att ta hand om henne. Dan hör det och han råder sedan sin son att inte vara så ivrig utan spela lite svåråtkomllig istället.
 
Jimmy kommer till kontoret för att prata med Charity. Hon ber om ursäkt för att hon försökte hålla företaget igång. Sedan säger hon att hon tror inte att varken Carl eller Matthew hade stängt kontoret om Jimmy hade varit den som dog. Jimmy tänker på sina bröder och kommer fram till att han är nog mer som Max och inte som Carl eller Matthew. Han säger att livet är för kort för att sitta vid ett skrivbord och jaga pengar.
 
Cain kommer till Dingles för att hämta Jack. Lisa och familjen ska gå på festen på cafét. Precis då kommer Moira med en haltande Zak. Zak har gjort sig illa i ryggen. När hon sedan ska gå därifrån måste hon gå förbi framför Cain. Båda två rycker till lite lätt, sedan går hon vidare.
 
Charity har massor att göra säger hon så hon ber Jai att gå med Noah på festen. Jai vill inte men gör som Charity säger.
 
Anya och Scarlett går iväg till festen men Thomas stannar hemma. Jimmy kommer hem och säger till honom att han behöver göra något kul.
Jimmy pratar sedan med Nicola om att han inte vill arbeta kvar på kontoret. Hon försöker övertala honom till att tänka efter innan han beslutar något så drastiskt. Jimmy blir sur och går ut för att skingra tankarna.
 
Festen har börjat och Sam frågar Rachel om hon fortfarande är kär i pappan till hennes baby. Hon erkänner att hon aldrig varit det och då undrar Sam varför hon ser så ledsen ut. Han tycker att hon förtjänar lycka för att hon är en så fin människa. Rachel säger att han är full och det är därför han säger så. Hon tar sedan en stor klunk från hans öl. Jai ser det och när han får tillfälle kommer han fram till henne och undrar vad hon sysslar med. Hon svarar att hon tog bara en klunk öl och att det kan inte vara värre än glaset med champagne som han gav henne på bröllopsfesten. Ali kommer och sätter sig hos dem så Jai förklarar för henne att de bara pratat om Dan, sedan går han iväg.
 
Anya vill att Sean och hon går ut en sväng men han nobbar henne. Givetvis ångrar han det beslutet men då är det försent och Anya har gått. Sean muttrar åt Dan och tackar för det värdelösa förslaget om att vara ointresserad fast man egentligen är intresserad.
 
Moira knackar på hos Cain och frågar efter en domkraft eftersom hon fått punktering. Han har ingen där och visar inget intresse av att hjälpa henne. När hon säger att hon måste gå hem till gården så säger han att han kan fixa bilen på verkstan om hon passar Jack så länge.
 
Jai ska gå ifrån festen och han säger hej då men även Sam ska gå hem med Samson. Rachel ber honom stanna men Sam kan inte det. Jai erbjuder sig att ta med Samson så Sam kan stanna.
 
Dan flirtar med Lizzie. Han frågar henne om hon vill följa med hem till honom. Ruby hör det och hon säger till Lizzie att se till att Dan har båda händerna där hon kan se dem :)
De sitter sedan hemma tillsammans med Bob. När Bob går och lägger sig sätter sig Dan i soffan bredvid Lizzie. Han pussar henne och säger att hon gör honom glad. Lizzie påpekar att hon får honom att skratta men att han fortfarande är kär i Chas. Det slutar med att de sitter i soffan och bara kramas.
 
Nicola står med Rodney vid bardisken på puben. Hon berättar om Jimmys planer. Precis då kommer Charity in och Nicola ser väldigt sur ut. Jai kommer också in och säger till sin fru att han inte ville vara på festen utan henne. Nicola går fram till Charity och anklagar henne för att försöka lura en sörjande man. Charity säger att det var helt och hållet Jimmys önskan och som hans fru borde Nicola stötta honom. (Ingen kan knipa med munnen som Nicola)
 
Nicola går hem till Jimmy. Hon berättar att hon träffat Charity och sedan ber hon honom om ursäkt för att hon har insett hur jobbigt han har haft det. Jimmy svarar att han har tänkt på företaget sedan han var 14 år och allt bara för pengarnas skull, nu kan inte fortsätta så längre...
 
 

 
Här kommer ett lite längre klipp om några kärleksaffärer i byn under de 40 åren. Man kan se en långhårig, nåja längre hår än idag, Paddy och väldigt unga Debbie Cain och Charity, även kul att se Jack Sugden Sr bl.a. Allt på engelska från Colin.
OBS! Vill ni inte se vad som händer i framtiden så kolla inte på klippen bredvid detta på youtube. Själva klippet som visas är lugnt men inte de bredvid
 
Let’s start today with the links for episode two of “Emmerdale at 40”. This episode is entitled “The Affairs”. For fans of old clips, I’m afraid this is probably the worst episode of the series. There’s one solitary clip in the whole episode from any earlier than 2000 (during section one), and three of the main sections cover stories from 2010 to 2011. The two stories from 2010 were even running at the same time!!
 
 
The script could be better too. In the first section, Gaynor (who you should of course recognise as the voice of Megan) says “The arrival of a new character”, when really she ought to have said “the return of an old character”; and as for the second section, I think the ending is a bit misleading, as the couple had actually broken up over a year earlier!
 
 
 
A couple of notes on the producer interviews. In that second section Stuart Blackburn says that something will never happen while he is in charge, so it’s worth reminding you that he left Emmerdale at the end of 2012, so, potentially, it’s only a short term “never”. Secondly the 2004 story features an interview with “Head of Drama Series” Steve November. What it doesn’t tell you is that, when he was still known as Steve Frost, he was actually the series producer at the time of the 2004 story (from 2001 to 2005, and then executive producer from 2009)
 
 
 
Anyway here is the dropbox link: https://www.dropbox.com/s/3sxu0j96b3m08xz/Emmerdale%20at%2040%20-%20Week%202%20-%20The%20Affairs.flv and for those who prefer to take their chance on youtube you can find it here: http://www.youtube.com/watch?v=fOvzyVDKRUs
 
 
 
Personally I’d have happily replaced all five sections with alternatives. There are some good examples at the start of part two, and I’d definitely have included Kim and Dave’s affair, complete with Frank’s great line “what do you call this Dave, overtime?” Still at least there’s a few behind the scenes moments from one of the show’s stunts (in a story the programme reveals didn’t end as happily as the writers had planned).
 
 
 
Speaking of affairs, and tying in with bonfire night, in 2010 (which was the year after Sally stood and watched Laurel’s clothes setting light) it marked the start of Chas’s revenge on Eve, when her hair got covered in toffee! Bonfire night isn’t actually the day after Hallowe’en though - as an old nursery rhyme says: “Remember remember, the 5th of November” – so that’ll be Monday’s first episode.
 
 
 
Now, character ages. I’m not sure exactly how old Anya is supposed to be, or if either of them have been artificially aged (though it does seem likely!), but I do know that at this point Thomas was 16. Mark Flanagan who is playing him was 18 at this time, while previous actor Connor Hill was now either 14 or 15. The biggest change is definitely Anya. Lauren Sheriston was 15 at this time, and previous actress Millie Archer was only 10. As for Carl, he is now officially said to have been born in 1973, but in one of his court appearances it was stated that he was born in 1976! So it’s not just children who get aged!
 
 
 
I see Victoria got mentioned again. It’s a common misconception that Victoria was aged when Isabel Hodgins was cast. I did talk about this once before, but I’ve now managed to find a precise date for Hannah Midgley (ginger Victoria’s) birth, who was fortunate to have a very young looking face! The truth is that Hannah is actually the oldest of the three (counting Victoria)! Hannah was born 2/8/93, and Isabel was born on 23/11/93. Victoria wasn’t born until 31/3/94.
 
 
 
Lastly today: Stina, yes, it is still the same actress playing Scarlett, who on her debut was 15 years old (DOB 12/12/1991). Normally when a character of that age is introduced you’d expect them to be played by someone who has finished school, so I was very surprised when I discovered that Kelsey-Beth Crossley is actually younger than Scarlett, having been born on 8/7/1992 – meaning Kelsey was still only fourteen when she made her debut in March 2007. Scarlett had made her last appearance in July 2011.

Rogivande klassisk musik

Jimmy försöker skriva ett minnestal men det är svårt eftersom det bara kommer negativa tankar på vad Carl gjort.
 
Sean skrämmer upp Amelia som vill göra "bus eller godis", Han säger att Chas kanske rymmer från fängelset för att mörda småflickor. Marlon går förbi precis och säger åt Sean att Chas faktiskt har en familj att ta hänsyn till.
 
Moira ser Cain ute med barnvagnen. Hon stannar till bilen bredvid honom och säger att klassisk musik får barnet att sova. Det hade i alla fall hjälpt hennes barn när de var små. Cain tvivlar på det hon säger. (Varför passar Cain Jack? Får inte babyn vara med på sjukhuset när Debbie är där?)
 
Val kommer med Camerons plånbok som han glömt på värdshuset. Hon påpekar att det är Dianes pengar som fyller den och att hon står på Dianes sida. Cameron muttrar och då säger Val att hon erbjuder trots allt professionell service, hon har inte ens spottat i hans kaffe.
 
Victoria är på cafét när hon hör att Lizzie letar efter nytt boende. Hon säger att Andy behöver en hyresgäst snart. Dan erbjuder också Lizzie att bo med honom och Bob. När de andra gått sitter Lizzie kvar och pratar med Lisa. Hon nämner Carl och säger att han inte var den bäste utan rätt elak och han hade ett hjärta av sten trots fin utsida. Lizzie märker inte att Jimmy kommer in trots att både Ruby och Lisa säger åt henne att inte säga så mycket.
 
Scarlett kommer tillbaka till byn för att gå på Carls begravning. Eftersom ingen är hemma så går hon till kontoret. Hon blir rätt förvånad över att se Charity och Rodney där.
 
Jimmy står utanför kyrkogården och tittar när de gräver en plats i familjegraven. Megan åker förbi och stannar till för att prata med honom. Jimmy är på dåligt humör och säger att alla hatade Carl och det värsta är att han gjorde det också. Megan tar med sig Jimmy hem för att få honom att lugna ner sig och prata lite. Megan säger att hon såg Carls förändring så fort Chas träffade Dan. Jimmy berättar att han blev besviken när han hörde hur Carl höll på med utpressning och att han lurade folk.
 
Scarlett sitter på cafét när Robbie kommer och sätter sig hos henne. Precis då kommer Adam och Victoria in men han ser inte Scarlett. Victoria påpekar det och säger att han borde kanske säga hej. Adam går fram till Scarlett och hälsar och han får en kram av henne.
 
Anya kommer in på kontoret för att se hur hennes pappa hade det på jobbet. Charity börjar fråga henne om hon ska vara kvar till efter begravningne för då kan de diskutera lite affärer. Rodney hör det och blir rasande och han säger åt Charity att lugna ner sig eftersom hon inte är chef där. Rodney tar med sig Anya hem till Jimmy.
Scarlett får höra vad som hänt och hon försöker få Anya till att förstå att Charity är bara ute efter att lura folk men Anya verkar inte bry sig.
 
Victoria kommer till puben och ser Adam där. Hon börjar fråga ut honom om Scarlett och då får hon veta att han inte är intresserad av Scarlett längre. Då får Adam bjuda Victoria på den där drinken han velat bjuda henne.
 
Cain kommer in och ser Moira vid bardisken. Han vill bjuda henne på en drink som tack för hjälpen med att få Jack att somna. Moira tackar nej men säger att hon gärna tar den en annan gång. Adam ser sin mamma stå och prata med Cain så han blir lite okoncentrerad på vad Victoria säger. Så fort Moira gått ut så går Adam fram till bardisken för att beställa nya drinkar till honom och Victoria. Han ser Robbie så han går fram till honom och säger att han vann visst vadet. Robbie svarar att han inte var så intresserad av Victoria i alla fall. (Har han fått upp ögonen på Scarlett istället?)
 
Lizzie pratar med Dan och Lisa på puben. Marlon kommer fram till henne och säger att hon inte behöver ha så bråttom med att flytta ut. Lizzie svarar att hon redan är på väg eftersom hon ska flytta in hos Lisa. Lisa blir rätt förvånad men hon protesterar inte. Lisa säger att hon tänker besöka Chas i morgon när begravningen är även om de andra i familjen är emot att hon gör det.
 
Jimmy kommer hem full efter att ha varit hos Megan. Han tar fram en flaska vin och sedan ska han sätta sig och skriva på minnestalet men det går inte så bra eftersom han inte hittar några fina ord som passar. Jimmy blir mer och mer irriterad när han tänker på Carl som våldtäktsman, utpressare och mördare. Både Nicola och Scarlett reagerar på ordet mördare. Jimmy erkänner då att Carl mördat deras far. Han är så arg att han inte kan förlåta sin bror och han kan framför allt inte stå vid kistan och säga bra saker om honom. Jimmy beslutar sig för att inte ens gå på begravningen.
 
Nästa dag är det dags för Carls begravning. Edna hjälper Jude med några förberedelser. Begravningsentreprenören åker förbi i byn med kistan. Cain kommer åkandes i hög fart och svänger in framför begravningsbilen. Han stannar till vid Moira för att tacka för tipset om klassisk musik. Edna blir irriterad över att Cain inte åkt förbi begravningsbilen med mer respekt. Cain blir då förbannad över att Edna helgonförklarar Carl som faktiskt varit rätt elak den senaste tiden.
 
Jimmy gör sig i ordning för begravningen till slut. Han vill inte att Carls barn får reda på vad Carl gjort när det gäller mordet på Tom King.
 
Priya kommer in affären och möter Rachel och Amelia där. Hon frågar Rachel om Amelia vill att Noah och Jacob följer med henne till parken. Rachel uppfattar det som om Priya vill bli av med barnen för tillfället men då säger David att han tänkt gå på begravningen och behöver någon vid sin sida och Priya skulle vara den personen. Rachel går ut med barnen till parken men precis när David beordrar, lite på skoj, Priya att gå upp medan han låser butiken så kommer Jacob och Noah tillbaka och säger att han missar begravningen.
 
Zak hjälper Moira ute på gården. Han berättar att Lisa kommer att träffa Chas även om familjen är emot det. Han säger också att det är bättre att Chas sitter inne eftersom om hon kommer tillbaka till byn blir det nog en begravning till ganska snart.
 
Lisa kommer till fängelset och besöker Chas. Chas frågar hur det är i byn och Lisa svarar så gott hon kan. När Chas börjar fråga om Thomas och Anya så vill inte Lisa svara. Chas får dåligt samvete för vad hon gjort deras far.
Hon berättar att hon får mardrömmar om alla hon sårat, bland annat Debbie, Dan och Jimmy. Lisa påpekar att om Cameron kommer att bo kvar i byn så kommer det att påverka så att många mår dåligt, även Chas om hon blir fri.
Innan Lisa ska gå så ber Chas henne att prata med Paddy. Chas vill att Paddy pratar med Aaron och säger till honom att inte återvända till byn och sedan ber hon Lisa att hålla Cain borta från Cameron eftersom enda felet Cameron gjort var att falla för henne. (Åh vad jag tycker synd om Chas som litar så på denna man så låter henne sitta inne för något han gjort)
 
Moira sitter hos Diane och pratar. Hon vill hjälpa till nu när Chas inte kan. Cain kommer dit och lämnar Jack för att Diane ska passa honom. Medan Diane går upp och lägger barnet så pratar Moira med Cain. Han gör klart för henne att han inte bryr sig om Chas, hon inte är hans syster längre.
 
Amelia är uppjagad eftersom Sean gör allt för att skrämma henne. Hon ber sin pappa att de ska köpa fyrverkerier för att hon ska få något roligt att tänka på så hon slipper mardrömmarna hon har. Dan lovar henne att ordna en liten fest i stället, för fyrverkerier blir det ändå nästa vecka. (Är det dags för Bonfire Night/Guy Fawkes day?)
 
Det är dags för begravningsakten i kyrkan. Jimmy blir irriterad på Edna som kallar honom Mr James. Jude håller ett tal och berättar med positiva ord om hur Carl var men de flesta vet att det inte stämmer helt. Jimmy går sedan upp för att läsa sitt minnestal som Nicola och Scarlett gjort färdigt kvällen innan. Först har Jimmy lite svårt att få fram orden men sedan lossnar det och han talar om sin bror som faktiskt gjort några bra saker så som företaget och att han tagit hand om sina barn.
Thomas blir sur och säger högt att varför säger de inte sanningen, att han var en översittare och våldtäktsman som fick vad han förtjänade. Han frågar sedan om någon annan har något att säga men ingen säger något så han går ut ur kyrkan.
 
 
 

En blind och bakfull fågel

Nicola försöker få Jimmy till att börja planera för begravningen och kanske till och med börja jobba men han är väldigt deprimerad och vill inte göra något alls.
 
Gabby får be Lizzie om ursäkt men hon är fortfarande sur för att Laurel förstört övernattningen för kompisarna. Laurel förklarar för henne att det var hon själv som betedde sig illa och därför fick inte vännerna sova över.
 
Cameron besöker Chas i fängelset. Han säger att han älskar henne men när hon inte tror honom så säger han att det var endast Sarah som betydde något i förhållandet med Debbie. Han lovar att betala tillbaka till Diane pengarna de stal men för resten ska han skaffa en advokat som ska hjälpa Chas att bli frikänd eftersom hon är viktigast i hans liv.
 
Charity försöker få ordning på kontoret så hon börjar packa ner Carls personliga saker. Rodney och Edna protesterar men hon vill bara ha lite ordning. Jimmy kommer in och blir sur men Charity säger att det är inte bara han som har det jobbigt eftersom hennes barnbarn är sjuk i en livshotande sjukdom och att hon hellre är hos Sarah än på kontoret.
 
Lizzie sitter på fabriken och pratar med arbetskamraterna. Laurel berättar att de ska köpa hem pizza och titta på en film men Lizzie vill inte vara med så hon går hellre till puben med Dan.
 
Cameron kommer hem efter besöket i fängelse. När han kliver ut bilen i byn så möter han Debbie. Hon blir irriterad och sedan blir hon rasande när hon hör att han säger att han ska stanna i byn för att hjälpa Chas som han älskar. Hon blir så förbannad att hon hämtar en bensindunk och ett järnrör i verkstan för att slå sönder Camerons lastbil och slita ut en väska(?) med saker som hon eldar upp.
 
Thomas och Anya kommer till Jimmy eftersom de ska vara med på begravningen. (Oj vad de har vuxit) När de packat upp så får Thomas en klocka som Carl haft. Anya frågar då vad hon får men Jimmy vet inte det just nu. Senare ger han henne Carls fickplunta men Anya blir inte alls glad över det.
 
Brenda visar Bob lite bilder från Marocko. Hon säger att Jean gått upp väldigt mycket i vikt och att TJ är en stilig ung man. Bob säger att TJ kommer säkert få en massa flickvänner men Brenda tror mer att det blir pojkvänner för honom.
 
Adam kommer in på cafét och ser Victoria där. Han börjar flirta med henne och vill bjuda ut henne på en drink. Hon ger honom inte något rakt svar utan retar honom lite med att fråga om det ska bli som förra gången hon var full och de hånglade. Både Alex som sitter i en soffa längre bort och Robbie som står vid cafédisken hör detta. Andy kommer in och ber Adam åka till gården för att jobba eftersom han själv ska till sjukhuset.
Senare sitter både Adam och Robbie på puben och spanar in Victoria. Det visar sig att båda två är intresserade av henne men Adam tror att han ligger bättre till än Robbie.
 
Marlon upptäcker att Lizzie och Dan är rätt fulla när de kommer hem. Han påpekar att de ska ha en filmkväll och då är det inte så lämpligt med fulla personer i närheten av barnen. Det gör att Lizzie och Dan går upp till hennes rum för att fortsätta festandet.
 
Debbie berättar för Charity och Cain att Cameron kommer att stanna i byn för att hjälpa Chas. Charity märker att Cain blir rasande men att han inget säger.
När hon sedan blir ensam med honom frågar hon varför han inte reagerat mer på det Debbie sagt. Cain svarar att han kommer att ta hand om Cameron tids nog. Charity säger att hon vill vara med när han gör det och de kommer överens om att hämnas tillsammans.
 
Dan vaknar upp hemma hos Marlon. Han går ner och märker att Laurel inte är så glad. Strax efter kommer Lizzie ner och säger att hon är en blind och bakfull fågel i desperat behov av kaffe. Det visar sig att både Lizzie och Dan har festat och sjungit rätt högt under natten. Laurel är sur för att Arthur blivit rädd när han hörde dem och att hon inte kunde förklara för sonen varför Dan sovit kvar där hos dem.
 
Diane har passat Jack en stund men sedan måste hon jobba så hon lämnar över honom till Cain på verkstan. Hon säger "hej då raring" och sedan skrattar hon och säger att det var till Jack hon sa så...
 
Cameron besöker Chas igen och han säger att han berättat för Debbie om att han älskar Chas och att hon inte blev glad för det. Chas blir då orolig för vad Cain kan ta sig till men Cameron säger att han bara oroar sig för henne.
 
Laurel och Marlon står vid bardisken på puben. Priya som arbetar kommer fram till dem och frågar hur det går hemma med nya familjen. Laurel säger att det går bra men då frågar Priya om inte barnen har problem med att veta vem som är deras pappa denna vecka. Diane blir förbannad och säger åt Priya att gå på rast nu!
 
Thomas frågar Jimmy hur det gick till när deras far dog men Jimmy vill inte svara på det just nu. Det leder till att Thomas går till platsen där Carl dog. Han träffar Cain som han frågar om hur det gick till. Cain råder honom att fråga Jimmy. Thomas ger sig inte och då berättar Cain att Carl tänkte våldta Chas. Det vägrar Thomas att tro på men Cain säger att det är sant. Han konfronterar sedan Jimmy som bekräftar det Cain sagt. Jimmy säger att Carl förändrades de senaste månaderna och att han gjorde massa dumma saker. Chas hade bara försvarat sig själv för att inte bli våldtagen eller dödad.
 
Cameron kommer in till Dianes vardagsrum. Hon är inte alls glad över det. Han ger henne pengarna de är skyldiga henne och sedan säger han att Chas kommer ringa henne eftersom hon vill att han ska få hennes del av vinsten från puben. Det gör Diane ännu mer sur men hon kan inget göra.
 
David försöker få tid att träffa Priya men när han frågar Victoria om hon kan passa butiken så han kan gå på rast svarar hon att hon slutar för dagen.
Nästa gång när han har lite ledigt så kan inte Priya få rast från arbetet på puben.
 
Laurel pratar med Lizzie eftersom hon fortfarande är upprörd över att Arthur blivit skrämd när Dan sovit över och att hon inte kan förklara för sonen varför. Hon vill att Lizzie säger till i förväg om hon planerar att ta hem någon. Laurel skyller på att hon vill ge Arthur stabilitet i tillvaron. Lizzie blir ledsen och känner att hon är i vägen för dem.
 
Cameron kommer tillbaka till puben och Diane säger att han inte är önskvärd där. Cameron ger sig inte och då kommer Charity fram till honom. Hon har precis fått veta om att han ska få Chas pengar från puben så hon säger till Diane högt och tydligt att inte ge honom några pengar. Charity är rasande för att Cameron behandlat Debbie illa men då blir han förbannad och ryter tillbaka. Han säger att både hon och Cain lämnade bort Debbie när hon var liten för att de inte ville ha henne och när de sedan fick tillbaka henne så har de bara orsakat problem, att Debbie inte är så stark som hon är tack vare dem utan trots att de sabbat hennes liv.
Sedan säger Cameron till alla på puben att han tänker hjälpa Chas för att han älskar henne och ingen kommer att kunna stoppa honom.
 
Dan och Bob sitter vid ett bord och hör det Cameron har att säga. Bob blir så förbannad att han reser sig upp och ska kasta ut Cameron...
 

 
 
Här kommer en youtube länk ifrån Colin eftersom endel haft problem med att se den understa länken i förra inlägget...
 
 
Sorry everybody for forgetting to add the youtube link to "Emmerdale at 40: The Headline Makers" for those who haven't got a dropbox account. You can watch it here: http://www.youtube.com/watch?v=O5wwILyb2uc
 
Julia is probably right that searching "emmerdale at 40" won't reveal any spoilers in the results, but when you open the videos there are definitely spoilers down the right hand side. Also searching that way won't tell you what order they were shown on television. Plus, from what I can see, my copies are a better quality than the ones that are on youtube now, anyway. The episodes were shown weekly (they weren't on the Emmerdale website, the only official online version was on "ITV Player", the equivalent to "TV4 Play"), so I shall be back with a link to the second episode on Wednesday. :)
 

Att bry sig om en annans barn mer än sina egna

Jag ber om ursäkt för förseningen men ibland händer det saker man inte kan påverka...
 
Cain tar inte Cameron till sjukhuset utan åker hem med honom till Debbie. Hon gör klart för honom att han får bara träffa Sarah i fem minuter och han ska se till att Sarah är glad även om de inte kan ses igen. När Cameron kommer till sjukhuset så blir Sarah överlycklig. Sarah vill fortsätta träffa Cameron och han lovar att skicka presenter till henne.
 
Georiga packar för att åka men Gennie ber henne att stanna. Gennie är orolig för att Molly inte tycker om henne och att hon inte kommer att vara en bra mamma men Georgia säger att det är klart hon gör och det kommer att gå bra. Georiga berättar att hon inte älskade Nikhil förrän han var sex måndader. Nikhil hör det och surnar till. Hon säger till Nikhil att sluta titta på tabeller och listor för barnet utan han borde ta det mer naturligt eftersom det ändå kommer att ge sig till slut och de lär sig ta hand om babyn.
 
Dan åker hem från polisstationen med Ali. Han erkänner för henne att han väntar på Chas om hon vill det även om han inser att Chas är kär i Cameron. Han är rätt besviken ändå att Chas inte tittade på honom en enda gång under rättegången utan bara på Cameron.
 
Robbie går runt på Home Farm och snokar bland Declans antikviteter. Sam kommer in och ser det. Han säger till Robbie att låta bli men Robbie bryr sig inte. Sam hämtar Megan. Megan säger till Robbie att skärpa sig eftersom hon nu har en plan på att stämma Declan precis som Katie gjort.
 
Moira och Diane sitter och pratar i Dianes vardagsrum. Moira erbjuder sig att hjälpa henne med puben nu när Chas inte kan.
 
Dan träffar sin advokat för att försöka annulera vigseln men det visar sig vara dyrare och krångligare än att begära skilsmässa. Han tycker det är jobbigt att de kallar Chas för Mrs Spencer i rätten.
 
Cain är sur för att Lisa brytit överenskommelsen om att inte bry sig om Chas. Lisa säger att hon inte kan låta Chas vara ensam utan stöd efter att nästan ha blivit våldtagen av Carl.
 
Debbie är rasande för att Cameron gjort så Sarah är ledsen på henne för att hon inte är ihop med honom längre. Cameron svarar att han inte kan låta Sarah vara utan han tänker träffa henne ändå. Då blir Debbie vansinnig och börjar slå på honom men Cain avbryter dem.
 
Val ser att Cameron är tillbaka på värdshuset för att packa så hon börjar fråga ut honom men när han inte svarar på det så säger hon att han måste flytta omgående annars kommer hon att debitera honom för en dag till.
 
Brenda kommer hem från Marocko. Hon vill genast se sitt lilla barnbarn och hon beklagar passtrulet så hon inte hann i tid till själva födseln. Brenda tycker Gennie ser lite trött ut så hon säger till henne att ta på lite rouge på kinderna. Då säger Georiga till henne att Gennie är en underbar mamma. Georiga är nu på väg för att åka men  hon vill inte ha skjuts av Nikhil. Gennie säger att hon kommer att sakna henne.
 
Nicola påpekar för Jimmy att de borde flytta hem igen men Jimmy vill helst inte det eftersom huset är fullt av Carls saker. Han pratar sedan med Thomas och Anya som ska komma till begravningen. Jimmy följer dock med till huset och Jude kommer dit för att diskutera begravningen. Jimmy blir ledsen och när Charity kommer dit så går Jude iväg så de får planera begravningen en annan gång. Charity är där för att höra om Carl hade ett testamente men då blir Jimmy förbannad och säger att Carl räknade inte med att bli mördad. Hon är även förbannad på Jimmy som gett bilen tillbaka till Cameron utan att få betalt för den.
 
Sarah är orolig för att hon ska tappa håret för hon vill inte bli skallig. Debbie försöker att trösta henne trots att hon själv är väldigt ledsen. När Sarah frågar om Cameron fått teckningen hon ritat till honom så kan Debbie inte ljuga så hon säger att hon inte hunnit träffa honom än.
 
Gabby får ta hem två klasskompisar och de har dansfest i köket. Både Marlon och Laurel är med dem och dansar. Plötsligt hör de hur Lizzie ramlar i trappan. Laurel upptäcker att det var leksaker som inte var bortplockade som var orsaken till fallet så hon skäller på Gabby om det. Gabby blir förbannad och säger att hon hatar dem och mest Lizzie. Laurel säger åt Gabby att gå upp till sitt rum medan hon skjutsar hem vännerna.
 
Cameron besöker Chas i fängelset. Hon ber honom att ge tillbaka pengarna till Diane. Chas inser att hennes liv redan är förstört så hon ber Cameron att åka iväg för att inte förstöra sitt liv också. Cameron är på väg att gå när besökstiden är slut men då säger han att han inte är rädd för Cain så han tänker inte åka någonstans utan Chas.
 

 
 
Här är lite mer information från Colin i England. Det är klipp med bl.a. gamla dödsfall, födslar (En underbar scen med Nicola som ska föda och hon råkar slå till Jimmy på näsan, så hon ska be om ursäkt men börjar skratta av lustgasen hon precis fått.) och andra händelser i byn Det är även en liten hyllning till Carl Kings liv.
Det sista klippet är med några händelser som skapat rubriker i England men tyvärr kan jag bara se ca en minut av det 15 minuter långa klippet. Jag hoppas ni kan se hela.
 
 
Firstly today, I mentioned a second promotional picture that had been released on 6th September that hinted at a death, except Marie didn't use it! This is that picture: https://www.dropbox.com/s/kzfskud1jfit2mk/Emmerdale%20funeral%20car.jpg
 
 
 
Secondly, thanks to Sanna for recommending the Tom Lister interview. I did mean to add that it included some additional rehearsal footage from the live, and it's great to see the fun they have on set. So although it is an interview, even if you struggle with English without the subtitles, I think it's still worth a look - as indeed are all the other videos. :)
 
Here are the last of the ITV video links. For those who've watched "Emmerdale Live: The Fallout" (linked to on Monday), you'll have seen these already. Except these don't have "ITV2" or Tom Lister in the corner!
 
 
Deaths https://www.dropbox.com/s/vrnrqxebtiilye9/16%20Emmerdale%2040%20-%20Deaths%20%2825%20Oct%29.flv
 
The King is Dead (Carl King highlights) https://www.dropbox.com/s/jrg9ij8qw5qwok4/17%20Emmerdale%2040%20%20The%20King%20is%20Dead%20%2825%20Oct%29.mp4
 
40 Years of Emmerdale https://www.dropbox.com/s/jwvh722z71pj2fm/18%2040%20Years%20of%20Emmerdale%20%2825%20Oct%29.flv
 
Farewell Tom (Cast tributes) https://www.dropbox.com/s/88wg4a1cwwxaqvr/19%20Emmerdale%2040%20-%20Farewell%20Tom%20%2825%20Oct%29.flv
 
Births https://www.dropbox.com/s/iniqtl2ckiyospw/20%20Emmerdale%2040%20-%20Births%20%2825%20Oct%29.flv
 
 
 
They're great little compilations, though I'd question some of the clip choices. How did Steph make it onto the death clips for example? (I'm not even sure where it comes from, presumably something to do with Adam?) And Jackson's crash didn't kill him, but Pat Sugden would have fitted perfectly in that section! Similarly, where were Annie's grandchildren in the births? For example there was no Victoria, and no Sam and Sally Skilbeck - the first ever births in 1973. And don't get me started on "40 Years of Emmerdale" - more like "14 years of Emmerdale, and about 4 other clips!" Sure, Emmerdale has changed a huge amount in the past twenty years, but there's no need to treat the first half of the show's life with such contempt! Also, what fight compilation is complete without Chas dunking Chloe in the horse trough?! Still, the compilations are well put together and are certainly better than nothing. :)
 
 
Lastly today is a link to the first part of documetary series, "Emmerdale at 40", though again anything pre-1993 barely gets a look-in, and in fact across the five-part series, pre-2004 is only covered in depth 2½ times!Despite the title of the show being somewhat inaccurate, it's still an interesting series, which appropriately enough begin's with the story of Tom King's death. Most of you have probably never actually seen the footage of Carl King killing his father - you'll find it in this programme along with the other 10 endings that were filmed! The episode, called "The Headline Makers", was shown the day after the live episode, and looks at five storylines from 1993 (surprisingly not the plane crash!) to 2011.
 
https://www.dropbox.com/s/yg8ijzcjk4zh1bj/Emmerdale%20at%2040%20-%20Week%201%20-%20The%20Headline%20Makers.flv
 
 

ÄckelCameron

Sarah är på sjukhuset och hon frågar efter Cameron. Debbie svarar undvikande men när Sarah fortsätter att fråga efter honom så säger hon att de inte är ihop längre. Sarah frågar då om mamma ska gifta sig med pappa. Debbie svarar nej på den frågan och då kan inte Sarah förstå varför inte mamman är ihop med Cameron men hon förstår att det är därför Debbie är ledsen.
 
Nicola träffar Megan i byn och de stannar till och pratar med varann. Nicola får veta att Megan vill bo i Laurels och Ashleys fd hus och hon låter henne göra det så länge Declan är på bröllopsresa. Megan erbjuder sig att hjälpa Nicola på kontoret eftersom Nicola har så mycket annat att tänka på.
 
Gennie orkar inte med Georgia så hon går iväg till cafét. Där träffar hon Bob och Val. Bob frågar var babyn är och då svarar Gennie att hon inte har någon baby. Val är snabb med att påpeka att hon sett födseln i färg på den fina mattan i värdshuset. Gennie svarar trött att hon inte planerade att föda där.
 
Dan är kvar på stationen och han tänker inte gå därifrån innan han fått prata med sin fru. Ruby och Ali kommer dit för att försöka övertala honom att åka hem. Han vägrar eftersom han trots allt älskar Chas och att ingen annan tänker på hur hon mår, inte ens hennes familj. Ali blir så rörd att hon säger "om inte min flickvän vore här skulle jag kyssa dig". Hon märker att polisen reagerar så hon ställer sig upp och säger att han fick säkert bilder på henne och flickvännen i huvudet men det skulle hans fru inte gilla.
 
Chas blir förhörd återigen. Hon säger fortfarande att hon slog till Carl i självförsvar och att hon var rädd för att förlora alla hon tycker om så som sin bästa vän, brorsdotter och bror bland annat.
Polisen ställer frågor om hennes ring som hittades bredvid Carls kropp.
 
Cameron har sovit på värdshuset. Val frågar honom om skvallret som går om att han blivit utpressad av Carl. Cameron vill inte svara på det och han är precis på väg ut när polisen kommer och frågar efter honom. Han blir förvånad över att de vill prata med honom eftersom han sagt allt redan. Polisen påpekar då att han inte sagt något om utpressningen. Val smyger in och försöker göra lite reklam för värdshuset och den goda maten. Polisen säger åt henne och sedan fortsätter de förhöret. Cameron säger att Chas försökte nog bara skydda sig själv.
 
Nikhil märker att det är jobbigt för Gennie med Georiga i huset så han försöker få mamman att förstå att hon inte ska vara kvar men då säger Gennie att det är ok att hon stannar. Gennie tar med sig honom på promenad så Georgia får vara ensam med Molly. Gennie mår inte så bra och tillslut erkänner hon att hon visste om affären mellan Chas och Cameron men att hon inte sagt något för att det skulle kunna ha skadat Debbie och den ofödda babyn. Nikhil kramar henne och säger att hon gjorde rätt.
 
Dan kommer hem från stationen och möter Cameron som precis pratat med polisen. Han säger till Cameron att det är hans fel att Chas försöker skydda honom. Sedan är han på väg till jobbet för att tänka på annat i några timmar men när han ser Lisa komma till fabriken ändrar han sig.
 
Sarah fortsätter att fråga efter Cameron och det gör Debbie ledsen. Hon gråter ut mot Andys axel. Andy vill att de hämtar Cameron men Debbie vägrar. Charity säger samma sak när hon hör vad han föreslår. Även Cain blir förbannad när han hör att Andy vill att Cameron ska komma dit. Andy försvarar sig med att han vill det för Sarahs skull, alla andra kan hålla sig undan just då så de slipper träffa honom. Debbie ändrar sig och säger åt Cain att hämta Cameron.
 
Chas får veta att hon kommer att bli åtalad för mordet på Carl. Dan tar med sig kläder till henne som hon kan ha på sig under de inledande förhören.
 
Megan berättar för Robbie att hon ska hjälpa Nicola på kontoret. Han förstår inte varför så hon förklarar att då kan hon hålla ett öga på vad som händer. När hon sedan är på kontoret försöker hon få reda på om Katie gjort en överföring på pengarna till Declan men allt är lösenordsskyddat så hon får inte veta det.
 
Cameron ser Lisa vid verkstan där hon hjälper Alex med en bil. Han går fram till henne för att fråga om hur Sarah mår men Lisa vill inte prata med honom så hon nonchalerar honom. Cameron säger då att Chas kommer att bli åtalad för mordet på Carl och det är för att han var på väg att våldta henne.

Dan gör sig i ordning inför de inledande förhören. Han tar på sig sin bröllopskostym och Bob reagerar på det. (Jag tyckte det såg annorlunda ut i huset i jämförelse med när Jackson låg förlamad där i sängen som var vid köket, nu var det en trappa vid den väggen och så var det väl inte förut?)
 
Dan kommer till rättegången tillsammans med Ali. Cameron kommer också dit. Lisa smyger in precis innan det börjar. Rättegången börjar och Chas tittar upp på läktaren och ser Cameron och Lisa. (Jag tycker det såg ut som om hon bara kollade upp mot Cameron och inte mot Dan en enda gång.)
 
Rishi kommer hem till Nikhil och Gennie. Han erbjuder sig att hjälpa dem på kontoret genom att vara den nya Gennie så länge hon är mammaledig. När Rishi gått så säger Nikhil till Georiga att åka hem. Givetvis blir hon väldigt stött så hon säger att hon ska packa ihop eftersom de inte uppskattar att hon tagit ledigt från sitt vanliga liv för att hjälpa dem. Nikhil svarar att de måste lära sig själva att fungera som en familj.
 
Cain kommer in i på läktaren i rättssalen och ser Lisa. De får precis höra att Chas kommer inte att bli fri mot borgen för brottet är så pass allvarligt. När Chas förs ut från salen ropar hon till Cameron att gå.
 
Cain konfronterar Lisa som gått dit utan att bry sig om familjen. Han tar sedan tag i Cameron och han beordrar honom att hälsa på Sarah. Cameron försöker att säga att han inte borde åka dit men Cain säger att det alternativet är inget val, Cameron måste till sjukhuset.

En fru lesbisk, andra en mördare , nästa en sjöjungru?

Cameron försöker övertyga Chas om att de måste hålla ihop och inte säga något till någon om att hon bråkat med Carl. Han vill att de flyr men Chas kan inte det eftersom hon känner skuld över att ha dödat någon.
 
Rodney försöker prata med Jimmy om att han måste prata mer med Nicola som också är orolig. Jimmy går hem men tankarna på att någon annan har slagit ihjäl hans bror kan inte släppa. Han tror att han kommer att missa begravningen för polisen inte har gripit någon än.
 
Zak försöker stoppa Cain och Charity att gå över till Chas genom att säga att våld inte löser något. Debbie får nog och rusar iväg för att prata med Chas. Cain med en kofot i handen, Charity och Zak följer efter henne. Debbie är rasande när hon frågar om Chas är inne. Diane vill inte släppa in dem innan hon får veta varför. Charity säger då att Chas varit med Cameron. Dan förstår inte vad de pratar om eftersom han tror att Chas varit ihop med Carl.
 
Chas och Cameron hör de upprörda rösterna i puben så de skyndar sig ut och tar Dianes bilnycklar på vägen. Debbie och gänget kommer in och märker att Chas och Cameron stuckit. De rusar ut och ser precis när Cameron startar bilen för att köra iväg. Debbie ställer sig i vägen så bilen inte kan fortsätta. Cain slår sönder bilrutan och nästan drar ut Cameron. Chas kliver ur och får både Debbie och Charity på sig.
 
Adam kommer över till Victoria för att trösta henne efter den hemska händelsen. Andy låter dem vara ifred en stund. När Adam frågar om de har något ihop svarar Victoria att hon kysser alla när hon är full. Adam säger då att de borde gå ut för att ta en drink någon gång. Han erkänner att han tycker om att vara med henne.
 
Georgia dyker upp hos Nikhil och Gennie. Gennie blir inte allt för glad och inte blir det bättre när hon hör att Georgia pratar med sitt barnbarn och säger att flickan är söt som inte ser ut som sin mor. Gennie, Nikhil, Jai och Rishi hör det genom babymonitorn. När Georiga kommer ner så berättar hon att hon tänker stanna några veckor för att hjälpa de nyblivna föräldrarna. Dottern ska heta Molly, kanske efter Nikhils mormor men det visste inte Gennie.
 
Chas, Cameron, Charity, Cain, Debbie och Zak går in till vardagsrummet igen. Debbie börjar fråga Chas om vad som egentligen hände. Hon är rasande och börjar slå på Chas som inte rör sig. Debbie frågar om Chas älskar Cameron men Chas svarar inte på det. Debbie fortsätter då att säga att Cameron älskar Chas i alla fall, sedan erkänner hon att hon också älskar Chas och att hon alltid litat på henne tills nu. Chas berättar om utpressningen och om rånet. Cameron nämner för Cain om det osunda intresset över sin dotters sexliv men då blir Cain förbannad och slår till Cameron. Precis då kommer polisen in.
 
Jimmy ringer till Scarlett och berättar vad som hänt. När han pratat klart med henne pratar han med Rodney. Han ber Rodney att ta hand om Nicola och Angel om det värsta händer, om han åker i fängelse.
 
Cameron vill inte anmäla Cain för slaget och han kallar Cain för harmlös. Charity blir då så förbannad att hon knäar Cameron i skrevet. Polisen tar med sig Cain och Charity. När de går ut genom puben börjar folk undra vad som händer. Dan blir ännu mer besviken när han hör att Chas även varit med Cameron. Chas orkar inte ljuga längre så hon erkänner att hon mördade Carl. Hon förs ut till polisbilen samtidigt med de andra. Jimmy ser dem från andra sidan gatan och Chas ber honom om ursäkt innan hon sätter sig i bilen.
 
Chas blir förhörd av sin advokat. Hon erkänner att det inte var meningen att Carl skulle dö utan hon ville bara komma bort ifrån honom innan han våldtog henne.
Cameron har sovit på några stolar på polisstationen i väntan på att få prata med Chas. Cain och Charity som blir fria säger till honom att de hoppas på att Chas får vad hon förtjänar. Cain säger också att Cameron kommer få sitt så småningom.
 
Dan sitter hemma och känner sig eländig. Ali kommer dit för att prata med honom. Han säger att första frun blev lesbisk, andra frun en mördare vad kommer nästa fru att vara? En sjöjungfru kanske..
 
Megan tar ett par nycklar ur nyckelskåpet på Home Farms kontor. Nicola kommer in men upptäcker inte detta. Det visar sig att Megan tänker flytta in i ett tomt hus som Declan äger. (Jag kände igen huset men vem eller vilka bodde där senast?) Hon har Robbie med sig.
 
Cameron kommer hem från polisstationen och han möter Dan ute på gatan. Dan frågar honom om vad som hände egentligen och Cameron svarar att han inte vet men han säger att det var slut mellan dem när hon träffade Dan. Cameron berättar även om Carls utpressning. Jimmy står bakom några buskar och hör detta.
 
Chas blir förhörd av polisen. Hon erkänner att hon dödat Carl men att det var i självförsvar för hon ville bara stoppa honom. Polisen tror henne inte eftersom hon erkänner att hon blivit utpressad av Carl.
 
Sarah ska iväg till sjukhuset och väskan är packad. Hon frågar sin mamma om Cameron kommer att komma dit och Debbie måste svara att han inte gör det.
 
Cameron har hämtat sina saker på puben. Diane är glad över att han sticker. Han berättar för henne om Carls utpressning och att  Chas bara ville skydda Debbie och Sarah. Åter igen står Jimmy en bit bort och hör vad Carl gjort.
 
Gennie är ute med babyn och Nikhil. Georgia dyker upp och vill ta över på en gång. Hon fortsätter att klanka ner på Gennie. Inte blir det bättre när Molly tystnar när hon är hos Georgia.
 
Dan väntar på Chas i receptionen på polisstationen. Chas pratar med polisen och säger att hon inte vill träffa sin man. Hon tror att hon kommer att bli släppt snart men polisen säger att de har rätt att hålla henne några timmar till.
 
Jimmy träffar Cameron och frågar ut om vad Carl gjort. Cameron berättar om utpressningen och att han sålde bilen för att få råd och om inbrottet för att Carl skulle få sina pengar. Jimmy tar med sig Cameron till åkeriet och ger honom nyckeln till bilen. Sedan ger han Cameron en bunt pengar och lovar att betala tillbaka resten sen, allt för att inte smutsa ner Carls rykte ännu mer efter döden.
Sedan råder Jimmy Cameron att åka tillbaka till Jersey till sina barn för det är det enda som betyder något. Dessutom borde han sticka innan Charity och Cain får tag på honom.
 

Vem kommer att åka dit för mordet på Carl?

Chas står ute på gatan vid avspärrningarna när hon ser Dan i dörröppningen. Hon går fram till honom men han är inte intresserad av att prata med henne.
 
Cameon lovar Debbie att från och med nu ska ingenting komma emellan dem. Debbie som är nyvaken frågar efter laddaren och Cameron lovar att säga till Cain att ta med den när han kommer.
 
Megan är kvar på Home Farm. Hon är fortfarande besviken på Declan som försökt lura henne. När Katie påpekar att Robbie gjorde samma sak säger Megan att hon inte förväntade sig något annat från honom. Precis då ringer Nicola och säger att hon blir sen eftersom Carl blivit mördad.
Katie och Declan åker iväg på bröllopsresa. Megan och Robbie stannar kvar i huset så länge även om Declan sagt att han bytt lås.
 
Edna plockar med papper på kontoret när Charity kommer in. Hon börjar leta efter kontraktet men Edna vill inte att någon rör Carls papper. När Edna gått iväg så hittar Charity kontraktet fast hon blir besviken eftersom Carl inte skrivit på det.
 
Jimmy och Nicola är på bårhuset för att identifiera Carl. Jimmy tvekar men Nicola övertalar honom att det faktiskt är sista gången han har möjlighet att ta farväl så Jimmy följer med in i alla fall.
 
Bob berättar för en polis att han sett Jimmy slåss med Carl tidigare under dagen.
 
Cameron kommer in i sjuksalen och ser Cain där. Doktorn som också kommit in säger att Debbie kan åka hem. När hon frågar efter laddaren så erkänner Cameron att han glömt säga till Cain.
 
Jimmy och Nicola kommer hem efter att identifierat Carl. Jimmy går upp till sovrummet för att få vara ifred. Rodney pratar med Nicola och hon erkänner att när hon såg Carls ansikte så började hon tvivla på om Jimmy kanske är skyldig trots allt.
 
Polisen kommer hem till Debbie för att fråga dem om var de var kvällen innan. Både Cain och Debbie kan tala om att de var på sjukhuset medan Cameron säger att han var hemma. Polisen frågar Cain om han tror att det är en slump att Carl hittades just vid deras verkstad. Cain svarar att han inte tror att det har med branden att göra.
 
Edna och Charity blir utfrågade av polisen och Edna säger att stämningen var inte den bästa efter att Charity köpt in sig och gjorde allt för att bröderna skulle bli osams.
 
Chas kommer hem till Gennie och Nikhil för att titta till babyn. Nikhil som är bestämd med tiderna för den lilla flickan går ändå med på att hämta henne så moster Chas får se henne. Chas är väldigt sorgsen och berättar för Gennie att äktenskapet inte fungerat så de har separerat. Gennie märker att Chas inte mår bra och hon försöker få sin syster att prata men Chas säger åt Gennie och Nikhil att ta tillvara på det de har, sedan går hon iväg.
 
Polisen kommer till Jimmy för att förhöra honom. Han erkänner att han slagit Carl och Nicola säger då snabbt att det var endast i självförsvar. Polisen säger att det finns vittnen på att det inte var så. Det slutar med att Jimmy blir arresterad och får följa med till stationen.
 
Debbie ska ta ut tvätten ur maskinen och Cameron ser det så han skyndar sig för att hjälpa till även om han aldrig tidigare gjort det när det gäller tvätten. Debbie får ett samtal från sjukhuset som talar om att de är redo för Sarahs transplantation. Cameron går upp för att packa ihop till Sarah och Debbie ska ringa runt för att berätta vad som hänt. Hon ser då meddelandena som Carl skickat till henne precis innan han dog. Hon blir rasande när hon ser bilderna och hon konfronterar Cameron på en gång när han kommer ner. Först försöker han neka men inser sedan att Debbie sett meddelandena. Andy som kommer för att träffa Jack får gå hem med båda barnen så länge så Debbie och Cameron kan prata ut.
 
Cameron säger att han älskar henne, inte Chas men att det hade varit jobbigt när han visste att Debbie var gravid med en annan man. Debbie är så besviken och rasande att hon tillslut kastar ringen och säger att hon inte älskar honom längre. Hon säger åt honom att packa och sticka därifrån. Precis när Cameron kommer ner med packad väska kommer Cain och Zak hem. Sekunderna efter kommer även Charity. De alla är förvånade över att Cameron är på väg och att Debbie är ledsen.
 
Edna möter Nicola och Rodney på gatan. Hon frågar efter Mr James och då blir Nicola sur eftersom hon tror att Edna är ute efter skvaller. Edna får veta att Jimmy blivit tagen av polisen och då känner hon att det är hennes fel eftersom hon berättat för polsen om deras osämja. Nicola blir förbannad och går därifrån men Rodney säger till Edna att hon gjorde rätt.
 
Diane som såg när Jimmy blev bortförd av polisen går in och berättar det för Chas som inte verkar bry sig speciellt om det.
Cameron kommer dit för att prata med Chas. Han berättar att Debbie vet om vad som hänt mellan dem och att nu måste de fly tillsammans. Chas säger att hon inte kan fly med honom eftersom hon slagit ihjäl Carl. Hon erkänner att det var hon som dödade honom och hon vet att Cameron vet det eftersom han såg henne springa iväg direkt efteråt. Cameron erkänner att han såg henne men han säger inget mer. (Ska han låta Chas tro att hon är en mördare???)
 
Jimmy blir förhörd av polisen och han erkänner att han bråkat med sin bror men inte att han gått tillbaka för att döda honom. När Jimmy får veta att Carl blivit slagen med något hårt så blir han först förvånad men inser sedan att någon annan kommit dit efter honom och att han själv är oskyldig eftersom han bara använt nävarna när de bråkade.
 
Andy är stolt över sin son. Victoria är glad över att han heter Jack. Sarah är lycklig över att lillebror kommit med den magiska drycken.

Jimmy blir släppt av polisen och när han kommer hem tackar han Nicola som ställt upp för honom även om hon kanske trodde att han var skyldig.
 
Charity och Cain frågar ut Debbie om vad som hänt men hon säger inget. Charity ger sig inte utan fortsätter ställa frågor och snart vet hon att Cameron varit med någon annan. När hon tjatat lite till så visar Debbie bilden hon fått som visar Chas och Cameron i sängen. Både Cain och Charity blir förbannade och vill ge igen men Zak stoppar dem och Debbie säger åt dem att låta bli.
Cain säger att när han är klar med dem båda kommer de att ligga bredvid Carl...
 
 

 
 
Här kommer lite mer fakta om jubileumsavsnitten. Åter igen är det vår vän Colin som tagit sig tid att berätta bland annat att "Carl" inte valde själv att lämna serien.
 
I haven’t got time to write much today, but one thing I haven’t mentioned was what went on online DURING the live episode. In another first, viewers could actually simultaneously watch live behind the scenes footage of the episode as it was being recorded. 11 ‘mini-cams’ were located behind the actual camera teams so that viewers could actually watch the filming of the episode. I didn’t see it myself, and, as far as I could see, ITV never made it available for viewing afterwards. However, I did find two fascinating items related to this on Sunday night.
 
 
 
Here the presenter of “Emmerdale Live: The Fallout” (linked to at the start of my last post) introduces the online content. It’s mainly worth watching for some more behind the scenes footage of the rehearals. https://www.dropbox.com/s/t3cdndlr44xgfh5/Emmerdale%20Live%20online%20footage.mp4 I say ‘mainly’ particularly because most of the presenter links are repeated on this fascinating look at how this online content was put together, on a page from the BBC Academy (I never knew that existed until Sunday night either!). http://www.bbc.co.uk/academy/production/article/art20130702112135460 It’s also worth following the “Q&A [Questions and Answers]: directing soaps live” link at the bottom of the page, where Tony Prescott reveals that the live broadcast was actually the first successful run-through they had had!
 
 
 
Finally today two more ITV video links. First an interview with Tom Lister – which reveals that it wasn’t his choice to leave https://www.dropbox.com/s/4dltwii8e9kfkyn/14%20Emmerdale%2040%20LIVE-%20Tom%20Lister%20%27Carl%20King%27%20Interview%20%2819%20Oct%29.flv and second a behind the scenes video on the making of the live episode. https://www.dropbox.com/s/5pnduseea5ipj0v/15%20Emmerdale%2040%20LIVE-%20Behind%20The%20Scenes%20%2819%20Oct%29.flv
 
 
 
When I studied the ‘coming up’ trailer on “The Fallout” to see where the clips came from, it was very interesting to realise that the clip that seemed to show Debbie discovering the footage and preparing to confront Cameron was actually a scene from earlier in the episode where Cameron came in and was surprised to see Debbie ironing! I’m not sure why they misled us like that when they could have just showed the actual clip from the end of that episode. Although then of course I couldn’t have told you it was safe to watch!
 
 
 
Anyway, that’s the end of anniversary week, but as you can guess there’s much more drama to come now that Debbie knows the truth! :)
 
 
 

2 bröllop, 2 födslar och 1 död

Så nu var det dags för andra delen av live-avsnittet och det hade samma intro som i torsdags.
 
Carl sätter sig i skåpbilen med Chas. Han försöker få henne att välja honom och hon är ledsen för att hon förstört en fin killes liv. Hon går ut ur bilen men Carl fortsätter att övertala henne om att hon fortfarande har känslor för honom.
 
Megan är besviken på Robbie så när han dyker upp på festen så talar hon om hur illa hon tycker om honom. Robbie försöker be om ursäkt och han kallar henne mamma.
 
Debbie föder sin son och hon är besviken över att Cameron är där. Hon är dock glad över sonen och hon märker att hon har känslor för det lilla livet, mer än bara som någon som ska rädda Sarah. Andy står där och är stolt och gråter.
 
Gennie föder sin dotter på värdshuset och Nikhil försöker hjälpa henne genom att kolla en app på mobilen. Nikhil svimmar när barnet kommer men sedan är han också mycket lycklig.
 
Chas kysser Carl för att han ska tro att hon vill vara med honom. Det leder dem in i bilen igen och Carl ber henne kasta ut ringen. De börjar hångla med varann men efter ett litet tag kan Chas inte fortsätta så hon drar sig undan. Carl blir förbannad när han inser att hon bara spelat så han säger att han visste det hela tiden. Han blir helt vansinnig och trycker upp Chas mot väggen på ett skjul som står bakom bussen. Carl erkänner att han mördade sin far för hennes skull. Han blir bara mer och mer våldsam så Chas försöker ta sig loss. Tillslut får hon tag i en tegelsten som hon smäller till på hans huvud sedan springer hon därifrån.
 
Diane får ett samtal som gör henne glad. Ashley kommer fram till henne där hon sitter vid ett bord på puben och frågar henne hur det är. Diane berättar att Debbie fått en son som ska heta Jack. När hon säger det får hon tårar i ögonen av glädje. (Jag med..)
 
Alex träffar en tjej som påminner om Moira i klädsel och hår. När Moira ber honom presentera henne så vet han inte vad hon heter så hon blir irriterad och går därifrån.
 
Dan dränker sina sorger på festen. Han går upp på scenen och börjar sjunga på "I will survive" men blir snabbt nedtagen därifrån.
 
Carl försöker resa sig upp men har vissa svårigheter. Han lyckas ta fram mobilen för att skicka bilden till Debbie men lyckas han få iväg bilden?
 
Megan kommer fram till brudparet som precis ska ta en bit från bröllopstårtan. Hon börjar anklaga Declan och Katie för att förstöra för en mamma och son. Katie blir irriterad och börjar käfta emot. Megan kommer närmare och närmare så Katie frågar henne om hon tänker slå till nu. Megan svarar nej och tar tag i Katies huvud och trycker ner hennes ansikte i tårtan. Hon blir rätt nöjd med det hon gjort och Katie ser först sur ut men sedan kommer ett leende och Declan tar bort lite grädde ur hennes ansikte. Sedan gör de "high five"
 
Cameron ser att Chas springer iväg i all hast. När han sedan hittar Carl som ligger blodig på marken så tar han tillfället i akt att försöka få Carl till att sluta trakassera dem. Det funkar inte för Carl får en energikick och lyckas nätt och jämnt resa sig upp och han fortsätter att reta Cameron. Carl säger att han är orörd och alla andra förstörs i hans omgivning, att han är oförstörbar. Cameron blir rasande och drämmer tegelstenen i huvudet på Carl.
 
Debbie ligger och sover i sjuksalen. Hon märker inte att hon får meddelanden och att batteriet piper till för batterinivån är låg.
 
Cameron skyndar sig hem för att tvätta av sig allt blod och för att slänga kläderna i tvättmaskinen innan han åker till Debbbie på sjukhuset.
 
Nikhil är stolt över både Gennie och sin nyfödda dotter. Han säger till sin pappa att Gennie kommer att bli en underbar mor. Rishi svarar att Nikhil kommer att bli en underbar far. Jag vet, svarar Nikhil, men appen går bara fram till födseln.
 
Adam flirtar med Victora som ska gå hem från festen. Han följer med henne så inget händer henne på vägen. När hon påpekar att Andy kanske inte skulle bli så glad över att se Adam med henne så drar han iväg henne bakom ett av husen för att kyssas
 
Cameron kommer till sjukhuset och möter en arg Dingles-klan. Han orkar inte förklara för dem utan skyndar sig in till Debbie. Hon arg på honom eftersom han svikit henne och Cameron börjar be om ursäkt och lovar att han ska gottgöra henne. Han skyller på att han ville ge henne och Andy lite ensamtid med babyn men Debbie tror honom inte. Cameron gråter och fortsätter att be om ursäkt.
 
Adam och Victoria går ut på gatan och ser någon ligga där lite längre fram vid skjulet. De går fram och ser Carl ligga livlös. Victoria springer iväg för att hämta hjälp och hon möter Edna som går fram till Carl. Hon inser att Carl är död. De kallar på ambulans och polis som kommer ganska snabbt. Edna säger att hon borde gå till Jimmy för att berätta vad som hänt.
 
Jimmy är besviken på Carl och han berättar det för Nicola. Hon tycker han borde prata med sin bror men Jimmy säger att han är klar med honom och att han är trött på företaget. Rodney kommer hem med lite Champagne han fått med sig från festen.
Edna och Victoria kommer över till Jimmy för att berätta att Carl är död.
 
Chas sitter bara och gråter. Diane ringer till Dan och berättar att Chas är kvar på puben så Dan skyndar sig dit för att prata med henne. Chas försöker be om ursäkt med att om de åkt på en gång så hade detta inte hänt. Hon börjar förklara att om "han" som jagat henne och aldrig lät henne vara ifred. Tillslut får Dan veta att det är Carl hon pratar om. Han blir förbannad och tror att de haft en affär medan hon var ihop med honom. Dan rusar iväg förbannad och lyssnar inte på Chas som säger att det inte alls är så.
 
Diane och Victoria kommer in på puben och möter Chas som springer efter Dan. Diane säger åt henne att inte gå ut. När Chas undrar varför så berättar Diane att Carl är död, att han hittades utanför verkstan.
 
Debbie ska kolla sin mobil men batteriet dör på en gång. Cain får då precis ett samtal och på så sätt får han veta att Carl mördats. Charity hör det och blir förvånad. Cain och Charity går ut ur salen för att ge Debbie lite lugn och ro. Cameron stannar kvar hos henne. Debbie vill låna Camerons mobil eftersom hennes inte fungerar. Hon lägger den på bordet bredvid sängen.
 
Jimmy rusar ut på gatan för att se vad som hänt. Han blir stoppad av polisen som börjat spärra av området. Jimmy är desperat men får inte se Carl så han går tillbaka hem till Rodney tillsammans med Nicola. När de börjar prata om händelsen så tror Jimmy att det är hans fel att Carl är död, att när de var i slagsmål så har Carl fått en propp som gjorde att han dog lite senare. Han erkänner att han vid just det tillfället faktiskt ville döda sin bror och nu har han gjort det...
 
 

 
Här är ännu mer om dagens avsnitt, återigen från Colin som berättar intressanta fakta =)
(Detta blir ett jättelååååååångt inlägg)
 
And so concluded the first ever day in the life of Emmerdale to be covered by five episodes! I hope you all enjoyed it! :)
 
 
 
Firstly I must apologise for the almost complete lack of paragraph spacing in the post Marie uploaded yesterday. :o Hopefully it’ll all come out OK today!
 
 
 
I hope the following is of interest to some of you! :)
 
 
 
The Fallout
 
Within about 10 seconds of “Emmerdale Live” finishing on ITV1, a follow up programme began on ITV2 called “Emmerdale Live: The Fallout”. As the pre-publicity explained: “Broadcasting live from Smithy Cottage, we’ll capture the cast as soon as they come off-air, following their epic hour-long, live transmission and we’ll go behind-the-scenes to reveal the months of preparation and rehearsals involved in producing their finest hour.”
 
 
 
Although in his interviews the presenter asks questions about the future, the answers do not really contain any spoilers. They’re very good actually at giving answers that basically say ‘keep watching, because this is only the beginning’. I would say that the only spoiler anyone should be concerned with is at the start of part 4 when viewers were given a sneak-peek at what was coming up. Some of it you will have already seen in today’s second episode, and all those clips you haven’t seen all come from the first half of tomorrow’s first episode, except one. The only other bit you haven’t seen comes from the second half of the episode, and actually is two shots swapped round and made to look like something it isn’t – it was quite naughty of them! So, with you having seen the next episode already, there is actually barely anything that can be called a genuine spoiler in the sneak-peak. I honestly don’t think it is worth skipping over, but if you don’t want to see anything before you watch the episode properly, then at 33:20 you should jump to 34:00.
 
 
 
 
 
 
Or narrow your viewing window to avoid the right-hand panel and view on youtube: http://www.youtube.com/watch?v=k-DVaspjbro
 
 
 
More live pre-publicity
 
What follows next is more interview extracts from the 6th September pre-publicity. The two pictures Marie has used in the blog were also released on this day.
 
 
 
Head of Design Gillian Slight
 
What is the reason for building new sets?
 
During the live, everything has to be shot at the village. There aren’t really any interiors that are large enough so we have had to scale down the sets that are going in those locations. We have been working on this since May, starting with the planning and drawings before handing over to the construction team. It’s complicated as the Woolpack is not the same size as the version we film in at our studios in Leeds. It has been a full time job for one of our team members to source many of the fittings in the Woolpack.  We discovered the fabric coverings are a discontinued line, so research was done how to acquire some to match it up. Fortunately we have found some, otherwise we would have had to change the fabric beforehand in the Woolpack studios for continuity. We have been scouring bric-a-brac shops and ebay looking for props to match up.
 
 
 
The live episode is in October yet the scenes directly before and after have already been filmed. Did this give you continuity issues?
 
There have been a few continuity issues whilst filming as the scenes before and after the live episode were filmed in August. We will be matching these up to what we record during the live episode, which is of course being shot in October. So there’s a lot of pre-planning to work out.
 
 
 
There are two babies born in the live how do you cope with real babies?
 
As well as using real babies in the live episode, we will be using fake babies which we have had to pre-order well in advance. We can order exactly what is needed. They can have valves that make them look like they breathe and umbilical cords. However, as they are made of gelatine they do have a very short shelf life. They are extremely fragile so we ensure they aren’t over handled. For that reason, the gelatine babies will just be used for the actual births in the live.
 
 
 
How will you plan the live births?
 
We do have to plan the births as we have to work out how we use the fake and then the real babies. Also we do have to watch how much blood we use as we are a 7pm show. It is all implied rather than actually seen.
 
 
 
What are you most excited or worried about on the night?
 
Probably the wedding. The wedding is our biggest set up and that is something that is only there for the live. There’s a marquee, there’s music and dancing and there are fireworks that have to be timed perfectly. If fireworks are heard during other scenes it would be awful because they shouldn’t be heard.  On the night of the live we are dressing up all the props men as waiters and wedding guests so if they are seen on camera they will blend in!
 
 
 
Are there any other special things you are doing for the live episode?
 
We’re having to build a soundproof booth to house the babies, cast and crew. Obviously we don’t want to hear a crying baby when we shouldn’t. It’s not so bad around the hospital because you’d presume it was just another baby in another delivery room. However there are other locations where it would be detrimental.  We also have a stunt or two to take into consideration so we are having to recreate a hard area in the village. It is a material that looks like it’s hard but it is actually soft plus easy enough to walk on.
 
 
 
Any technical issues for the design department?
 
Telephones must be considered, as we have got lots of live messages that have to be timed precisely. There is limited phone reception at the village so we are having to make alternative arrangements on the night. The telephones have been established well ahead so we can use the ones that work for us.  

 
 
 
Charley Webb (Debbie)
 
Debbie has given birth once before. How did you find having to act out labour?
 
Pretending to give birth has to be my least favourite thing ever. I can’t say that I’m comfortable doing it. I think it’s quite a difficult thing to do because labour is such a personal thing. If you are acting out labour you have to exaggerate it a little bit. As it has to look a bit more dramatic than a normal labour. It’s a really difficult thing because you want to get it right and make it utterly convincing. 
 
 
 
Do you think it will be different this time as you have had your own child?
 
Having had Buster, I know a lot more about giving birth but I don’t think you can ever compare one labour with another because they are all so different. In fact my own labour was very calm and I think I was calm and focused. I have a feeling that this on screen birth will be anything but calm.
 
 
 
How does it feel to play such a big part in Emmerdale’s 40th celebrations?
 
I feel very privileged to be a part of the 40th action. I can’t say I’m not nervous for the live episode because obviously that is terrifying but it’s nice to feel they can trust me with something as big as this.
 
 
 
Do you have anything in common with Debbie?
 
I hope I don’t have too much in common with Debbie! I wouldn’t say I do, however like her I definitely have my own mind but that’s probably about it.  
 
 
 
Do you enjoy playing Debbie?
 
I love playing Debbie, she is brilliant. I wouldn’t be here if I didn’t. The time goes so quickly and I’ve gone from storyline to storyline which has been brilliant. There is rarely a time when Debbie is doing nothing. I still feel challenged by this role. 
 
 
 
What’s been your favourite storyline to work on?
 
Over the years there have been so many great stories. I have enjoyed this affair storyline as the audience know what is happening but Debbie doesn’t. I am finding it interesting to play because I have to be careful not to let that show in my performance.    
 
 
 
How are you feeling about the live episode?
 
I am hoping the live episode goes really well on the night. So much work has gone into it from so many different sides. From the props department, to the director, to us, to the producer, everyone. I think it’s such a big thing, whether it goes right or wrong it will be talked about. I am absolutely terrified.
 
 
 
What are you most nervous about?
 
I’m most nervous about messing it up for someone else.  Not hitting my mark or not getting that line out for another actor or messing it up for the camera guy because I’ve looked the wrong way. Whatever it is, once you have made the mistake there is no second chance they have to kind of roll with it or fix it on the spot.
 
 
 
Dominic Power (Cameron)
 
How does it feel to play such a big part in Emmerdale’s 40th celebrations?
 
It feels amazing to be part of the 40th I feel privileged. I couldn’t have asked for a better gig to come my way at such a great time.
 
 
 
Have you enjoyed the storyline?
 
It is great to play villains and this one has been really nice to get my teeth into. It helps that Cameron was so charming and now he is has become so duplicitous. I think what Cameron is good at doing is being your worst nightmare but with a twinkle in his eye.
 
 
 
How would you describe your time on Emmerdale?
 
I’m having a fantastic time. I joined the cast from The Bill. There’s a very similar feel to the two productions, because it is an on-going drama and everyone is in it together. Emmerdale has a really good ensemble feel to it. I think it works best when everyone is fired with the same energy and the same pace and the same enthusiasm for the scripts and the work. I’ve heard people that have been here for years say there hasn’t been a cast as strong as this before or certainly for a long time, so that is really good.
 
 
 
Is there anyone in particular you have learnt from?
 
I have learnt so much from many of the cast such as Emma Atkins, Charley Webb and Lucy Pargeter. They are all fantastic actors. I’d love to work more with Mark Charnock and Dominic Brunt. They’re a couple of geniuses at improvisation. They bounce off each other brilliantly. They are funny and take what they are given and they don’t make it too heightened. It’s always believable. 
 
 
 
How are you feeling about the live episode?
 
Every time I hear that four letter word ‘live’ I get a sort of numb sensation in my left arm and I think I’m about to have a bit of a clutcher. I’m trying not to think about it too much in that sense. I’m really looking forward to it, I think it will be a good challenge. I’m looking forward to the live element. There is a real buzz.  There is a real adrenaline to the atmosphere and I am hoping that is what carries me through.  
 
 
 
What are you most nervous about?
 
It is making my heart race to think of someone counting us in. They will say: “Okay, coming back from the break now and 5, 4“ and then they will show three fingers and mouth the rest. The time will count down and they will point at me as if to say now we’re live! A red light will be on that I will see out of the corner of my eye and then I hope I can speak!
 
 
 
Rik Makarem (Nikhil)
 
Have you enjoyed this storyline so far?
 
I love it. Viewers are using the term Genhil to describe us. What we have with these two characters is two people who on paper, you wouldn’t necessarily put together but for whatever reason it works.  For me it’s a dream as an actor to play as we get everything; comedy, tragedy, emotional moments, vulnerability and strength. Nikhil and Gennie work better when they are a team and working with Sian has been a real turning point for my career in the show. 
 
 
 
How does it feel to be playing such a big part in the 40th celebrations?
 
I think Emmerdale is in a really strong position and I feel honoured to be part of it. We have characters that have the fine balance between reflecting reality with drama. I think we balance light and dark well. The show is in a really good shape and long may it continue.
 
 
 
How are you feeling about the live episode?
 
I feel great! It’s the opportunity of a lifetime. It has been a great year 2012, the year of the London Olympic Games, the Queen’s Diamond Jubilee. It has all been very exciting.
 
 
 
What are you most nervous about?
 
I am most nervous about doing my bit of the storyline as it’s in a difficult circumstance. Also having to nail my performance in one take is the biggest challenge. We won’t get a second take. I hope I do it justice.
 
 
 
Sian-Reese Williams (Gennie)
 
Are you enjoying the storyline?
 
I am loving Nikhil and Gennie’s journey it is such fun and working with Rik is a joy. My best double act scene was when Nikhil trashed the kitchen and Rik was really funny. I had yogurt absolutely all over me, which I didn’t really enjoy because I have a phobia of having food on me. I just wish I had been the one throwing the food.  
 
 
 
How have you found wearing the fake maternity bumps?
 
Wearing those bumps was hellish. They were always hot and sweaty.  I was filming in one recently then I had to drive to Wales afterwards. My back was in agony after wearing the bump all day.  We have different bumps for each stage of the pregnancy. The bumps are good though as they do make you walk differently. I want to make Rik wear it, so he can understand why I moaned about it. I have noticed people laughing at me because they catch me rubbing it like a real baby. It feels natural. But I am very pleased to be getting rid of the bumps!
 
 
 
How are you feeling about having to pretend to give birth live?
 
To prepare for the birth scene I have been watching One Born Every Minute. My agent has also advised me not to make too much noise. I did a play before I started here and one of the girls played a pregnant girl so we researched giving birth. I cannot wait to do the scenes live as I am guessing it will feel like being in a play again. We never normally get rehearsal time, but for the live we are getting almost two weeks.
 
 
 
What is going to be your biggest challenge?
 
The other day we were doing the scenes when Gennie has a false alarm and I had to do lots of heavy breathing. I got really very dizzy and faint so on the night of the live episode I am scared I’ll get faint and forget where I am.
 
 
 
What is the atmosphere like at Emmerdale at the moment?
 
The atmosphere is electric. There is a mixture of excitement and nerves. However, I think we are trying not to think about it too much.  It is so huge and the logistics are scary. There is definitely a buzz. 
 
 
 
What has been your favourite moment during your time on Emmerdale?
 
I loved working with Alex Carter (Jamie Hope) because we were such good friends outside of work as well. I think Gennie and Nikhil are brilliant together. I love them as a couple and their storylines are really fun and exciting.
 
 
 
Live Births
 
 
 
Charley Webb and Sian Reese-Williams became the third and fourth women to act out a birth live on television. The first was in Coronation Street’s 50th anniversary episode (2010), and the BBC’s EastEnders staged their own in a rather unique partial live broadcast less than three months before Emmerdale’s own. EastEnders is set in East London, which was of course the home of the 2012 Olympic Games. In July 2012 fiction met reality when four days before the opening ceremony the real Olympic Flame, with its real torch protection team, arrived on the set – which isn’t even actually in London – and was carried by one of the cast members, in character. After carrying the torch, the character rushed to his granddaughter who gave birth at the end of the episode. The episode was the normal c.28 minutes in length, but the live part was only the final seven minutes
 
 
 
If anyone would like to compare the performances, here are links to see these births.
 
 
 
Coronation Street: https://www.youtube.com/watch?v=ZmjcsUjinwE The husband is played by Graeme Hawley, who many will recognise as DC Martin Crowe (2004 – 2006) who dated Louise. People with good memories might also recognise Emma Kearney playing the midwife, who as Rita Brannigan dated Paddy for a short while in 2007.
 
 
 
The last six minutes of the 7 minute-long live EastEnders segment: https://www.youtube.com/watch?v=I5-TMC5g9qA There are no Emmerdale actors in this clip, but those of you who’ve seen Bakom Järngaller and Sun Hills polisstation may recognise Yvonne Atkins (at 0:19) and DC Eva Sharpe (at 2:49), while Shane Richie, father of Jake Roche as mentioned in my last post appears at 1:33. As for the young woman acting the birth, if any of you happen to have seen a 2009 Jamie Oliver programme called Jamie’s Dream School, she was one of his pupils!
 
 
 
Mistakes and disasters can happen!
 
Though Emmerdale Live was near flawless with only Paula Tilbrook (Betty) making a noticeable mistake (Edna going “Vic-, er Ashley” was apparently in the script), going live is not as easy as they may have made it look. EastEnders full live episode was only 30 minutes long, but they still managed around 15 mistakes! The worst, just seconds into the episode, was by Scott Maslen, despite the fact that, as DS Phil Hunter he’d appeared in The Bill/ Sun Hills polisstation ’s second live episode in 2005. Most of the mistakes are in this video: https://www.youtube.com/watch?v=FYXqfpipL8M and a few more in this less rather sillier video:  https://www.youtube.com/watch?v=gClD3Y-CDoA .
 
 
 
As for disasters, EastEnders nearly had a major one. The live episode resolved a whodunit storyline, and the woman who had the most important line of the episode, revaling that she was the killer, was seriously ill with the flu and could barely speak! Imagine the disaster it would have been for Emmerdale if Tom Lister or another vital character had been seriously ill on the day! Look out by the way for the EastEnders killer (the one in the white coat in the clips), a very talented actress, in an episode of series 3 of Barnmorskan i East End.
 
 
 
Cast absences
 
Emmerdale did suffer a cast casualty actually, as Richard Thorp (Alan) was supposed to appear but was sadly unavailable on the day. He was meant to appear early on, in the scene with Betty and Sandy, and his lines were given to Bhasker Pater (Rishi). Apart from him being the longest serving star, it was also a particular shame as he is the only member of the regular cast to have done live TV, having appeared in 1950s soap “Emergency - Ward 10”. Occasional star Trudie Goodwin (Georgia Sharma) has also done live television, having appeared in both live episodes of The Bill. Other notable absentees include Annelise Manojlovic (Gabby) and Joe-Warren Plant (Jacob) (both older than Daisy Campbell (Amelia), and Meg Johnson (Pearl) who for whatever reason was written out for another trip to away. There were of course two other cast members who were both unavoidably absent, but both played their part in promoting the anniversary.
 
 
 
New mum Natalie Anderson (Alicia) appeared on Daybreak on the 15th and had this to say about the anniversary: “I would have loved to have done it to be honest, because I'm theatre-trained and live TV is amazing, so I am a bit disappointed. However, you've got to put it in comparison with having my baby. I'm really excited for everybody and I know they've just worked so, so hard. I really want everyone to tune in on Wednesday, because it's going to be amazing. The only thing that worries me is the weather, because the village is just so exposed. But I think that's what makes us really special, because we're out there and we're doing it against the elements. I know EastEnders and Coronation Street have done their live episodes and they were amazing, so I think this is a huge challenge for us and I'm really excited. We'll be brilliant."

 
While Lesley Dunlop (Brenda) appeared on a show the Monday afternoon, saying: “I'm here because I'm not in it, and they're all busy! I've had a little operation, and I was written out of this period. They're all working ridiculously long hours. I think they're all brilliant. We've got some fantastic actors in this show, and I think it's going to show in the live ep. It's more about the characters and the situation in the village, rather than anything jumping out the sky."
 
 
 
Live Deaths
 
I think I’m going to leave most of what I’ve got to say about this for tomorrow’s blog, but, making my last comparison with the other live soaps, it’s actually become the norm for live episodes since 2010 for actors to leave their soap and then return to record their live death, so it probably shouldn’t have been a great surprise when it was revealed on 6th September that there would be a mystery death. It’s interesting to see a couple of people on the blog predicted his death, as even many UK fans didn’t predict the correct victim (as “Emmerdale Live: The Fallout” demonstrates!). That quote I used, by the way, (“Some of the cast have been been enjoying milking the wildest of the rumours and throwing people off the scent in interviews”)to help cover up whether Sian’s teasing of “there might be a little bit of a baby on the way” was a real spoiler or not, was a genuine newspaper quote, but it was referring to the cast helping to keep the murder victim a secret! I fell victim to this cast teasing myself, second hand. My mum saw Christopher Chittell (Eric) be interviewed, and he told the interviewer that there would be two deaths! So, right at the end when we saw Debbie asleep and her phone start bleeping, I thought it was an alarm going off and that she was about to die! What a tease he was!
 
 
I must leave it there, but I shall be back with some final information and some more videos tomorrow. :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Info om live-avsnittet

Lite uppdateringar från vår vän Colin om live-avsnittet. Det är mitt fel att det inte kom in i tid häromdagen..
Redigerat 10/3 enligt Colins önskemål (Uppdelning av stycken)
 
 
 
Despite early signs of success on Thursday, I stopped being able to post messages again shortly after! :(
 
Here though, as promised, is more information about Emmerdale’s 40th birthday and live episode. I'm sorry this wasn't posted yesterday (or indeed Thursday as I originally said). It's mostly my fault this time. :o
 
 
 
The first information about the 40th came on April 6th when producer Stuart Blackburn appeared on TV and revealed that the week would include a wedding and two births this was before viewers even knew Gennie was pregnant! Very soon after we knew there’d actually be two weddings, and on 1st May the live episode was confirmed. I mentioned that a major spoiler about the live was revealed on 6th September, as did a lot of other publicity material including facts and figures from which the following statistics and interview extracts all come.
 
 
 
First are some statistics about the live episode. However due to the live episode still being six weeks away, some of the figures may not be exact (I know one fact about the size of the cast was definitely wrong).
 
 
 
 
 
Vital Statistics: The Live Episode In Numbers
 
27 cameras will be used to film the live episode
There will be 70 crew members working almost double a regular Emmerdale shooting day
Actors will have a maximum of approximately 4 minutes to change and move between sets
350 supporting artistes will be required in total
5 generators will be used to power the village for filming
There will be 4 newborn babies on set
20 rain deflectors for the cameras will be on stand by in the case of extreme weather
50 microphones will be used
There will be 110 hours of rehearsals in the lead up to the live. 10 hours a day for 11 days
There have been 6 versions of the live episode script to date
23 make up artists, 26 prop assistants and 30 costume crew will be required for the live episode
4 golf buggies will be used to transport cast around the village on the night
1 stunt coordinator will be involved in the live as the cast will be doing their own stunts
7 wedding dresses will be on standby during the live episode
 
 
 
 
Director Tony Prescott
"What we basically have for the 40th birthday episode is a magnificent play, set on the world’s biggest stage, in the middle of the Yorkshire wilderness. You can just imagine the problems that could be unleashed. As long as you can cope with them, these adverse conditions can actually make brilliant pictures. Sometimes the adversity can actually galvanise it into making it look even better. You do have to make lots of contingencies. For instance we have four dresses for Chas (Lucy Pargeter) in case it starts raining. It wouldn’t be fair to keep an actor in a wet dress and expect them to perform some of the biggest drama ITV has ever played out.
 
For me, a live episode is a fantastic celebration of the skills and crafts of the cast and the crew. I think we shouldn’t lose sight of that. These people are working day in and day out to deliver one of ITV’s biggest soaps. They do it magnificently and it’s really nice to be able to move their skills on and display them to the world in this way. It is a stage play in effect, it’s not a drama. A drama is made in an editing suite and you don’t film in story order. There is a real truth about what we are going to do and there’s adrenalin because what we shoot is true to the moment. We are not going to be playing with it in an editing suite and we are not going to be reconstructing the drama and making a scene into something different. This is a totally different ball game
 
I don’t know if you have ever been to a football match and watched how they shoot it. They have these huge technical scanners with twenty cameras. You walk in and see a sea of green in front of you and you try and interpret what you can see from that sea of green. This is not a dissimilar situation. Most dramas are made with one camera. We are going to use a thirty-camera scanner. That means we have thirty cameras and probably 27 of them will have people operating them. The drama is going to be assembled by a vision mixer of supreme quality and put together as it happens. I will, on paper, describe and stage every single shot, which could be up to 1500 shots. The vision mixer will follow the camera script and pull the whole thing together. Remarkable job!
 
I have been quite heavily involved with the scripts. I take a draft away and work on it to ensure it can be done. Even though I have thirty cameras, those cameras don’t just do the one job, they go off and do other jobs. I have to choreograph it so there is enough time for the camera to move somewhere else. We have to move actors from one location to the next. It has to be timed precisely to make sure we can physically get them there without crossing another scene that is taking place. I try to get involved to the point where I’m thinking about the tempo of what is to happen too. Often there might be scenes six or seven pages long and if you want to keep an audience riveted for an hour, some of those scenes will be far too long."
 
 
Lucy Pargeter (Chas)
Are you nervous about the live episode?
This is an experience that I am going into with the best people possible and I’m doing the most challenging thing I’ve ever done. I’m not looking forward to it though. Hopefully the two weeks rehearsal beforehand will settle our minds. It’s the first time anything like this has been done purely on location, so logistically and technically it’s not just a matter of us remembering our lines. I’m trying not to think about it because at the moment we are doing all the scenes for the episodes before and after the live so it’s really heightening what we are going to have to put ourselves through during that hour.
 
Have you done any live TV before?
No and I’ve never really done any theatre. I’m slightly worried about my burping problem! I burp when I’m under pressure. I think everyone feels the same though. A lot of the cast have done theatre before but nobody has done a live. Many of the crew and our Director have done it before so they all know what it involves.
 
 
Liam Fox (Dan)
With the live episode approaching, what is the atmosphere like on set at the moment?
Everyone is really looking forward to it. There are a few nervous people but overall everyone is pretty excited. The thought of actually doing a live episode on location and pulling it off is amazing.
Can you sum up what is so challenging about live drama on TV?
There are no retakes. I think it’s probably more difficult for the people behind the scenes as it’s all about hitting marks and making sure that’s all spot on.
 
 
 
 
Sammy Winward (Katie)
How does it feel to be playing such a big part in Emmerdale’s 40th birthday?
It’s amazing. The atmosphere is brilliant at the moment. Everyone knows we have such a huge event coming up but we’re all in it together. It’s very nerve-racking but really, really exciting.
What are you most worried about?
I’m most nervous about giggling. I do it at times when I shouldn’t. If I have 30 people waiting for me to do a scene and I get the giggles it makes it a million times worse. It may go the other way, because the live might completely freak me out so there is no laughter inside me. Nicola and Jason and I all set each other off.
 
 
 
Jason Merrells (Declan)
 
Are you looking forward to the 40th celebrations?
I’m looking forward to the buzz and the focus it’s going to give the show. I can imagine lots of people are going to watch the live who don’t normally watch Emmerdale, which is great! The audience need to know it’s happening. We’ll be truly live! There’s no room for error.
 
 
Gaynor Faye (Megan)
The live episode is fast approaching. What is the atmosphere like on set?
It’s full of trepidation and excitement. I think everyone’s excited about it especially now we’ve got the script. There are nerves as well, but I’m really looking forward to it.
How does it feel being one of the main characters in Emmerdale’s 40th birthday celebrations?
It’s fantastic to come into the show and be around for the 40th birthday. To be largely involved is the icing on the cake.
Are you nervous about the live?
I’ve done lots of theatre including the first run of Calendar girls and I’ve played Cathy in Wuthering Heights so I’m no stranger to live performances but it’s a bit scary. I think the fact that we’ll all be rooting for each other helps. It’s a real coming together of everybody to make this hour so special. There’s a feeling that the company, crew, cast, makeup, wardrobe, press everyone is in it together. It’s an accumulation of a lot of hard work. The party after it will just be incredible. My character does seem to have a lot of tongue twisters, mainly in the insults I throw at Katie. There is always a string of words which I do love. Although I’m hoping I don’t get too many of them in the live.
________________________________________
More insight will follow on Monday. :)
 
Next today though I would like to tie up a ‘loose end’ from a comment I made way back on 14 May 2012: "Also to stay briefly with the future, you've just met three actors with music based connections. Funnily enough, it was announced yesterday that a new 2012 character is to be played by an actor who has appeared in TWO 'Find a Popstar' types shows - more on that when the time comes, too!"
 
Well, it turned out that 'new character' was a bit of an overstatement! She only made two appearances in Emmerdale, but her attempts to launch a music career resumed for a third time in 2012 so there is a bit of an interesting story to tell! EDIT: Well, I hope it's interesting because I've written quite a bit about it! :o
 
Remember Talia Brice? She was the girlfriend of Justin, Jacob's dad. Though credited in Emmerdale as Carolynne Good, she is usually known as Carolynne Poole. Following the success of ITV's "Pop Idol", which began in Autumn 2001 (and whose first series featured Natalie Anderson (Alicia) who in her Last 50 heat lost out on a place in the Final 10 to series winner Will Young) the BBC launched a rival show called Fame Academy. Carolynne appeared in the second (and final) series in 2003, finishing a very respectable third. Following on from that, in 2004 she toured with Tony Christie (who had a guest spot in Emmerdale in 2005) but was generally forgotten about by the wider public until appearing on The X Factor in 2011, where she reached the "Judges Houses" stage, before being rejected by Louis Walsh.
 
In 2012 Carolynne again auditioned for the X Factor, this time reaching the live finals which began just a week before Emmerdale's anniversary, on 6th October. Unfortunately Carolynne was in the bottom two that week. What happened next was, arguably, the most controversial moment in the history of the show. The judges are supposed to name the act they want to send home. With only Louis Walsh left to vote, if he sent the other contestant, Rylan, home, then Carolynne would be through to week two. If he sent Carolynne home, the vote would go to "Deadlock" and the decision would be based on the viewers vote. After a minute of saying 'this is so difficult' etc., Louis eventually said he wanted to keep Carolynne. The host, Dermot, insisted Louis had to say who he wanted to send home, at which point Louis said "I want to take it to deadlock". Despite the fact that Louis still hadn't given the name of who he wanted sending home, Dermot now decided this was an acceptable answer and it went to Deadlock. Sadly, only moments after her joy of thinking she was through to the next week, Carolynne was told she had been bottom of the vote, mentor Gary Barlow stormed off stage, and Carolynne's X Factor journey was over! How can Louis' first answer not have been OK, yet his second was? Watch for yourself here: https://www.youtube.com/watch?v=g1xBMlSqQ98 During her sing-off performance, the show producer was seen talking to Louis, and some say Louis was pressured into saving Rylan against his will, because Rylan was supposedly a fun, entertaining personality. Given Rylan's "hilarious" reaction to being told he was through to the live shows, one might see why the producers would have wanted to keep him on. It has to be seen to be believed: https://www.youtube.com/watch?v=B4CTReuSw08. Amazingly, Rylan finished the series in 5th, despite the fact that even most of his fans would probably admit he wasn't that great a singer. He's now a presenter and "TV personality"! I'm not sure what became of Carolynne, but she was hoping to try and make it in America as a country music star.
 
I think this incident was a real shame - and surely either the rule is 'you must give the name of the person you are sending home', or it isn't!
 
That same week, "Strictly Come Dancing" started on the BBC - the (original) British version of the show known in Sweden as "Lets Dance" (do you not have Swedish equivalents of these words?!?). The stars that year included the interviewer from the Daybreak clip I linked to (that's why they started talking about dancing in the clip), and Lisa Riley aka Mandy Dingle. She finished in 5th place, becoming the most successful Emmerdale star to appear on "Strictly". (Chelsea Halfpenny's Aunty Jill won in 2004, but of course she doesn't count!)
 
Referring back to the quote at the start of this section, the other three actors with musical connections (who had all joined in August 2010) were Jake Roche (who played Hannah's boyfriend Isaac), whose mother Coleen Nolan was one of The Nolans, and father Shane Richie also had a hit record (Shane also appears in a clip I shall link to on Monday), while Jake himself now fronts a band himself; Natalie Anderson - who as mentioned above was in Pop Idol (as seen here http://www.youtube.com/watch?v=mbmoXgD2ZRQ 21:30 in); and Pauline Quirke (Hazel) who sung the theme to a comedy in which she starred from 1989 to 1998, and which was revived this year, with the new series finishing this Thursday just past! Here she is as the second singer on the new recording of the theme: http://www.youtube.com/watch?v=sDJ9EgNuGYc Pauline is in the pictures from the one that looks like a film strip.
****
Lastly in this post a quick word about dropbox.com. Although I used the word ‘account’, it is free to join, and is a great way of sharing files with other people or just other computers you own. The live episode link wouldn’t work because it was more than 15 minutes. I also have some other longer videos to share starting on Monday so it is definitely worth signing up. :)
 
Speaking of Dropbox, here is a link to watch all the videos I have shared so far: https://www.dropbox.com/sh/wpkc7560d2qwdsx/sdr7Y9Eqby The first 13 ITV videos are now all 100% spoiler free, as is video 14 from BBC News. The 15th is the one from Daybreak and the 16th from ITV News - see the "The Big Day" section of the previous post for spoiler warnings - with the last video being the full episode, that requires you to be signed up to view.
 
Thanks by the way everybody for all the thanks! I'm glad you are finding it interesting! :)
 
Trassel: I live in the UK. :) (I've never actually visited Sweden, however, I do absolutely love ABBA! :) )
 
Have a good weekend everyone, and I will be back with more info on Monday, as well as a link to a special live behind the scenes programme that was shown straight after the live episode. :)

Jag är utbildad vegetarian

Endast ett avsnitt idag och tyvärr inget i morgon så vi hörs på måndag igen!
 
Så var det dags för det berömda live-avsnittet med en annorlunda inledning..
 
 
Carl dyker upp i kyrkan och han är alldeles blodig i ansiktet, det gör Chas rätt nervös. När de sedan samlas utanför allihop så hotar Carl med att stanna på festen men Chas vill inte det.
 
Nicola är sur för Jimmy inte dyker upp på Declans och Katies fest. Rodney får då ett meddelande om att Jimmy och Carl varit i slagsmål.
 
Debbies värkar blir allt intensivare. Hon är på sjukhuset och blir mer och mer irriterad över att Cameron inte är där och att han inte svarar när hon försöker få tag på honom.
Cain tackar Zak för att han ställer upp så för Debbie och han säger att det syns att hon är trygg med honom. Andy kommer dit men Debbie skriker åt honom att gå ut för det skulle kännas konstigt att honom är där. Han protesterar lite eftersom han ändå är barnets far men det hjälper inte.
 
Megan dyker upp till festen som Declan och Katie har. Katie blir inte alls glad utan hon går fram till Megan och säger att detta är den glada festen, inte den för subbor. Eftersom Megan ändå stannar kvar så berättar Katie om Robbie och pengarna han erbjöds för att hålla tyst. Megan tror henne inte så Katie säger att hon behöver bara fråga Robbie så får hon veta att det är sant.
 
Efter Chas och Dans vigselakt så försöker Chas undvika alla andra men Dan lyfter upp henne och bär henne över axeln till värdshuset där det blir en mindre fest. Chas känner sig stressad så hon skyller på att hon inte kan dansa i den klänningen hon har på sig så hon måste byta om först innan de dansar tillsammans. Dan blir givetvis besviken men låter henne gå iväg.
 
Marlon och Laurel börjar bli något fulla och de står utanför huset och dricker tillsammans. Ashley ser dem när de två står och kysser varann.
 
Cameron ringer Carl och gör upp om att mötas i kyrkan. Han säger att han vill att Carl lämnar dem ifred men Carl säger att det kan han glömma. Cameron blir så förbannad att han tar tag i en stor ljusstake men Carl struntar i det, han flinar bara och går ut. När Carl gått ut så kastar Cameron ljusstaken ut bland kyrkbänkarna. (Jag trodde han skulle drämma till Carl med den)
 
Dan är ledsen för att Chas inte är på festen och dansar med honom och han vill inte dansa med någon annan heller.
Diane kommer till puben och ser Chas där. Hon förstår att något inte står rätt till men Chas nekar till att det är något. Diane säger att de borde prata men precis då kommer Dan in och hör när Chas säger att hon inte har lust att fira. Han blir jätteledsen och besviken men Chas fortsätter att tjata om att de måste åka iväg. Dan förstår inte henne och varför han ska lämna byn och sina barn, kanske för alltid. Chas är så desperat så hon bönar och ber honom om att de ska åka så tillslut så ger han sina bilnycklar och säger att hon kan ta bilen och dra om hon nu har så bråttom.
 
Gennies värkar börjar komma tätare och tätare men Nikhil tror att det är falskt alarm först. När han inser allvaret försöker han få någon att ringa ambulans. Paddy kommer fram något onykter och säger att han kan hjälpa till för han är utbildad vegetarian. Gennie säger att de inte hinner vänta på ambulansen så Nikhil frågar om det finns någon i sällskapet som inte druckit så mycket som kan köra till sjukhuset. Den enda som erbjuder sig är Lizzie =)
 
Amy som varit med på värdshusfesten går ut, Kerry följer efter henne när hon går till telefonkiosken. Det visar sig att Amy fått minnen av Kyles födsel så hon berättar för sin mamma att det var där hon lämnade honom. Kerry försöker trösta Amy med att det är väl inte det sämsta stället att lämna ett barn på utan det finns värre. När Amy undrar var svarar Kerry "alla ställen jag lämnade dig på"
 
Dan är ledsen över att även detta äktenskap har gått åt skogen. Ali försöker trösta honom. Sedan går hela sällskapet iväg till den andra festen.
 
Chas har satt sig i Hetty för att köra iväg. Plötsligt ställer sig någon framför bilen, det är Carl...
 
 
 
 
(Små händelser som är värt att notera:
Jag tycker Nicolas min var underbar när hon säger att hon ska dit där hon kan göra någon nytta och Marlon som är onykter frågar om det finns något sådant ställe. Eller Laurel som säger att Chas är en Dingle och de är inte alltid i tid. Marlon som svarar med frågan om han ska smälla till henne och hon svarar på det att det är ok men inte bland folk.
Diane lyckönskade Chas utanför kyrkan trots att de är ovänner. Det tycker jag var fint.
Davids som försökte vara med Priya hade det inte lätt när han måste gå åt ett annat håll för att hämta luft.
Alex som vände sig om när han såg att Victoria gick med Adam på festen
Stackars Sam som köpte drinkar till Kerry fast hon inte alls var intresserad av hans sällskap.
Val som säger att det är tradition att dansa första dansen med sin exfrus lesbiska partner)
 
 

 
Här kommer lite information från Colin om hur live-avsnittet gjordes i och med att de i vanliga fall spelar in inomhusscenerna långt ifrån utomhusscenerna. Det finns även några länkar som visar spoilers (De fyra längst ner) bl.a. en som visar nästa del av live-avsnittet, så då väljer ni själva om ni vill kolla eller vänta till måndag. Tänk bara på att inte diskutera dessa händelser här eftersom alla inte kollar länkarna =)
 
 
Happy Live Day everyone! (part 1 :-/ )
 
I'm sorry the (now revised) notes below didn't appear before today's episode. I did send them to Marie last night, but obviously not early enough! :( Also I think the paragraph spacing has got a bit messed up. Strange things happen when you copy from Microsoft Word into Yahoo! Hopefully it'll be OK! :)
 
On yesterday’s dates in Emmerdale history!
 
October 15th (yesterday's first episode). The week before Emmerdale's anniversary week, it was announced that in the new year producer Stuart Blackburn would be leaving Emmerdale to produce Coronation Street instead, and on 15th October it was announced that his replacement would be Kate Oates - who at that time had just left her role as Emmerdale's Story Producer.
October 16th (yesterday's second episode). On this day in 1972, Emmerdale Farm broadcast its first ever episode. The reason the live episode was not shown until the 17th was probably two-fold. I am sure storyline reasons were part of the reason, but of greater importance was likely to be that England were playing a FIFA World Cup qualifying match on the 16th, which ITV1 were contractually obliged to show (and regardless of Emmerdale's 40th, I'm sure ITV would have wanted to show it anyway!). As a matter of fact the football match was postponed due to appalling weather, which caused some degree of worry as to how that would affect the live broadcast. In the end, the rescheduled football match was shown on the Wednesday afternoon, and Emmerdale went ahead unaffected!
Here is a spoiler-free BBC News report about Emerdale's birthday from 16th October:https://www.dropbox.com/s/nj9jb0kcpnef906/BBC%20News%2C%2016th%20October%202012.mp4
Preparing for the big day
So, how does a soap that has its studios 8 miles from its outdoor set go about making an hour of live drama?
 
In March 2011 Executive Producer Steve November (who had effectively been running the programme since Series Producer Gavin Blyth’s illness and death the previous Autumn) was asked in an interview if Emmerdale would ever consider doing a live episode. His reply was as follows: "We would, absolutely! We've got a particular production difficulty, though, as both Corrie and EastEnders are shot in the same place inside and out, while Emmerdale isn't and we've got eight miles between our village and our studio, which means you can't quickly get from the inside of The Woolpack to the outside. So that would create some very interesting logistical problems as we'd have two productions going on eight miles apart, and we'd have to consider where the director would be and where the cast would be. But I think that because we've thought of those problems, you can see that we've considered it and it hasn't been ruled out"
 
As you'll have now seen, for whatever reason and I suspect satellite delays may have played a part when they made the decision to go live, they abandoned the idea of having two simultaneous productions. Instead the whole hour was recorded completely on location - something that had never been attempted in a live drama before.
 
To achieve this required the building of two news sets - the hospital was built inside the vilage hall, and part of the Woolpack interior was built inside the previously empty Woolpack shell. Work started on this in May 2012. A particular challenge was locating replicas of some of the props and Woolpack furninshings. As well as building new sets, entire departments such as make-up and costume had to relocate from Leeds. So you can see that preparing for a live broadcast is by no means easy. They also have to completely change the way they record. Most of the time they record with a single camera, and scenes are played out more than once to get different camera angles. The live episode has something like 30 different cameras.
A job like this certainly needs a great talent directing operations, and it was no surprise when it was announced that Tony Prescott had been chosen to mastermind proceedings. Tony had directed live soap twice already. The first live drama in modern times in the UK was for "Coronation Street" when that soap turned 40 in 2000. Tony Prescott directed it and he did the same again when they went live for their 50th birthday. His Emmerdale credentials include the storm of New Year 2004 which led to Tricia’s death. For the live episode, Tony was heavily involved in the scripts. He described and staged every single shot, with his directions acted upon by the vision mixer on the night. The cast and crew dedicated two weeks to rehearsing the live episode from October 2nd.
For a live outside broadcast like this, the biggest worry is the weather even worse than wet weather would have been strong winds. One of my favourite quotes about the live episode comes from producer Stuart Blackburn "We’re going out live for an hour, in a field, on a hill, in Yorkshire, in October, at night. There’s an element of insanity about it." He also said that he thought of the live episode as a gift to the viewers. As you have seen, the rain and wind stayed away, which was a massive relief for all!
 
 
The Big Day
 
On the morning of the live episode "Daybreak", ITV's breakfast time programme, featured live interviews with cast members and previewed the likely weather forecast for the live transmission. It isn't on youtube, but I recorded it onto DVD, and yesterday I recorded it onto my camera so that I could share it. The sound is fine but the picture will be flickery. (Actually I did find a partial version on youtube last night, but it was recorded on a mobile phone and is much worse quality than what I’m offering!) There was a spoiler in the interview - which relates to the second half of the episode - but I muted the sound at that point so that everyone can enjoy it! :) Having said that, initially I double-pressed the mute button, and consequently there is a bit of extra sound more than I had intended. To be absolutely sure it is spoiler-safe, mute the sound yourself at the end of the clip from "last night"'s episode, until the mute button appears on the TV screen. https://www.dropbox.com/s/zi7lmdjer5eal3z/Daybreak%2C%2011%20hours%20before%20Emmerdale%20Live%20%28spoiler%20muted%29.MOV The recording ends 11 hours before the episode began. Apologies that the picture is framed a little too far to the left, but I didn't notice at first and didn't have time to redo it!
For those who feel they are missing out on the spoiler that I muted - which as I said realtes to the second half of the episode, screening on Monday, it is talked about in my final link, from ITV News just 10 minutes before Emmerdale went live. It's a piece of information that pretty much every viewer in the UK learned on the 6th of September, or soon after. Nevertheless, my own personal recommendation is that if you've come this far without knowing the information, why spoil it now? The information was primarily released, as with any spoiler information, to attract extra viewers. You will be watching it anyway, and so I think you can get an even greater enjoyment by going into the live episode as "blind" as possible. However, if you really want a live episode spoiler (and for those who know already) then this is the video to watch! The link, if you dare, is here; https://www.dropbox.com/s/7z94hxy4ev1mgfd/ITV%20News%206-50PM%2C%2010%20minutes%20before%20Emmerdale%20Live.MOV Don't say you weren't warned! :)
 
Totally live!
I hope you all saw the special opening titles. I also warned not to think you had time to get a can of drink or something while the tune was on.
 
 
 
Talar du engelska?
 
 
I feel really sorry for you guys having to wait four days to see the epsiode. For those of you who understand English well enough to not need subtitles, here is a link to watch the entire episode in one go. :)
 
EDIT: I think you might need a dropbox account to view the link. :o There's a lower quality version still on youtube. If you make your viewing window narrower, you can avoid seeing the right hand panel and therefore avoid spoilers! Here's the youtube link http://www.youtube.com/watch?v=m66U4rLqUuA
I shall hopefully be back with some facts and figures this afternoon. :)
 

Inget bröllop utan drama...eller födsel

Gennie försöker hjälpa Chas inför bröllopet men hon blir orolig när Chas verkar tänka på annat. Gennie tror att Chas ångrar sig men får till svar att hon inte har det.
 
På cafét så övar Sean på sitt tal till sin far. Dan kommer dit och de ska äta lite ihop. Ali och Ruby kommer också dit och Ali önskar Dan lycka till.
 
Cameron kommer med blommor från Debbie till Chas. De hinner inte prata för Zak och Lisa dyker upp så Cameron lämnar dem i fred. Zak ger Chas en gammal spelbong som Shadrach haft innan han dog.
 
Edna går förbi kontoret och upptäcker att det inte är låst som det borde vara. Hon går in för att se vad som händer och på skrivbordet ser hon avtalet Charity skrivit till Carl om försäljningen. Charity kommer ner från övervåningen och säger åt Edna att inte snoka så mycket.
 
Chas går över till Carl för att prata med honom. Hon förklarar att han inte kan tvinga henne att följa med och man kan inte välja vem man blir kär i. Carl fortsätter att prata om hur det var förr och hur mycket han ska ta hand om henne så hon ska må bra. När Chars tvekar så säger Carl att han bara väntar till kvällen.
 
Carl går över till kontoret och ser avtalet som Charity skrivit. Han säger åt henne att han vill att hans advokat kollar igenom papprena innan han skriver på.
 
Gennie håller på att fixa till Katies hår och smink inför bröllopet. Chas kommer dit och hon ber om ursäkt för att hon inte dykt upp på möhippan. Katie är fortfarande rätt besviken på henne. Chas frågar Katie om hon kan tänka sig att gifta sig lite senare så Chas och Dan får ha sin vigsel först. Katie blir rasande och vägrar gå med på det för hon är trött på att Chas ska hålla på och strula hela tiden. Det slutar med att de båda tjejena blir osams och Chas säger att festen är avbokad för deras del. Sedan går Chas till Dan och säger att hon vill att de åker iväg direkt efter bröllopet och att det inte blir någon fest för att hon bråkat med Katie. Dan blir givetvis besviken eftersom han sett fram emot festen men han går med på Chas förslag.
 
Edna skyndar sig till kyrkan för att prata med Jimmy. När hon nämner försäljning av åkeriet så tror Jimmy att hon menar hans del och han börjar förklara. När Edna sen säger att hon menar att Carl tänker sälja blir Jimmy förbannad. Han rusar ut för att prata med Nicola men hon är fullt upptagen med de sista förberedelserna inför bröllopet
 
Strax innan Declan ska iväg till kyrkan så för han över pengar från sitt konto till ett annat. Precis då kommer Jai och Megan för att hämta honom. Jai och Declan går iväg medan Megan stannar kvar. Hon kollar vad Declan gjort på datorn och inser snabbt vad som händer. Hon ringer banken för att stoppa överföringen men det är försent.
 
Declans och Katies vigselakt börjar och de är jättefina ihop. Plötsligt rusar Megan in och börjar skrika om att han lurat henne på pengarna. Declan försöker lugna ner henne men hon är rasande både på honom och Katie.
Tillslut får de ut Megan så akten kan fortsätta.
 
Chas träffar Cameron för att berätta att hon lovat Carl att rymma med honom i kväll men i själva verket kommer hon att gifta sig med Dan och dra iväg men honom istället. Cameron blir orolig för vad Carl kommer att göra mot honom när han får veta. Han säger att han ångrar sig att de inte stack när de hade chansen men då påminner Chas honom att han faktiskt valde Debbie före henne.
 
Megan är bitter när hon berättar för Robbie om vad som händer. Hon säger att nu behöver hon honom som bundsförvant.
 
Gennie är hemma för att byta klänning till nästa bröllop. Precis när hon får hjälp av Nikhil får hon en rejäl värk så hon måste sätta sig ned.
 
Hemma hos Debbie håller de på att packa ihop saker till Sarah som ska sova över hos en kompis medan Debbie är på sjukhuset. Zak kommer över för att kolla läget men precis då får Debbie värkar Hon försöker ringa Cameron som inte svarar.  Cain skjutsar Debbie och Zak till sjukhuset men mitt på vägen går bilen sönder så de får tillkalla en ambulans.
 
Chas skyndar sig att göra sig i ordning och hon möter Marlon och Laurel utanför på gatan. Hon frågar efter Zak men de vet inte var han är. Då frågar Chas om Marlon kan tänka sig att föra henne till altaret. Sedan går allt fort och Chas står plötsligt framför Jude tillsammans med Dan. Hon blir lite stressad när det upptäcks att Sean glömt ringarna hemma. Tyvärr kan inte Jude fullfölja ceremonin utan ringar så de får vänta ett tag till. Chas blir glad när hon ser att Diane smyger in och sätter sig bland gästerna.  När Sean återkommer så fortsätter akten och Chas och Dan blir gifta med varann.
 
Katie och Declan är lyckliga med hur dagen blivit. De skålar för sig själva innan de ska iväg till festen. Robbie kommer för att få sina pengar som Declan lovat honom. Declan blir irriterad eftersom han tror att Robbie skvallrat för Megan. Robbie förnekar det men blir utan pengar eftersom Megan fått reda på stämningen i alla fall. Robbie går iväg och Declan och Katie går ut men de stannar upp och njuter av tillfället innan festen börjar.
 
Jimmy är rasande på Carl som inget sagt om försäljningen. Han gapar och skriker på sin bror medan de går in i huset. Cameron står bakom några buskar och ser allt och han gömmer sig när Debbie åker förbi till sjukhuset.
 
Carl hånar Jimmy och säger att han inte är mer än en påtvingad knöl, att han inte känner något släktskap med honom. Jimmy blir så förbannad att han säger åt Carl att han förstör allt för dem som betyder något och att Chas vill inte ha honom efterom hon just nu står i kyrkan och gifter sig med Dan. Det får Carl att bli vansinnig så de båda bröderna börjar slåss utanför huset. Bob ser bråket men vänder och springer därifrån.
Carl säger att ingenting spelar någon roll för han kommer att göra som han vill ändå. Jimmy går därifrån urförbannad.
 
 
 Ett avsnitt i morgon, det första och uppehåll på fredag pga idrott!
 
 
 


 
 
Här kommer lite smått och gott från Colin angående jubileumet. Han kommer att skicka mer som jag lägger till i kväll eller i morgon beroende på hur mycket tid jag har...
 
Good afternoon everyone!
 
First of all, in answer to Sanna’s question, the live episode starts TOMORROW, though frustratingly for you it won't finish until Monday!  I had mentioned the broadcast date by the way in last Monday’s post – the one that linked to the trailer (i.e. the TV advert). Speaking of the trailer, I initially sent Marie an email containing links to the trailer for posting the previous Thursday, as it was generally my intention to let those that don’t mind small spoilers have the chance to see the videos roughly in line with the episodes in which they became available in the UK. Of course, for those that don’t like spoilers I also needed to try not to over-complicate spoiler warnings. So when I realised that you had a significant weekend ‘cliff-hanger’ of Debbie saying “I’m having this baby today”, I sent Marie another message to say ‘hold on, don’t watch that trailer yet. It’s got a spoiler in it afterall!’ I also didn’t want to send the videos out of sequence, especially as I’d numbered them, which is why I also delayed linking to the “Story teaser video” which contained scenes from that story.
 
Secondly, for those that missed the updated version of my last notes, I made a mistake in saying Alan Wareing is the longest serving director. I was in a hurry when I sent that message to Marie and got a little confused in the moment! He has certainly directed more episodes than anyone else, though. The other thing that was added to that post was the following: “When the festival was originally shown, some viewers were critical that it didn't seem very realistic. It's worth pointing out therefore that the original intention had been to film at a real festival that was due to take place on another part of the Harewood Estate in July 2012. Unfortunately that festival was cancelled, so the production team had to set up their own festival from scratch to film in the August. So with that in mind I think they did a good job.”
 
So, who were the bands that performed at Homefields 2012? Here is my “who’s who” guide – including links to two full perfromances uploaded by Alan Wareing himself in this past month!
 
Headline Act:  Scouting for Girls.
The bands drummer is a big fan of the Emmerdale. They have had 4 UK top 10 hits since 2007 including 1 number one, “This Ain’t A Love Song” in April 2010. The month before that, Scouting for Girls actually appeared in the Woolpack during a radio show hosted live from the set. There’s an article about it here: http://www.telegraph.co.uk/culture/tvandradio/7430644/Emmerdales-Woolpack-pub-gets-a-visit-from-Scouting-for-Girls.html  You can see a video of it on youtube (the right hand panel is spoiler-safe): http://www.youtube.com/watch?v=W-9rapP5ZZY
 
They also have a page on your Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Scouting_for_Girls
 
Playlist
“Summertime in the City” – full performance: http://vimeo.com/84844278
“This Ain’t A Love Song”
“She’s So Lovely”
 
Opening Act:  The Proclaimers
These Scottish twins were at their most successful between 1987 and 1990, with a charity re-recording of “I’m Gonna Be (500 Miles)” (also featuring, amongst others, Andy from comedy show “Little Britain”) reaching number one in 2007. Your Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/The_Proclaimers
 
Playlist
 
Supporting Acts
The other three acts are less well known artists, all from Yorkshire.
Brendan Crocker – full performance from Alan Wareing’s Vimeo site: http://vimeo.com/85139955
 Eureka Machines – English Wikipedia page: http://en.wikipedia.org/wiki/Eureka_Machines
DeLorean Drivers – Facebook page, including behi nd the scenes photo’s: https://www.facebook.com/deloreandrivers
 
A quick word about Alan Wareing’s Vimeo page. There are some clips from his other work on Emmerdale, including the deaths of Angie Reynolds and Tricia Dingle, but you should avoid the video called “Declan’s Anger”, which contains spoilers from 2013! The clips from Holby City which I know some of you watch are also from 2013. Those of you who do follow current Emmerdale might want to watch the Coronation Street clip (ITV’s other soap) from 2007, featuring a recent edition to Emmerdale’s cast.
 
Get Ready for Live!
The final official ITV video to share before the big day was filmed at the press launch for the 40th, and available from October 10th – 1 week before Emmerdale Live! This video MIGHT contain a spoiler. I say that because one of the actors says something “might” happen. It’s worth quoting a newspaper article though, which contained these words from an un-named Emmerdale spokeswoman: “Some of the cast have been been enjoying milking the wildest of the rumours and throwing people off the scent in interviews” Still, if you don’t want to risk seeing a potential spoiler, then it would be best to start from 15 seconds in to the video, from which point it is definitely spoiler-free! :)
 
https://www.dropbox.com/s/4otn9tymtbb684y/13%20Emmerdale%2040%20-%20Get%20Ready%20For%20Live%20%2810%20Oct%29.flv
 
I shall be back with more info about Emmerdale Live later today!
 
 

Detta hände idag...

 
 ...fast det hinner jag inte skriva om. Jag fyller i dagens händelser när jag får tid men ni kan som vanligt diskutera dagens avsnitt här ändå.
 

Jo nu hann jag med det i alla fall..
 
Jimmy är besviken på Carl som kastar ut familjen och att han inte tänker på Angel som bara är ett litet barn. Rodney erbjuder Jimmy att de kan flytta hem till honom. Carl börjar packa till Jimmy så han kan berätta för Nicola om vad som händer.
 
Rishi kommer med en stor wokpanna till Rachel. Hon blir lite förvånad men tar emot den. Jai ser dem och han ringer på på bakdörrenn när Rishi gått. Rachel berättar om gåvan. Jai är irriterad över att Rachel gett pengar åt Ali så hon kan köpa dyra saker men Rachel ser det som att hon ger dem något tillbaka för att de hjälper henne. Rachel frågar sedan Jai om Rishi vet om vem som är pappan och Jai erkänner. Han berättar att Rishi råkat se ultrajudsbilden med hennes namn på.
 
Katie kommer hem till Chas för att fråga om de kan ha gemensam fest men separata bröllop. Chas säger nej även när hon får veta att Declan betalar. Dan hör det och tackar ja direkt så Chas får finna sig i det.
 
Jimmy kommer till Home Farms kontor och berättar för en väldigt stressad Nicola om att de blivit utkastade av Carl.
 
Megan pratar med Robbie om att ta pengarna så fort som möjligt för att sedan sticka ifrån byn för att aldrig mer tänka på Declan.
 
Cameron spelar luftgitarr på en golfklubba för Sarah som inte får gå på festivalen. Han lovar Debbie att nästa år om det blir någon festival så kommer hela familjen av vara där och dansa för fullt.
 
Jai säger åt Rishi att hålla sig borta från Rachel så att ingen kommer på sanningen. Rishi vill bara se till sitt barnbarns bästa men Jai ber honom att hålla sig undan.
 
Charity sitter på kontoret när Jimmy kommer in och berättar att han blivit utkastad ur huset. Hon blir rätt förvånad och frågar om hon kan hjälpa honom men Jimmy vill inte ha hennes hjälp.
 
Adam flirtar lite med Victoria eftersom hon säger att hon inte har känslor för Alex längre. Precis då kommer Robbie med ett enda backstagepass som han vill ge henne. Han skyller på att han bara kunde få tag på ett enda pass. Kerry är snabb att ta passet så Robbie går motvilligt iväg med henne. Victoria är nöjd för hon tycker det är trevligare med Adams sällskap.
 
Carl ringer och beställer en resa till något varmare ställe.
 
Katie och Declan myser i VIP-området för att festivalen är en succé. Katies advokat kommer dit och hon går iväg på möte med honom.
 
Jimmy pratar med Nicola om att han inte är skyldig till att vara lojal till Carl längre så han tänker sälja sin del till Charity. Nicola vill att han tänker över saken så han inte gör något förhastat men Jimmy är säker på saken. Han pratar sedan med Charity om att sälja sin del till henne. Först är hon inte intresserad men när han hotar med att vända sig till någon annan så går hon med på det.
 
Nicola, Katie och Chas ses på cafét för att planera den gemensamma festen. Chas är lite frånvarande och tänker på annat. Nicola berättar då om vad Carl håller på med.
 
Chas och Katies möhippa ska vara på puben. Gennie hjälper till att arrangera den. Dans svensexa är på festivalen tillsammans med Sharmas och Bob. De dansar och njuter av festivalmusiken.
 
Robbie är på kontoret och pratar i telefon. Han ser ett kuvert adresserat till Declan. Robbie öppnar brevet och läser vad som står där i. Sedan skyndar han sig till Megan men hon vill inte bli störd så han går därifrån. Robbie går då till Declan och pikar om stämningen som Katie kommer att göra. Declan ber honom hålla sig utanför men när Robbie hotar med att prata med Megan så erbjuder Declan honom 10 000£ för att hålla tyst. Declan säger att det är ett bra erbjudande eftersom Robbie antagligen snart kommer att bli lämnad av Megan ändå, precis som förr.
 
Carl kommer in på puben och han är på gott humör. Han vill att Chas kommer över till honom i kväll. Hon säger att det är hennes möhippa så hon kan inte men Carl ger sig inte. Givetvis kan inte Chas hålla sig därifrån så hon söker upp Carl hemma hos honom. Där ser hon att han dukat upp till fin middag för två och köpt ett likadant vin som de druckit i Italien en gång. Carl börjar prata massa minnen och han försöker övertala henne till att vara med honom. Han ger henne pengarna tillbaka. Chas försöker påminna honom om allt ont han gjort henne men han säger att han ska gottgöra henne resten av livet eftersom han ångrar sig så. Han vill att de åker iväg tillsammas så behöver ingen i byn lida för det som hänt tidigare.
 
Möhippan pågår på puben och tjejerna är sura för att Chas inte dyker upp. Priya kommer tillbaka, glad och solbränd. (Undrar om David också fått färg?) Moira märker Dianes bittra ton när hon pratar om Chas så de två går till Dianes vardagsrum så Moira får veta vad som hänt.
 
Chas kommer tillbaka och ska bara fixa lite innan hon går ut till tjejerna på möhippan. Cameron kommer dit så hon kan berätta vad Carl sagt. Hon säger att hon funderar på att sticka med Carl för att skona familjen så gott det går. Cameron säger åt henne att inte göra det men Chas säger att hon måste.
 
 
Svar till Marie G:
Jag uppfattar det som att Declan och Katie kommer överens om att hon ska stämma festivalarrangören för att få del av vinsten så Megan inte får några pengar. Declan får ju del av pengarna igen när han gifter sig med Katie.
 
 

Yorkshires Jessica Rabbit

Jai sitter i egna tankar när Charity och Noah är på väg på morgonen och hon påminner honom att de ska ut och äta idag. Rishi säger åt honom att tillbringa mer tid med den familjen han har här.
 
Debbie och Cameron pratar med varann och hon frågar honom om han är arg på Chas. Cameron svarar att han är nog det, lite i alla fall. Debbie säger att Chas mår dåligt och behöver vänner som stöttar henne just nu.
 
Jimmy är på kontoret när Charity och Carl försvinner in till Carls rum och stänger dörren. Han blir misstänksam så när han träffar Nicola på cafét så berättar han om sina misstankar om att Carl kanske är ute efter Charity trots att hon är gift. Nicola tror inte alls på Jimmy.
 
Carl kommer till puben och ser Cameron stå och prata med Chas. Han kan inte låta bli så han går fram till dem och börjar håna Cameron. Chas ser inte alls glad ut. När Jimmy kommer in för att prata med sin bror så vill inte Carl det utan skyller på att han pratar med Chas. Jimmy drar iväg med Carl och han försöker få reda på vad som händer. När Carl nekar till att flirta med Charity så inser Jimmy att det är Chas som är Carls intresse. Jimmy säger åt Carl att låta bli Chas för det fungerar inte mellan dem, att hon är Yorkshires Jessica Rabbit.
 
Katie försöker få Declan att lyssna på henne men han har ont om tid eftersom festivalen drar igång. När hon sedan får tillfälle att prata med honom ber hon om att de flyttar fram bröllopet för att ha mottagningen på samma gång som Chas och Dan så de kan ha den tillsammans. Declan behöver inte ens tänka på saken för han är helt emot det. Katie blir besviken över att han inte ens överväger hennes idé.
 
Carl kommer fram till Debbie och Cameron på puben. Han börjar fråga hur Sarah mår och det gör Debbie irriterad eftersom han inte brukar prata om henne och Debbie har ingen lust att göra det nu heller.
 
Rachel, Ali och Ruby kommer till värdshuset för att äta middag. Det är fullt med folk där och Val säger att de inte får plats. Ali säger att de redan bokat bord och Kerry svarar att det var hon som tog beställningen. Val muttrar men låter dem komma in i matsalen. Det tar inte lång tid innan Jai och Charity kommer in för att äta lite de också. Charity påpekar att det är ett dyrt ställe som Rachels sällskap valt. Ali svarar att Charity kanske ska välja en "Mr Big" hon också precis som Rachel, en som betalar för henne.
 
Declan bjuder Katie på vin och talar om att han ändrat sig angående bröllopsmottagningen. Han är med på en gemensam fest bara de får ha eget bröllop. Katie blir jätteglad eftersom hon bryr sig om Chas som vän. (Hon har inte prata med Chas om saken, eller?)
Declan berättar också att de kan skåla för att Megans pengar kommer att bli deras snart.
 
Jimmy söker upp Carl igen för att få honom att ta reson. Carl vägrar att lyssna på sin bror så Jimmy säger att han kommer att banka vett i honom om han inte skärper sig.
 
Amy och Victoria provar gummistövlar som de kan ha på sig på festivalen. Victoria erkänner att hon inte berättat för Andy än om att hon kommer att flytta snart. Amy säger att hon borde säga något eftersom Andy måste få tid att hitta en annan hyresgäst.
 
Det kommer in en hästägare till kontoret på Home Farm. Hon skäller ut Megan och Declan för att ha en festival utan att tänka på hästarna i stallet. Declan försöker övertala damen att ta det lugnt så kan hon få ett VIP-pass till festivalen men Megan säger att det är Katies problem att ta hand om.
När damen gått och Katie kommer tillbaka så talar Megan om för henne vad som hänt.  Katie håller med damen och det gör Megan sur. Hon säger lite syrligt till Katie att ljudisolera stallet och sedan kan hon ju alltid sitta där och hålla hoven på hästen.

Festivalen börjar och det är fullt med folk i byn. Det märks i värdshuset där flera bor och det handlas i Davids butik. Alan är lite missnöjd över den stora tillströmningen av människor.
Amy och Victoria är på väg dit och Kerry kommer ikapp dem så de går tillsammans. Kerry måste visa upp innehållet i sin stora väska för vakten och Amy försvarar sin mamma med att det bara är vatten och hon behöver det för sin diabetes.  Vakten luktar på innehållet och märker att det är vodka i flaskan. Kerry får gå in utan flaskan.
 
Dan plockar på sig massa is i en väska på puben. Ashely ser honom och undrar vad han håller på med. Dan svarar att han ger Bob isen för att säljas till festivalbesökare.
 
Jimmy ser en mäklare sätta upp en "Till salu"-skylt utanför deras hus. Han tror att det är ett misstag men får snabbt veta att det är Carl som ligger bakom det. Han blir rasande och söker upp Carl på kontoret för att få veta varför. De båda bröderna blir osams och Jimmy säger att det är sista gången du trampar mig på tårna, nu har vi inget mer att säga varann.

Rachel har fått några köksprylar av Marlon på puben. Hon ska precis bära iväg med det när Rishi erbjuder sig att hjälpa henne. Hon blir väldigt förvånad och ännu mer förvånad när Rishi säger att pappan är ju inte där och hjälper henne. Jai kommer in och ser dem. Rishi säger att han kommer tillbaka strax han ska bara bära över Rachels saker till huset.
 
Ali och Rachel har varit i stan och shoppat. Nu är Ali på puben och hon visar Ruby en jacka hon köpt som tydligen var väldigt dyr. Jai hör det och börjar undra om Ali får förmycket betalt. Ali svarar att det är Rachels barns pappa som betalar för jackan.
 
Charity kommer till puben för att prata med Jai. Hon är väldigt irriterad över att inte veta vad Carl håller på med eftersom hon hört att han ska sälja huset också. Rishi sitter med dem och han säger att inte oroa sig eftersom hon snart har sina 60% i företaget och då spelar det ingen roll vad Carl gör.
 
Damen som klagat på festivalen kommer till Home Farms kontor igen. Det visar sig att hon känner Katie och allt var uppgjort om att hon skulle klaga inför Megan. När Elaine som hon heter gått säger Declan att han precis fått veta att festivalen är slutsåld. Det innebär en vinst på 250 000£. De båda är väldigt glada för nu kan Katie stämma dem för allt lidande och för att hon fått skamfilat rykte efter klagomålet och enligt hennes advokat kan hon få hela vinsten i skadestånd om hon har tur.

Carl ser Chas som delar ut lappar med reklam för puben till festivalbesökarna som går förbi puben. Han går fram till henne och pratar om gamla minnen och hur bra det hade det förr. När Chas säger ifrån så säger Carl att han inte vill vänta så länge till på att hon ska bestämma sig hur hon gör.
 
När Carl kommer hem sitter Rodney och  Jimmy i soffan. De försöker prata med Carl men han vägrar fortfarande att lyssna på dem. Jimmy säger att han ångrar nu att han inte sålde till Charity när hon erbjudit sig att köpa hans andel av företaget. Carl bara flinar och så säger han om det inte passar så vet Jimmy var dörren är. Jimmy tror inte på honom men Carl är allvarlig och säger åt Jimmy att dra.
(Det verkar som om de bygger upp en story om att många kommer att ogilla Carl just nu precis som när Cain blev misshandlad. Ar det möjligen så att Carl också kommer att få stryk?)
 


 
 
 Här är några länkar från Colin om festivalen som nu startar i byn, inga spoilers.
OBS, ändrat lite info på Colins begäran så att det inte blir något faktafel i texten.
 
 

Todays' videos are about the festival. They were available from Friday 5th October, with the festival itself shown on the 11th and 12th (I was going to post these links last Friday but there was a delay getting the last set posted - which you can find in the post below this one).
 
First is an interview with "Homefields" headline act, including some behind the scenes footage: https://www.dropbox.com/s/8s2amg2zk7ovs1s/11%20Emmerdale%2040%20-%20Scouting%20For%20Girls%20Backstage%20%285%20Oct%29.flv
The second "backstage" video includes interviews with cast members and festival director Alan Wareing who, by the way, has directed more episodes of Emmerdale than anyone else in the history of the show - nearly 300.
 
When the festival was originally shown, some viewers were critical that it didn't seem very realistic. It's worth pointing out therefore that the original intention had been to film at a real festival that was due to take place on another part of the Harewood Estate in July 2012. Unfortunately that festival was cancelled, so the production team had to set up their own festival from scratch to film in the August. So with that in mind I think they did a good job.
 
I shall be back tomorrow with a brief guide to the bands that appear. Enjoy! :

Lite mer från Colin i England

Här kommer några fler länkar och information från Colin.
Som vanligt så väljer man själv om man vill titta på länkarna. De innehåller ingen direkt spoiler som förstör för framtida upplevelse utan det är som sagt några brudklänningar man ser men det säger ju inget om hur bröllopet blir.
Alla länkar är trailers inför 40 årsjubileet av serien.
Dessutom svarar han lite på våra frågor om bl.a. Fayes hus.
 

 
Hi everyone,
 
Firstly, a word about the trailer (TV advert) which I linked to on Monday, for anyone who decided it would spoil things for them to watch it. Eight episodes further on it ought to be clear now that there IS a wedding (Chas's) booked for the anniversary week. I will now confirm, then, that the trailer does NOT hint at anybody giving birth, nor does it show Debbie in a wedding dress (though that doesn't necessarily mean Cameron doesn't arrange a surprise wedding). The only potential spoiler left in the trailer now is whether or not Katie is in a wedding dress. You'll have seen today that Katie wants to bring her wedding forward to the same date as Chas's. The trailer will reveal whether or not this plan goes ahead.
 
Today's video's are on the theme of "The story so far". They're similar to the first part of the "Story teaser" video, but this time there's five videos each focusing on one group of characters.
 
Anyone who still wants to avoid watching the trailer, should avoid the video with Chas and Katie, as it includes footage from the trailer. Apart from that, if you're definition of a spoiler is "something I haven't seen", then these videos are 99% safe. There are a couple of brief clips that you won't see until Monday (in the Carl and Declan videos), but they don't really reveal anything, so aren't really spoilers in that sense. These videos are purely there to refresh memories of storylines (going back to before christmas), and to get people excited for anniversary week, which starts on Wednesday.
 
The videos are as follows:
 
Cain https://www.dropbox.com/s/xdbwbem9b06v93u/06%20Emmerdale%2040th%20-%20The%20story%20so%20far%20-%20Cain%20%283%20Oct%29.flv
 
 
 
 
 
*****
 
In relation to recent points, the picture of Chas and Cameron wasn't taken by Angelica. It was taken when they went on their weekend away. Chas must have taken it herself with an outstretched arm! 
 
Chas never found out about Carl killing Tom. Guilt ridden, he ended the relationship instead rather than tell her. (The only people ever to find out are Jimmy, Matthew (now dead), DCI Grace Barraclough (also dead) Carrie Nicholls (in Canada) and Lexi King (also in Canada, I think).)
 
Speaking of the fire at Tennant House (Rachel's new home), that was actually the big storyline to celebrate Emmerdale's 35th birthday.
 
As for Debbie, she's always been criticised a lot here in the UK too for hardly ever smiling, and some people end up criticising Charley Webb in the process. Of course, Charley can (or could - I definitely can't confirm if she's still in the programme) only work with the material that is written for her, which is rarely "happy jolly" stuff, so I think she does a pretty good job. I agree also that Sophia has been great as Sarah. It's such a big storyline for a seven year old to deal with. Emmerdale has its faults of course, but I think the acting is rarely one of them. :)

RSS 2.0