Bröllopsdag, överraskning och svartsjuka

Cain och Sam förstör en hel del av bygget och dessutom tar de med sig massa koppartråd som de ska sälja. Sedan går de hem till Dingles för att äta och prata. Zak inser att Cain gjort något dumt och får honom att prata.
 
Eric och Val pratar med damen från socialkontoret. Victoria kommer dit och lyckas få med sig Eric ut utan att någon annan upptäcker henne. Eric får se de fulla tjejerna och han ser till att de kommer hem till Diane. Sedan går han hem och pratar med socialsekreteraren och ursäktar att Amy är i stan och har missat bussen men det är ju trots allt hennes födelsedag. Socialtanten informerar att Amy fyller år i juni och hon hoppas att hon träffar Amy nästa gång de har möte.
 
Roz får bo hos Bartons trots att Moira är osäker på om det verkligen är så passande.
 
Jai och Charity sitter i soffan och pratar och han flirtar lite med henne men plötsligt så säger hon att hon måste gå hem och att de ses i morgon i stället.
 
Laurel ger Marlon ett tidningsurklipp där de visar att man kan få både 3D och 4D bilder på ofödda barn. Marlon blir tyst men sedan så berättar han för henne att barnet har DS och att Rhona inte vill tala om det för alla än.
 
Moira hämtar hem Hannah från puben och Val får hämta hem Amy. Amy ber om ursäkt och hon är ångerfull. Victoria säger till Val att Amy faktiskt var så rädd för att mötet skulle gå fel att hon inte vågade gå dit.
 
Betty får en överraskning för Laurel har ordnat så Bettys hus har blivit färdigrenoverat så Betty och Alan kan flytta in igen. Betty blir alldeles tårögd. Igår så fick ju Betty ett fotoalbum med gamla bilder på bl.a. Seth av Laurel.
 
Jai får reda på att det är vandaliserat på bygget och Nikhil får honom till att anmäla det för polisen. Dock tänker inte Jai att skvallra på Cain även om han vet om att det är han som gjort allt.
 
Dagen efter Amys fylla så är hon rätt bakis. Eric kommer med huvudvärkstabletter men Val tar dem och låter Amy lida för sin dumhet.
 
Zak ger Lisa blommor för det är deras bröllopsdag. Hon blir förtvivlad över att hon glömt det. Han ska bjuda henne på restaurang inne i stan.  Tyvärr råkar Zak nämna att Derek rekommenderat restaurangen och då blir hon lite besvärad och vill absolut inte att de pratar om honom.
 
Aaron försöker göra vad han kan för Jackson men Jackson fortsätter att sura och vill absolut inte att Aaron är där hela tiden. De går sedan till puben för att ta en öl med Ryan och Adam. Assistenten följer med. Sedan är det meningen att grabbarna ska vidare in till stan men Jackson vill inte följa med utan han tycker Aaron ska roa sig på egen hand. Även Debbie följer med killarna.
 
Jai söker upp Cain vid verkstan för att få ett erkännande men Charity stoppar dem från att bråka. Cain är förbannad för att Jai träffar Charity. Jai viker sig inte för Cains hot men då säger Charity till honom att gå hem så löser hon det hela. Hon skäller sedan på Cain men konstigt nog förnekar hon inte hans anklagelser direkt.
 

Att mötas eller inte

Amy är lite orolig för att socialsekreteraren ska komma på besök. Hon har svårt att koncentrera sig på jobbet när hon ska hjälpa Zak med renoveringarna av husen så hon går till värdshuset istället.  Victoria inser att Amy är orolig för att det inte ska lösa sig med Eric och Val som fosterföräldrar.
 
Charity kommer till fabriken och behöver en dator eftersom hon inte har någon själv. Eftersom Faye har rast så lånar hon hennes och det gör inte Faye glad.
Jai och Nikhil ska på affärslunch i stan men Nikhil lämnar återbud i sista minuten. Charity erbjuder sig att följa med men Faye protesterar och säger att det är hon som ska följa med eftersom hon är mer insatt i branschen. Jai bestämmer att det blir Charity som får följa med och Faye får ta hand om kontoret.
 
Jackson fortsätter att sura när Aaron vill hjälpa till. Han berättar för sin mamma att han inte vill att Aaron slösar bort sitt liv på att ta hand om honom utan att han lever som en ung kille borde göra.
 
Holly verkar må bättre och hon ber om att få hjälpa till på gården för att få komma ut lite ur huset. Det går bra och efter arbetsdagen när hon kommer hem igen så kommer Roz på besök. Roz har blivit utkastad av sin far och Holly säger att hon kan bo hos dem så länge.
 
Brenda och Bob kommer hem efter begravningen. Hon mår inte bra och när hon får veta att Gennie städat undan i huset blir hon ledsen och rädd att alla saker som påminner om Terry är borta. Gennie säger att allt finns i lådor på vinden men Brenda har svårt att tänka sig att flytta hem igen.
 
Bob är orolig för framtiden och att tvillingarna inte riktigt förstår att deras mamma är borta för alltid. Han känner att han sviker Diane för att ta hand om barnen. Lizzie hör det och erbjuder sig att passa barnen när han måste jobba på kvällarna.
 
Chas vill bjuda över Aaron och Jackson på middag. Aaron blir förvånad men tackar sedan ja. Tyvärr så orkar Jackson inte att följa med så Aaron får gå själv. Chas vill prata med sonen om allt ansvar han tar och att han borde inte bara tänka på Jackson men Aaron säger att han lovat att ställa upp för sin pojkvän och då gör han det.
 
Faye kan inte låta bli att berätta för Cain om att Charity är på affärslunchen med Jai. Cain blir irriterad och konfronterar Charity när hon kommer tillbaka. Hon blir förbannad för att han misstänker det värsta och att hon bara gör sitt jobb.
 
Cain säger till Jai att hålla sig undan och låta bli Charity. Även Debbie ber honom att tänka sig för och att inte gå emellan hennes föräldrar.
 
Affärsmannen som Jai och Charity träffade på lunchen kommer till kontoret på fabriken för att avsluta affären. Han flirtar med Charity och vill gärna träffa henne igen. Hon lovar att de kommer att ses någon gång.
 
Fabriksarbetarna retar Jai och Charity om att det är något på gång mellan dem och plötsligt kommer de in på att Derek och Lisa också är ett kärlekspar men då blir Lisa irriterad för hon vill inte prata om honom.
 
Amy vill gå ut och träffa Victoria men Val tycker hon ska vara hemma så de kan prata lite innan socialsekreteraren kommer dit. Då säger Amy att det är hennes födelsedag och att Vic ska ge henne en present. Eric och Val blir förvånade men låter flickan gå ut om hon lovar att vara tillbaka i tid.
 
Victoria och Amy går till klubbhuset och dricker vin som de stulit från värdshuset. De har även ringt till Hannah som kommer dit och festar med dem. Amy har inga planer på att gå tillbaka för att träffa sekreteraren.
Val ordnar presenter till Amy i tron om att det är Amys födelsedag. Hon och Eric blir lite stressade när Amy inte dyker upp inför besöket.
 
Jai och Charity bestämmer sig för att göra en del arbete hemma hos honom och dricka lite vin. Faye hör det och berättar givetvis för Cain när hon möter honom.
Cain smyger iväg till Jais hus och ser genom fönstret att Jai och Charity sitter nära varann i soffan och skålar i vin. Cain skyndar sig till Dingles och ber Sam om hjälp. De går till  Sharmas byggarbetsplats, bryter sig in för att förstöra bygget...

Datorstrul igår

Tyvärr så har jag fortfarande datorproblem och den och jag kommer inte riktigt överens. Därför blev inlägget från Colin väldigt konstigt och jag kunde inget göra..Vi får väl se om jag kommer ihåg vad som hände igår.
 
De boende i byn hade bestämt sig för att hålla en minnesstund på puben för Viv samtidigt som begravningen var på annan ort.
 
Chas är fortfarande väldigt övertygad om att det var Carl som anlagt branden och han blir bara mer och mer irriterad på henne. Han blir så förbannad att han går fram till henne på puben och säger några väl valda ord men Nick som sitter med i sällskapet tar fram händfängsel och tar med Carl till stationen.

Betty är nyfiken på Dermot och bjuder över honom på en spelkväll hos henne. Han är egentligen upptagen den dagen men efter lite övertalning av henne så säger han att han ska försöka dyka upp. Alan som hör det är inte alls glad och Betty tror att Alan vill vara ensam tupp i hönsgården.
Tyvärr kommer inte Dermot till spelkvällen och både Betty och Pearl är lite besvikna, Alan däremot är rätt nöjd.
När Pearl och Alan sedan är på puben dyker Dermot upp och genast vill Pearl bjuda över honom till deras bord.
Alan säger att han hellre sitter med Pearl och får lite ensamtid med henne.
 
Aaron tar hand om Jackson och ser till att göra så mycket han kan för sin pojkvän men Jackson blir bara irriterad. Jackson vill att Aaron umgås lite mer med sina vänner för han behöver inte ha hjälp hela tiden eftersom han har en assistent som kan hjälpa till.
 
Nicola vill att de försöker skaffa ett syskon till Angel så fort som möjligt men Jimmy har fullt upp med företaget och han får ta hand om det mesta själv eftersom Carl inte gör något. Jimmy blir trött och vresig och inte alls på humör, han får samtal på telefon och han säger att han hör av sig när han får tid.
 
Andy flyttar från huset till Bartons gård. Diane pratar med honom och säger att han borde inte flyttat dit utan hem till henne istället för nu verkar det som om han flyr för att han är skyldig.
 
Charity kommer med Jais bil till verskstan för att byta däck och Cain blir inte alls glad när han måste göra det. De börjar tjafsa men Debbie säger åt dem att låta bli.

Lite HTG-info på engelska

Här är lite information om branden och annat som Colin vill dela med sig av.
 
 
Hi folks!
 
 
 
I thought I’d pass some information on about the fire and the departures of Viv and Terry. As far as Billy Hartman is concerned, nothing has been confirmed either way whether or not he chose to leave or was “axed” i.e. didn’t have his contract renewed. His death was meant to be a surprise on the night of the fire, except an online TV guide accidentally leaked the information a few days earlier!
 
 
 
As for Viv, we knew Deena Payne was leaving from the previous October. She WAS axed, and had mixed feelings about it, as she felt she had been underused since her years break. Producer Gavin Blyth explained at the time of the announcement that: “Deena created one of Emmerdale's most iconic characters in Viv. She's been a fundamental part of the show over the years and a valued member of the cast for which we are very grateful. We do not take decisions about losing characters lightly but it is also the nature of soap that characters must come and go from village life.” Speaking to Hello Magazine at the time of the announcement Deena expressed her sadness at leaving: “'Things were changing and I think I knew I wasn't going to be part of that change. To come in now and then to clear a table or throw a line over my shoulder was horrible. In the past I had two or three major storyline challenges each year. I relished them and grasped them. I felt bewildered and thought about not accepting another contract because I was so unhappy. If there's no future for the longest-serving female cast member, it's time to go. Which is sad in itself.”
 
 
 
Speaking on TV show “This Morning” in the aftermath of her death being shown, Deena revealed she was also unhappy with her exit storyline: “All good things have to come to an end and I've had such support from the viewers and everything. But I did think that maybe falling asleep on the sofa was a little bit cheating [the viewers] of a good storyline. In the last year or so, [Viv's] character had slightly changed and taken more of a backseat route to it all. I was expecting my contract not to be renewed, so I wasn't surprised. But I was a little bit shocked at how soon - they brought [the end of filming] forward to November.  I thought maybe I'd have a couple of months in the New Year - that was a surprise. But I was told that I'd have a really big storyline, so when I read the script and I didn't actually have anything to say, that was a surprise as well. That was a disappointment, and I was sad to leave everybody.
 
 
 
Deena was particularly hurt not to be given an on-screen funeral: “The thing that disappointed me most was that she wasn't given a grave in the graveyard - her body was just sent down South.  That's what made me really sad, the fact that I'd put all that involvement into the history of Emmerdale and yet don't have a little placard."
 
 
 
Deena also gave an interview to website Digitalspy talking about her time on the show:
 
 
 
What have been the highlights for you over the years?
"So many! Being able to 'indulge' and have time to make the character work and working with so many brilliant actors, directors, writers and producers. And rising to so many challenges and being part of the whole scheme of things - the longer I was there, the more I realised how complicated it is and how much planning goes into everything." 

What would you say was your favourite storyline?

"The airplane crash, being taken hostage, Bob coming into Viv's life and the Paddy affair!" 

Is there a particular scene that stands out or is memorable for you?

"The Carol and Viv day out stalking Bob, flinging herself vertically at Paddy behind the PO counter and the ensuing scene!" 

What about your favourite 'Viv' moment?

"Anything slightly over the top and a little bit inappropriate - for example, arriving at Kelly's wedding hungover in a bright green outfit with huge hat and dark glasses - and dressing up for Bob!" 

What have you enjoyed the most about being on the show?

"Having the time to evolve as Viv and not being a typical nomadic actor, being in one place to bring my son up! And now realising that for quite a few people I am a household name - they have been on Viv's journey too. I am given many positive warm comments, it's a lovely fulfilling feeling!" 

Who will you miss the most?

"VIV! She has been my one Emmerdale constant for nearly 18 years! And of course many of the crew and cast I have worked closely with, Tony Audenshaw [Bob] especially!" 

If you could sum up your time in Emmerdale in three words, what would you say?

"I'm so lucky!" 
 
 
 
 
 
Speaking a couple of months later Deena said the hurt was beginning to heal, and that she was enjoying spending some time at home, saying she’d “got her life back”: “You did have a bit of a life [on the soap], but it was always constricted. You know, you go on holiday with a load of scripts...I didn't want to leave, but it was the right time if ever I had to. My contract just wasn't renewed. It came at the right time."
 
 
 
There was strong audience reaction to the exit and the way it was filmed (and the anger continues to this day). With Gavin Blyth now dead, executive producer Steve November (a former producer who changed his name from Steve Frost) answered some question from a Digitalspy reporter:
 
 
 
The decision to write out Viv Hope received quite a strong reaction from some fans. Can you tell us how that came about?
"It was very difficult to say goodbye to Deena, who's been such a key member of our close-knit team for so long. But unfortunately, it is part of that constant refreshing and revamping process - we need to bring in new characters and that means losing some older characters. The logic of not writing out even your biggest characters at times would mean that we'd still have the original cast on screen, and the show would be what it was when it first started.

"It wasn't an easy decision to make at all, but there was a feeling that we needed to move forward - we needed to really shake up the heart of the show and some of the 'givens'. With some of the things that people thought, 'That is absolutely Emmerdale and always will be', we thought we'd challenge that and change perceptions so that Emmerdale isn't exactly what you expect it to be when you turn it on. It was a decision that was taken after much deliberation and soul-searching."
 
 
 
When January's fire episodes aired, some viewers were surprised that Viv and Terry didn't get on-screen deaths. What did you make of that response?
"It's interesting, because we did think about it and there was some debate about what was best. We just wanted to tell a story from a slightly different angle - we'd seen, a lot of times on TV, the inside of a fire, the flames getting higher and characters coughing and choking and burning, which is not always that pleasant or entertaining to watch!

"But what we hadn't seen was almost the truth - what would you see if you were Bob or Brenda, the characters who were most affected? You'd be on the outside wondering what was going on, waiting and waiting before getting that terrible realisation that your loved one is not coming. So it was a dramatic choice to see it through Bob and Brenda's eyes - I liked it, I thought it was successful and I thought it was a good dramatic choice. I guess not everybody did, but not everybody likes everything, unfortunately. But I don't think it would have been any better to see Viv and Terry in awful and terrible pain as they burned to death!"

Are you pleased with the aftermath of the fire storyline?

"Yes, I think the measure of the story and its significance is the aftermath and what it leaves. We're still seeing a village that has been rocked by the fire and the absence of Viv and Terry. I think that the funeral and memorial service were very affecting, and through Brenda in particular, we're still feeling the absence of Viv and Terry. It's a story that might not have put a lot of Viv on screen in her final moments, but it's a story that meant Viv's departure had a lot of impact on the village and on the show, which is what we wanted. We wanted her exit to be felt by everybody, and I think it was."
 
 
 
 
 
Speaking personally, I can’t say I agree with some of Steve’s points, but what seems strange to me is to get rid of such a long serving character for no good reason, especially so soon after they’d demonstrated – with Eric and Michael – how useful it is to have long running characters. One thing viewers were upset about for instance was that Viv was never given a chance to prove her innocence over the fraud. It has to be said that Terry hadn’t had a big storyline for a number of years and was one of the least used characters, so his departure wasn’t  such a surprise and hasn’t angered or disappointed people anywhere near as much.
 
 
 
 
 
There was a behind the scenes video of the filming of the fire, which includes an interview with the actor who plays the crooked detective which you can watch, spoiler free, by clicking here: https://www.dropbox.com/s/oqyifqu6n8vjcxn/Emmerdale%20Fire%20-%20Behind%20The%20Scenes%20-%20YouTube.flv?m It also talks about the difficulties they had with the snow. Because of how isolated the village set is, there was danger of actually being snowed in, so filming had to be abandoned more than once.
 
 
 
Some other points while I am here:
 
 
 
Andrea: is it really a stretch to think that Nathan could be an arsonist? It is only a theory (I think) but taking just the main plot point- “fire on the terrace that destroys the Post Office” - then you could imagine a reworked version of the story, where perhaps he was to have set fire to Ryan’s house. It might have just been fan speculation though.
 
Pandora: You could certainly add Donald De Souza (Heart attack) and Daniel (cot death) to your list and others too if you go back far enough, but I of course understand your point. However, knowing the other soaps as I do your next bit amused me. If I knew that my destiny was to be a soap opera character and the only choice I had was which of the big 4 neighbourhoods I would move to (the 5th is a daytime soap based around a Doctors surgery with a significantly smaller cast), I think I’d definitely choose Emmerdale. Not only is it the most attractive location, but actually the death rate is lowest in Emmerdale. For one thing, of the big 4, it’s notable for being the only one (at least until the end of 2010) not to feature a serial killer. So all things considered, in soapland, Emmerdale is a relatively safe place to live!
 
One more thing for now. As Viv and Terry were two of the longest-serving characters, I thought you might be interested to see how long they lasted compared to the other long lasting characters of that period. Here is how January’s 2011’s long-serving character list looked:
 
1.       Alan Turner (18 March 1982)
 
2.       Eric Pollard (30 September 1986)
 
3.       Michael Feldmann (13 February 1990)
 
4.       Viv Windsor (10 August 1993)
 
5.       Victoria Sugden (31 March 1994)
 
6.       Betty Eagleton (12 April 1994)
 
7.       Zak Dingle (20 October 1994)
 
8.       Terry Woods (2 February 1995)
 
9.       Sam Dingle (14 February 1995)
 
10.   Andy Sugden (4 July 1996)
 
11.   Lisa Dingle (13 August 1996)
 
12.   Marlon Dingle (17 October 1996)
 
13.   Ashley Thomas (5 December 1996)
 
14.   Paddy Kirk (20 February 1997)
 
15.    Belle Dingle (25 December 1998)
 
 

En egen polis som skydd

Begravningen avbryts och Ashely ber Andy att lämna kyrkan. Flera av byborna håller med honom. Andy protesterar men då kommer Nick fram till honom och tar med sig honom ut. Andy är förbannad och går hem, Diane följer med honom som sällskap men han vill vara ensam. Efter ett tag kommer Debbie dit och fixar lite te, hon märker att han behöver en vän.
 
Nicola pratar med Jimmy som oroar sig för Carl eftersom han råkat säga att det inte var omöjligt att Carl faktiskt kan vara skyldig till branden. Hon är på gott humör och frågar Jimmy om han kan tänka sig ett barn till, först blir han förvånad men sedan skiner han upp i ett riktigt fånigt Jimmyleende.
 
Alicia är på rast och ser att Andy kommit till lägenheten bakom puben. Hon stoppar honom när han säger att han tänkte gå ut till Brenda för att be om ursäkt. När hon sedan frågar om hon får ställa en personligfråga och det är om hon får känna på hans biceps så lyser han upp i ett leende. Precis då kommer Diane in och Alicia får gå in och jobba igen. Begravningsgästerna är på puben och Alicia hälsar till Brenda från Andy och då blir Brenda hysterisk.
 
Bob är jätteledsen för att han måste ta farväl av TJ som ska åka till Jean i Marocko. Han känner att nu försvinner hans enda länk till Dawn.
Brenda frågar sedan om hon får komma på Vivs begravning och det får hon.
 
Jackson är på dåligt humör och vill inte göra sin sjukgymnastik. När hans assistent gått hem försöker Aaron ta över men Jackson vill inte det, Aaron försöker massera honom men Jackson känner inget och då masserar han Jacksons huvud. Först är Jackson glad men sedan frustrerad eftersom han inte kan göra något för Aaron.
 
Nick besöker Katie och berättar för henne att han inte tror att den som anlade branden tänkte mörda henne utan det var nog bara för att skrämmas. Katie säger då att det lyckades han med och att hon kanske borde åka till sin mamma i Grekland. Nick övertalar henne till att stanna och då känner hon att han är precis det hon behöver så hon följer med honom hem över natten.
 
Amy sköter jobbet på värdshuset och Eric verkar nöjd när han hör att hon lyckats ta extra betalt på en gästs övernattning. Hon varnar sedan både honom och Val för att socialtjänsten kommer att grilla dem nästa vecka när de kommer på besök. Eric blir rätt orolig.
 
Cain har svårt för att träffa Jai och när de är på puben så får Charity lugna ner honom. När Cain går så följer Jai efter och säger åt honom att om Charity väljer någon annan så kan han inget göra åt det.
 
Andy följer med Sarah till skolan men får inte vara med på lektionerna för att de andra föräldrarna dömer honom. Han blir ledsen och känner att han förstör för sin dotter. Debbie blir förbannad och när hon ser Nick och Katie i byn så ber hon henne att fatta att Andy är oskyldig.  Debbie blir inte gladare när hon inser att Katie och Nick står varann väldigt nära, att Katie till och med kallar honom för Nick.
 
Debbie kommer hem till Andy och får veta att han tänker sticka från byn, han orkar inte med alla anklagelser längre...

Terrys begravning

Bob är lite ledsen efter att ha pratat med Donna för hon och Kelly och Scott har bett att få begrava Viv i närheten av där de bor (Innebär det att vi inte får se Vivs begravning?) och då känner Bob det som om det inte kommer att finnas något kvar av Viv i byn.
 
Charity tar med sig Jackson och Aaron till bygget för att Jackson ska hålla koll på vad byggnadsarbetarna gör. Han blir rätt glad över att få känna sig behövd och kunna hjälpa till.
 
Cain är väldigt irriterad på att Charity jobbar över. Hon är på middag hos Declan och Ella. Jai och Nikhil är med på middagen. Stämningen blir lite pinsam när Ella frågar Charity om Declans och hennes romans.
 
Andy mår inte bra och gillar inte att alla pratar om att han skulle vara skyldig till branden. Han ber Debbie att prata med Brenda men hon vill inte. Han går då över till Brenda hos Paddy för att få henne att förstå att han är oskyldig men hon vill inte ens se honom.
 
Cain säger åt Jai att låta bli Charity för annars kommer han att hamna på sjukhus och när hon får veta det blir hon riktigt förbannad på honom och hon säger till Cain att hon bara utför sitt arbete för det ger henne pengar till hushållet.
 
Diane får veta av Doug att det är Hilary han träffar och hon är inte heller så positiv till det.
 
Brenda tycker att Viv kan få en minnesstund under Terrys begravning eftersom hon inte kommer att begravas i byn.
 
Andy tänker inte gå på begravningen men Ryan säger åt honom att hedra sin fars vän och det gör att Andy bestämmer sig för att gå i allafall.
 
Nick träffar Katie och tar med henne på en middag inne i stan för att få henne att tänka på annat. Hon är tacksam för det för då slipper hon vara hemma. Tjejerna har fått flytta in i huset igen men Gennie föredrar att bo kvar hos Paddy tillsammans med sin mamma.
 
När Terrys begravning börjar så kommer Andy i sista minuten och han smyger sig in och sätter sig långt bak i kyrkan. Brenda lyckas ändå få syn på honom och hon får ett utbrott och skriker om att de inte kan fortsätta så länge han är kvar där inne.

Den hemliga kvinnan

Sorgen ligger som ett stort täcke över byn. Brenda har svårt att acceptera att Terry gick in för att hjälpa Viv och att det blev det sista han tänkte på medan han levde.
Bob berättar för Gennie att Terry avvisat Viv som gjort närmanden. Han säger sedan till Gennie att inget berätta för Brenda.
 
Cain kommer hem och ser förödelsen. Han får veta vad som hänt. Senare sitter han och fantiserar på vilka andra han hellre sett att de dött i branden.
 
Den kvinnliga polisen och Nick besöker tjejerna vars hus branden började i och hon tror att samtalen, inbrottet och branden utfördes av en och samma person.
Gennie är helt övertygad om att det är Andy som är skyldig. Hon pratar med polisen och säger att det kan inte vara Carl som Chas tror för samtalen började innan hon flyttade in hos tjejerna.
 
Brenda ser alla blommor folk börjat lägga ut vid stängslet till brandskadade huset och hon känner att hon måste också lägga blommor där. Hon går till Leylas butik och Leyla vill bjuda på blommorna men Brenda insisterar på att betala för annars skulle det inte kännas som om de var från henne.
 
Doug är på puben när han får ett samtal. Han går iväg för att prata ostört och precis då går Diane förbi honom och hör när han säger att "jag älskar dig"  till någon. Doug förklarar det sedan med att det bara är något man säger och inte riktigt menar.
 
Jai och Ella besöker bygget som Charity ansvarar för. Ella ser direkt att det är något mellan Charity och Jai men det vill han inte erkänna.
 
Polisen tar in Andy på förhör. Det blir inte lätt för honom att bevisa att han är oskyldig.
När polisen sedan frågar ut Carl om vad som hände så duger hans bostad bra som förhörsrum. Carl är övertygad om att det är Chas som tipsat polisen bara för att sätta dit honom.
 
Jackson har fått en vårdare som heter Joe Chappell, en väldigt positiv ung man. Aaron kommer tillbaka efter arbetsresan med Cain.
Charity besöker Jackson för hon vill ha hjälp med byggnadsarbetarna som inte tar henne på allvar. Vad som sedan hände uppfattade inte jag, hon fick en låda choklad med posten och tackar senare Jackson när de ses på puben.
 
Återigen så ringer Dougs mobil när han är på puben och då upptäcker Laurel att det är hennes mamma som ringer. Det visar sig att Doug träffat Hilary i smyg och att det fungarar rätt bra mellan dem.

Två döda i branden

Branden har spridit sig och ökar i omfattning. Terry rusar in för att rädda Viv och Bob är orolig för tvillingarna. Tillslut får de ut både Cathy och Heath.
Brandkåren kommer och tar över räddningsarbetet. Tvillingarna åker till sjukhuset för koll tillsammans med Rhona. Betty är ledsen för hennes kära saker blivit förstörda och hon vill inte till sjukhuset men Pearl följer med henne.
 
Victoria får panik och vägrar att gå ut från puben för att slippa se elden. Amy lyckas tillslut övertala henne att följa med genom att säga att man kan bli starkare genom att övervinna sina rädslor som oftast bara finns i minnet.
 
När brandmännen tar hand om branden samlas en del bybor på Kings kontor. Brenda är orolig för Terry och Bob börjar inse att tiden runnit iväg för Viv.
 
Nikhil, Jai och Declan sitter och festar och försöker få Nikhil att tänka på annat än Maisie. Jai nämner att om han själv varit bra på förhållanden så skulle inte Declan ha det han har nu. (Var det återigen en hint om att Jai och Ella varit ihop, eller har jag missuppfattat allt?)
 
Efter ett tag kommer räddningsledaren och säger att de varit tvungna att avbryta räddningsaktionen, det finns inget mer de kan göra. Brenda bryter ihop men Bob är rätt lugn.
 
Carl hämtar hem Betty från sjukhuset och ger henne en bukett blommor. Han erbjuder henne att stanna hos honom så länge hon vill och hon blir glad över det  och tänker tacka ja för att inte behöva bo hos Pearl. Carl ser ut som om han ångrar erbjudandet så fort han inser att Betty faktiskt tackat ja.
 
Katie är tacksam för att Andy räddat dem och för att han låter henne bo hos honom. När hon sedan kramar om Andy och tackar honom så ser Nick det och han ser inte glad ut.
 
Nick pratar sedan med Katie och han ställer en hel del frågor om hur det gått till när Andy kom dit. Katie känner det som om han förhör henne men han säger bara att det underlättar om man pratar om det som hänt.
 
Zak blir orolig för att vara skyldig till branden när han får veta att den startat på baksidan av husen. Han hade ställt målarsaker och thinner där efter arbetet hos Betty.
 
Gennie tror att det är samma person som ringt dem och gjort inbrottet som orsakat branden men Chas är övertygad om att det var Carl som tänt på.
 
Bob ringer Donna för att berätta vad som hänt. Det gör att Marlon saknar henne och känner att han hade velat vara där hos henne men inser att hon har någon annan som finns där.
 
Nick kommer till puben och talar om för Katie att branden startat utanför hennes hus och att den varit anlagd, så nu betraktas det som mordbrand och mordförsök.
 
 
 
Var är Pollards, Leyla och David, Eve, Charity, Rodney, Nicola? De syntes inte till under branden.

Anlagd brand

Maisie och Will tar farväl avl sina vänner för att flytta från byn till några släktingar. Belle ville inte tro Will först men inser sedan att nu kommer han att flytta och då blir hon ledsen. Precis när de ska åka kommer hon springande och ropar att hon älskar honom och då svarar Will att han älskar henne. Belle fick ett litet leende på läpparna.
Nikhil är jätteledsen när Maisie åker och han hade gärna följt med henne om hon hade velat ha honom.
 
Andy anklagar Diane för att ha förstört för honom och Katie eftersom Diane lagt sig i och han anklagar Gennie för att skylla på honom när det gäller de anonyma samtalen och att det är deras fel att Katie inte vill vara med honom längre eller ge honom en chas till.
 
Katie var på middag med Nick och fick veta att hans förra fru hade dött och att hans jobb som polis gör att han kollar upp folk runt henne, bl.a. Andy. När de kommer hem till byn så möter Andy dem och han är irriterad och börjar skälla på Katie. Nick lägger sig i och tillslut lugnar allt ner sig tack vare Ryan. Katie tycker inte att det känns så bra så hon säger åt Nick att de inte ska träffas mer för att det inte fungerar mellan dem.
 
Carl kommer hem och när han träffar Chas så säger han att hon borde oroa sig för vad han kommer att göra härnäst eftersom han kommer att hämnas för att hon tog hans pengar.
 
Terry pratar med Bob om att Viv trodde det var något på gång mellan dem fast Terry inte menat att lura Viv. Detta leder till att Bob börjar fundera och Marlon märker att han inte är sitt glada gamla jag. Marlon och Bob pratar med varann över ett parti schack. Det slutar med att Marlon råkar säga att barnet kommer att födas med Downs syndrom. Bob lovar att inget säga till någon.
 
Terry söker sedan upp Viv för att förklara för henne att det inte kommer att bli något mellan dem utan att de är bara vänner, speciella vänner.
Brenda såg när Terry gick dit och när han sedan kommer hem undrar hon varför. Hon får då veta om att Terry varit på dansen med Viv och hon blir väldigt besviken över att han inte säger som det är till henne.
 
Någon man med lång rock smyger runt på kvällen i byn. Han har med sig en bensindunk och häller ut bensin på baksidan av några hus, sedan tänder han på och då ser man att det är Nick.
 
Betty tar sig en liten sup och tittar på bilden som hon har med henne och Seth. Sedan somnar hon i soffan. Även Viv tar sig ett glas vin och somnar på sin soffa.
 
Carl kommer åkandes i byn på kvällen och upptäcker att det brinner i Katies hus. Han blir orolig för tjejerna och försöker komma in i huset för att väcka dem men det brinner så mycket att han inte kommer in.  Hans rop väcker Andy och Ryan som kommer ut och hjälper honom. Snart har flera bybor vaknat och engagerar sig i brandsläckandet. De får ut Katie, Gennie och Chas och efter ett tag har de även lyckats få ut Betty. De flesta samlas hemma hos Kings för att det huset inte ligger så nära branden.
Nu är det bara Viv kvar och när Terry hör det rusar han dit för att hjälpa henne trots att Brenda protesterar. Viv sover på soffan och märker ingenting. Plötsligt börjar det brinna i taket på hennes lägenhet över affären.

Byns kortaste förlovning?

Lisa går till jobbet som vanligt men det är inte lätt för henne när Derek dyker upp. När de slutar och de två råkar bli ensamma så säger han till henne att hon måste bete sig som vanligt.  Lisa blir förbannad och ber honom att inte komma nära henne eller hennes familj men han lyssnar inte.
 
Will är inte alls glad över förlovningen. Helst av allt håller han sig undan.
Declan och Ella kommer på besök och Ella föreslår att Maisie och Nikhil har förlovningsfesten på Home Farm. Nikhil säger direkt nej men Maisie tackar ja.
 
Val och Eric berättar för Amy att de fått papper från socialtjänsten. Detta innebär att det är snart klart att de blir hennes fosterföräldrar. Amy blir så glad att hon kramar om de båda.
 
Viv är glad över danskvällarna. Hon är så uppspelt att Bob tror att hon träffat en man men det förnekar hon.
 
Brenda muttrar över att Terry träffar Viv oftare än henne och när de får tillfälle att äta middag på tu man hand så bjuder Terry med Viv.
 
Andy ser när Nick och Katie kommer in på cafét. Han ser inte alls glad ut. Senare söker han upp Katie och ger henne ett ask med ett armband i, ett liknande armband som hon fått av sin far och som stals vid inbrottet hos henne. Samtidigt så säger han att de borde försöka igen utan att ställa krav på varann. Katie ser besvärad ut och lovar att tänka på saken.
 
Zak fortsätter att umgås med Derek och han bjuder över sin vän på middag. Lisa blir förbannad och säger åt Derek att det inte finns mat till honom och att han borde gå. När Derek gått så är Lisa så uppriven att hon går ut för att mata grisarna men i själva verket så storgråter hon.
 
Terry kommer in på cafét när det är stängt, han ska hämta en bok som Brenda glömt. Viv sitter ensam och funderar. Han piggar upp henne genom att ge henne komplimanger. Plötsligt pussar Viv honom på munnen men han drar sig undan och går därifrån.
 
Nick ger sig inte utan fortsätter att bjuda ut Katie som nobbar honom några gånger men tillslut tackar hon ja.
Hon går över till Andy för att lämna tillbaka armbandet och tala om för honom att det inte kan bli något mellan dem igen. Andy bönar och ber om ett försök till men hon säger nej.
 
På Home Farm pågår förlovningsfesten. Maisie har inte haft tid att välja ring men Nikhil har köpt en åt henne för att hon ska ha något att visa upp på festen. Han försöker att prata med Will men det går inte så bra, Will får ett utbrott och skriker att han hatar sitt nya hem och hur allt har blivit. Maisie pratar sedan med sin bror i enrum och när hon kommer ner till Nikhil berättar hon vad Will sagt. Hon säger att Will insett att Maisie bara gifter sig med Nikhil för att ge honom en ny familj. Nikhil säger att så är det ju inte men då säger hon att Will har rätt, sedan bryter hon deras förlovning.
 
Sötaste Belle som frågar Ryan om hon får kalla honom för sin pojkvän när han ska följa henne hem efter den avbrutna förlovningsfesten =)
 
 

Ett äckel som är helt oberörd av vad han gjort

Will är inte så glad över Maisies beslut och när han träffar Belle så går ilskan ut över henne. Han säger att hon inte har en mamma som dödat pappan så Belle har ingen aning om hur det känns. Belle blir jätteledsen över Wills ilska och går därifrån.
 
Derek har våldtagit Lisa och efteråt så låtsas han som om hon velat vara med honom. Han har låst dörren till fabriken och hon ber om nyckeln för hon vill gå hem. Derek frågar om hon vill ha te eller om de ska fortsätta arbeta.
 
Jai och Charity har varit ute och han vill åka förbi fabriken för att se hur de går för arbetarna. Han blir förvånad när dörren är låst så de åker hem till honom för att kolla om Lisa lämnat nyckeln där. De kommer mitt i Nikhils och Maisies firande av förlovningen .  Jai gratulerar sin bror men han är inte speciellt glad.
 
Viv träffar Terry på puben. Han berömmer henne för hennes utseende. Hon är på väg till dansen och blir så glad över hans komplimanger att hon bjuder med honom men han tackar nej.
 
Både Amy och Diane försöker prata med Val och tillslut inser hon att Eric inte är samma person som han varit 17 år tidigare. Hon beslutar sig för att gå tillbaka till Eric och han blir jätteglad när han får veta det. Han tackar sedan Amy för hjälpen och ger henne ett paket. Sedan säger han att de måste lösa situationen med Amy för hennes tid där är till ända. Amy blir besviken och Val rasande. På något sätt lyckas sedan Val att övertala Eric om att de ska bli fosterföräldrar till Amy som blir jätteglad när hon får veta det.
 
Doug åker in till stan för att träffa någon. Leyla upptäcker att han köpt kött och vispad grädde på burk så hon frågar vad han ska göra med det men då blir han förnärmad. Han pratar sedan med Diane och hon listar ut att han träffar en dam men att det är lite komplicerat så hon får inte berätta något för någon innan han pratat med Laurel.
(Är det någon gammal bekanting som återkommer eller får vi kanske en ny dam i byn?)
 
Lisa lyckas övertala Derek om att de ska gå hem från fabriken. Han vill följa henne hem och säger till henne att inte berätta om deras lilla hemlighet. Precis utanför kommer Zak och Belle för Belle är ledsen över det Will sagt och hon vill träffa sin mamma. Lisa säger inget om vad som hänt och Derek låtsas som om det inte hänt.

Dagen efter våldtäkten så sjukanmäler sig Lisa. Hon säger att hon bara har ont i huvudet.
 
Alicia är orolig för vad Justin håller på med när han hämtar Jacob fast han inte ska. Hon är rädd för att Justin ska få sonen att hata henne.
Justin dyker upp och Leyla pratar med honom om att de borde lösa tvisten utan att bråka. Han vill bara få träffa sin son säger han.
När Leyla säger till Alicia om vad Justin vill så vill hon inte tro honom att han inte kommer att berätta för Jakey om Alicia och Leyla.
 
När Viv är på puben så kommer det en äldre herre från dansen kvällen innan men Viv är inte så glad över att han letat upp henne. Hon får Terry till att komma och hjälpa henne genom att låtsas vara hennes man. Han säger till den andra mannen att de kanske ses till kvällen när han tänker följa med Viv till dansen. Viv blir jätteglad när hon hör det och inser att Terry menar det också. Tydligen så har de trevligt på dansen och efteråt så säger Terry att han vill följa med mer regelbundet men att Brenda inte bör få reda på det.
 
Belle möter Will när hon är på väg hem från skolan. Han ber om ursäkt och frågar om de ska hitta på något. Belle blir jätteglad tills Ryan dyker upp och frågar Will om de ska spela tv-spel och Will tackar ja.
 
Derek träffar Zak och frågar honom om hur det är med Lisa. De kommer sedan överens om att träffas senare för att ta en öl på puben. När Zak berättar det för Lisa när de är hemma får hon en panikattack och rusar ut ur huset. Hon står utanför och gråter när Debbie kommer på besök. Debbie ser genast att Lisa mår dåligt och tar med henne hem till sig. Hon får då veta att Lisa blivit våldtagen på väg hem från jobbet men att hon inte vet vem som gjorde det. Lisa säger också att Zak inte ska få veta om det för då skulle han döda den mannen.
 

800 äggkartonger skapar elände

Will besöker Ryan på verkstaden och får en ny mobil. Han är mycket nöjd och plötsligt frågar han Ryan om inte de kan flytta ihop, de och Maisie. Ryan lovar att tänka på saken. När han sedan lämnar Will hos Maisie så berättar han vad Will sagt och han ber Maisie att förklara att det aldrig kan bli så.
 
Fabriksarbetarna ska bli bjudna på middag och Charity anmäler sig att följa med till Fayes förtret. Efter middagen samlas alla utom Lizzie på puben. De blir fulla och glada, fullast är nog Laurel. Derek fortsätter att flirta med Lisa och alla andra märker det. Jai flirtar med Charity men hon ger inte med sig.
När det är dags att gå hem får Derek erbjudande av Zak om att sova hos dem och han tackar givetvis inte nej. De dricker konjak innan de ska lägga sig och Lisa får hjälp av Derek att bädda soffan åt honom. Han pussar henne godnatt på kinden men vill egentligen att hon stannar kvar uppe ett tag och tar en konjak till med honom men Lisa tackar nej.
 
Eric försöker prata med Val men hon är inte intresserad. Amy gillar inte att se honom så deppig så hon söker upp Val för att prata. Kommer Val att prata med henne?
 
Nikhil har svårt att veta hur Maisie vill ha det. Han pratar med Faye som råder honom att fråga Maisie rakt ut. Detta leder till att han friar till Maisie som inte alls är beredd så hon kan inte svara på det utan vill få betänketid.
Jai blir förbannad på sin bror som friat till Maisie, han tycker det var helt fel.
 
Will vill inte förstå Maisie när hon pratar med honom om att de inte kan bo med Ryan. Hon får dåligt samvete och söker upp Ryan för att försöka övertala honom om att de kanske kan bo ihop trots allt. Ryan säger återigen nej eftersom han vet att det inte kommer att fungera.
 
Katie, Gennie och Chas får flera anonyma samtal under natten. När Chas sedan ser Andy dagen efter får hon ett utbrott och varnar honom. Han söker sedan upp Katie för att fråga hur hon mår och om allt är ok.
 
Jimmy är sur på Adam som han tycker behandlat Scarlett illa. Nicola försvarar honom med att han är ju ung fortfarande och det är så ungdomar gör.
 
Adam träffar Mia i butiken och han talar om att det är slut med Scarlett. Han bjuder ut henne men hon måste tacka nej efter som hon ska hjälpa sin farfar.
 
Scarlett ska åka till Kanada och Jimmy och Nicola ska skjutsa henne till flyget. Precis när de ska lämna byn ser de Adam och Mia stå vid hennes bil. Jimmy blir förbannad och är på väg till att slå till honom men blir stoppad av tjejerna. Adam blir förvånad när han hör att Scarlett ska åka men Mia blir intresserad eftersom han måste vara speciell när fd flickvännen måste åka iväg efter uppbrottet.
 
Maisie mår inte så bra och hon pratar med Diane som råder henne att tänka efter på vad hon vill. Hon får ledigt från jobbet och går hem till Nikhil och tackar ja till frieriet. Han blir överlycklig men Will blir inte alls lika glad när han får veta det.
 
Jai behöver två personer som jobbar övertid med att vika upp 800 äggkartonger. Ingen av personalen verkar ha lust men Lisa tackar ja eftersom hon behöver extra pengar. När Derek hör det tackar han också ja och det blir de båda som får jobba över. De andra tjejerna retas lite med dem eftersom de vet om att Derek är förtjust i Lisa.
 
Chas försöker prata med Zak om att Derek är ensam med Lisa men Zak bryr sig inte om det.
 
På fabriken så fortsätter Derek att flirta med Lisa. Efter ett tag vill han ta paus och Lisa går iväg för att fixa te. Han följer efter henne och börjar ta på henne. Lisa säger ifrån men han lyssnar inte. Derek blir bara ivrigare och ivrigare medan Lisa ber honom att sluta...

Fler länkar till gamla HTG-avsnitt

Fler tips från vår vän Colin:
 
 
Here is a selection of videos I've picked to celebrate Emmerdale's 40th birthday. Most of them come from the British Soap Awards (BSAs), which are held in May each year. The 2010 one was done because all the other soaps had big birthdays that year (having started in 1960, 1985, 1995 and 2000). There are also videos connected to producer Gavin Blyth who died in November 2010. Get your tissues ready!
 
First a full tribute documentary to Stan Richards - Seth Armstrong, from 2005. (Skip to 1:19 as the video restarts!)
 
https://www.dropbox.com/s/fa0a4mzfbb8nsb2/Farewell%20Seth%20-%20A%20Tribute%20to%20Stan%20Richards%20-%20YouTube.flv
 
 
BSAs 2005 Stan Richards tribute
 
https://www.dropbox.com/s/oh661tmkc1momna/Emmerdale%20-%20A%20Tribute%20to%20Stan%20Richards%20-%20YouTube.flv
 
 
Funny video of cast and crew pleading for votes for 2008 BSAs:
https://www.dropbox.com/s/8gewapy37u1blek/Emmerdale%20Soap%20awards%202008%20-%20YouTube.flv
 
 
BSAs 2008 Line Producer (c.1986 - 2009) Tim Fee wins Special Achievement
https://www.dropbox.com/s/3svzhc66j9wsrmc/British%20Soap%20Awards%202008%20%5BSpecial%20Achievement%20Award%5D%20-%20YouTube.flv
 
 
BSAs 2009 Clive Hornby (Jack Sugden) tribute
https://www.dropbox.com/s/2ph70eiaxfufum1/Clive%20Hornby%20Tribute%20during%202009%20Soap%20Awards%20-%20YouTube.flv
 
 
BSAs 2010 montage
https://www.dropbox.com/s/dzcok4tyx2xrf41/BSA%27S%20Emmerdale%20Retrospective%20-%20YouTube.flv
 
 
BSAs 2011 Series Producer Gavin Blyth (2009 - 2010) wins special Achievement: tribute
https://www.dropbox.com/s/6bnihzrpt8rjd3o/British%20Soap%20Awards%202011-%20Special%20Achievement%20%28Gavin%20Blyth%29%20-%20YouTube.flv?m
 
 
Gavin Blyth interview on "This Morning", July 2010 (gives an inisght into his vision for the show)
https://www.dropbox.com/s/4ui96ybpih1e9sr/Autumn%20_%20Winter%20Preview%20-%20Gavin%20Blyth%20Interview%20-%20YouTube.flv
 
 
Gavin Blyth Memorial Ball February 2011 - cast memories
https://www.dropbox.com/s/f95c3gxv8cekyxq/Gavin%20Blyth%20Memorial%20Ball%20-%20Message%20from%20the%20cast%20of%20Emmerdale%20-%20YouTube.flv
 
 
Finally, for those who loved to see Nathan getting beaten up, here's a fan made video of his best bits!
https://www.dropbox.com/s/xkcvnnr4pqimtiq/Emmerdale%20Classic%20-%20Best%20of%20Nathan%20Wylde%20-%20YouTube.flv
 
I hope you enjoy these highlights packages :)
 
Commercial releases
I will also take this opportunity to recommend some DVDs to buy - the first of which was new for the christmas period you've just been watching.
 
"The Dingles: For Richer, For Poorer" was released for christmas 2010, a story imagining what it would be like if the Dingles won the lottery, or, if they forgot to buy their ticket!! Starring Zak, Lisa, Sam and Belle, with appearances by Marlon, Chas, Cain, Charity, Noah and Samson, plus surprise appearances (if you don't read the back of the box!) from 2 non-Dingles, it's a fun story with some emotional moments too. It also explains why Lisa mentioned the lottery quite a few times in recent episodes!
 
"Emmerdale Specials" was released especially for the Scandanavian market in 2008. Over 6 discs, it features several documentaries (going as far back as 1982), and two feature length stories from 1997 and 1998.
 
"Emmerdale 2004" featured highlights from the New Year storm that killed Tricia to the wedding of Jack and Diane in September of that year. Also includes cast interviews and behind the scenes footage of the storm.
 
"The Best of Emmerdale" features 12 episodes (2 of which are double length) from 1993's plane crash to Alice Dingles death in 2006.
 
"Emmerdale Farm" volumes. The first 116 episodes are available to buy over four volumes. It's not as boring as some of the videos I linked to make out - in fact I'd say its very good! :-)
http://emmerdalewiki.wikia.com/wiki/The_Emmerdale_Wiki

Att svara eller inte svara

Will är hos Belle och spelar tv-spel. När hans mobil ringer så trycker han bara bort samtalet. Belle börjar undra varför när han tillslut blivit så irriterad att han kastat mobilen i golvet. Det visar sig att han inte vill svara när Nathan ringer. När Will sedan träffar Maisie säger han att han tappat mobilen. Nikhil hör det och ger honom en gammal mobil han har liggandes men WIll vill inte ha den.
 
Derek är också han hos Dingles. Han och Lisa är hemma över lunchen och han fortsätter flirta med henne. Eftersom Lisa inte är van att någon hjälper till frivilligt blir hon nog lite smickrad.
 
Ella vet inte hur hon ska bete sig med Declan så hon söker upp Jai för att få goda råd. Hon tar med sig en flaska vin till pratstunden men han tycker inte det är någon bra idé eftersom de vet hur det kan sluta. Ella säger att det bara var en engångsföreteelse. (Har det varit något dem emellan tidigare?)
 
Eric är deppig efter att Val flyttat och Amy märker det. Hon pratar med David som säger att denna situation är vanlig mellan hans far och Val. David tar dock med sig Eric till puben för att prata ut med Val.
 
Adam söker upp Scarlett och hon är snabb till att be om ursäkt och hon inser att det som hände på puben inte var Adams fel. Sedan vill hon att de fortsätter som vanligt och kanske till och med planerar en semester ihop. Adam vill prata och tillslut lyckas han göra slut med henne.
Detta gör att Scarlett planerar en resa till Kanada hem till mamma och hon låter Eve får ta över i företaget, vilket oroar Jimmy för han vill inte ha Eve på kontoret igen.
 
Ella sätter sig lättklädd på Declans kontor och väntar på att han ska komma dit. Först in är Dermot och då blir Ella generad. Declan kommer strax efter och de pratar ut. Han säger till Ella att han inte vill att hon åker. Så de ska försöka igen.
 
Maisie och Will är inne i byn och de träffar Ryan utanför verkstaden. Precis då kommer Sam med några harar han skjutit nyss och han har även geväret med sig. Will blir som förstenad när han ser geväret. De säger åt Sam att gå sin väg och sedan gå de in till Debbie för att Will ska få lugn och ro. Ryan följer sedan med dem hem och lovar att köpa ny mobil till Will så han får ett nytt mobilnummer. Nikhil försöker återigen ta hand om sin nya "familj" men lyckas inte riktigt nå fram.
 
Eric berättar allt om hur det gick till vid flygolyckan och att han tänkt döda sin fru men att han inte gjorde det. Val lyssnar men sedan när han är klar säger hon att hon inte kan lita på honom.
Väl hemma på värdshuset så deppar Eric ännu mer och han skäller ut Amy. Precis då kommer Val in och de börjar prata men hinner inte så långt för Michael kommer in. Michael vill inte ha pengar, han vill hämnas. När han får veta Eric redan lider och att äktenskapet med Val är på bristningsgränsen och att Eric är ångerfull så lugnar Michael ner sig. Eric ber sedan att Michael tar pengarna ändå när han ska gå.
Val kan däremot inte fortsätta att leva med Eric eftersom hon är rädd för vad han kan ta sig till om han blir sur på henne när hon råkar göra fel.
 

 
 
Jag tog bort Davids kommentar med en länk till en HTG-sida eftersom han inte varnade för att den innehåller s.k. spoilers (information om framtida händelser) men den som trots denna varning vill se detta kan gå in på den här:
www.itv.com/emmerdale/live
 
Jag vet inte heller varför förra inlägget med Colins text blev urflippad men jag låter den vara så för jag orkar inte fixa till det med min värdelösa dator.

Ännu en kommentar från Colin

Om det är jobbigt med engelskan så använd google-översättning, då brukar man få lite koll på vad som skrivs.
 
As you reach the end of 2010, and the UK reaches the 40th birthday, it seems an ideal time to address people’s concerns about the direction HTG is heading in, but I’ll come to that in a bit.
 
Firstly I shall address Erik’s point asking how the other major British soaps, Coronation Street and EastEnders have changed compared to Emmerdale. The short answer is, nowhere near as much. Afternoon TV was introduced in 1972, and Emmerdale Farm was created as a serial to fill up some of these new timeslots. It focused almost entirely around the Sugden family and the farm they lived and worked on. Most other characters were either related to the Sugdens, or their stories involved the Sugdens in some way. Or they worked at the Woolpack! As the show moved into “primetime” and became more of a soap its focus gradually changed  to being about the village, although the Sugdens were still the main family until 1989 when “Farm” was dropped from the title and the Tate family was introduced. Emmerdale’s long term future was secured when the plane crash in December 1993 made people realise that there was now more to the show than farming! Three years later a third weekly episode was added and plans to build a purpose built village had been made! The basic premise of Emmerdale I would say has stayed the same since the name change. As the other two soaps were never about one single family, the changes from their beginnings until now have not been as big. EastEnders, in particular has always been known for its sensational storylines. The very first scene was of an old man found dying in his house. By the end of the episode it was reported that he had died – murdered. The popularity of EastEnders is partly responsible for the modernisation of the other soaps.
 
Erik made comparisons to Midsomer Murders. It’s worth noting that the first murder happened in 1973, and there was another in 1986. Yes, they happen more frequently now, but that is partly because it is shown six times a week! More people tuned in to find out who would kill Mark Wylde than for any other episode since 2005, so there is obviously an interest for this kind of story. Yes, a lot happens in a small village, but that is equally true of Coronation Street, which covers an even smaller area! In that respect you just have to imagine Emmerdale is just a very unlucky place to live (and wonder why people still move there!)! As for how much Eric Pollard has changed, I think you’ll get a good idea of that by watching the video links I provided…
 
As for the future, I have often read comments complaining that the show is full of depressing storylines, and when is there going to be something more cheerful? I think it only fair that I be honest and warn you that if you feel like that now, it’s probably only going to get worse. All the time the likes of, for example, Bob and Val are in the show (and I can offer no guarantees that they are still there), there will always be humour, but on the whole I believe there is even less humour now in 2012 than there was in 2010. It still has humour of course, but it seems to have got ever more serious. As you will obviously know, Zak has mainly been used in the past for comicial stories, but even Steve Halliwell admitted recentlythat “our current producer Stuart [Blackburn] is very keen on making it serious drama”. It has to be said that Stuart Blackburn’s version of Emmerdale has divided opinion. Many have been very outspoken about their dislike for his storylines and have said they feel characters have undergone “personality transplants”, but it’s possible that those who dislike his work are just more vocal, and that perhaps the “silent majority” are happy with Emmerdale. Ratings have fallen this year, but they are not as bad as they were around 4 years ago.
 
There was good news last week for those of us who don’t like Stuart Blackburn’s story ideas – he is leaving Emmerdale in the new year. Curiously, though many have been waiting expectantly for ITV to sack him, he is actually taking over as Coronation Street’s producer, which is generally thought of as a promotion. His successor will be Kate Oates (who at your pace recently became a storyliner, and then took over from Stuart as Story Editor). You are only just over 560 episodes behind the UK now so in theory you might be able to see the 40th birthday episodes late next year. As I mentioned before there is going to be a live episode which will be shown on Wednesday night, though (if you know how to), I wouldn’t recommend taking a look at it unless you’re not at all bothered by spoilers! We’ve been given hints of what to expect from this weeks’ episodes and even many of those unimpressed with the storylines that have been building to this point are quite excited by what might happen on Wednesday.
 
So in summary, the future brings good and bad news, but it’s obviously up to you to decide whether to call it a day or to judge for yourselves…

Kärleken spirar i byn

Michael är ute efter hämnd för han "vet" att Eric mördade hans mamma. Eric nekar givetvis  men Michael lyssnar inte. Val får reda på allt för Michael dyker upp på värdshuset. När Amy sedan pratar med Michael så säger hon att hon kommer göra allt för att hjälpa Eric i denna historia och då säger Michael att han vill ha pengar, massor av pengar för att låta dem vara ifred.
 
Viv kommer tillbaka från danskvällen och hon verkar trots allt lite nöjd. Terry som möter henne när Rodney släppt av henne i byn bjuder henne på puben. Det uppskattades inte av Brenda som var där.
 
Michael går på minnesgudtjänsten som Ashley har och efter det så vill han låna pengar av Alan och det får han.
 
Declan vill absolut inte ha någon nyårsfest och Ella får ge sig och lämna återbud till alla gäster hon bjudit in. Hon ska precis försöka övertala Declan med en "striptease" när hans far kommer in i rummet, så det blir inget av det.
 
Hemma hos Dingles fixades det inför nyårskvällen och Derek är också där och han ger Lisa komplimanger om hennes utseende.
 
Mia försöker få Adam till att göra slut med Scarlett men han vill vänta. Scarlett fortsätter att titta på hus och hon är väldigt entusiastisk.
 
Ryan och Debbie verkar komma bra överens och är det inte så att han börjar få känslor för henne?
 
Idag var det dags för nyårsfirande på puben och nästan alla var där och sjöng karaoke. Diane lyckades stoppa Moira som ville sjunga men behövdes bakom bardisken.
 
Dermot spanade in Pearl och började flirta med henne.
 
Jai fick Nikhil till att gå upp och sjunga med Gennie efter några protester. De var rätt söta ihop.
 
Debbie och Ryan planerar att sjunga ihop i karaoken men så får hon ett sms och får bråttom därifrån. Ryan ser snopen ut när han blir lämnad ensam.
 
Scarlett surar för att Adam bara glor efter Mia och när hon sedan kommer ut från damrummet och ser dem sjunga karaoke på den lilla scenen blir hon ännu surare. Inte blir det bättre av att Adam och Mia flirtar med varann under uppträdandet.
Efteråt så försöker Mia få Adam att prata med Scarlett men han tvekar. Då tar hon tag i honom och kysser honom och det ser Scarlett som blir förbannad och startar ett tjejslagsmål.
 
Ella fortsätter att flirta med Declan som verkar bli både glad och besvärad. Det slutar med att de två tar en taxi hem precis vid tolvslaget för att få vara ifred en stund innan  Dermot och Mia kommer hem.
 
Eric möter Michael för att prata. De åker till en övergiven lada och Eric tar upp ett järnrör (?).
Val blir orolig för Eric när hon får veta att han träffar Michael. Hon frågar Alan om vad som hänt tidigare under flygkraschen och när hon får veta så blir hon ännu mer orolig.
 
Val hittar sedan Eric hemma och hon undrar vad som hänt. Han säger att han betalat Michael för att hålla sig undan men när Val ser att Eric är lerig om skorna och byxbenen blir hon orolig.  Han säger att han skjutsat Michael till stationen och sedan tagit en promenad. Val har svårt att tro honom och hon börjar tro det värsta om sin man. Detta gör att hon packar sin väska och lämnar honom. Eric bönar och ber henne stanna kvar för han älskar henne för nu vet hon allt om honom.

Flygkraschen för 17 år sedan

Här är länkarna om flygkraschen som Colin ville ni skulle få del av men som varken han eller jag kunde lägga in bland kommentarerna.
 
 


 
 
Homework! :D
When this was shown in the UK someone uploaded a set of 9 videos to youtube showing the story of Eric and Michael from the night of the plane crash in December 1993 up until Michael’s departure in June 1994. I have uploaded my copies onto dropbox.com – which guarantees them to be 100% spoiler free – and links to all 9 parts (totalling around 85 minutes) are below. It may be necessary to paste the links into your address bar as previously clicking on the links hasn’t seemed to work.
 Unfortunately the sound (and picture) quality is variable, as much of it was sourced from worn out VHS tapes! These days of course Youtube can subtitle videos for you but I’ve watched the ones for part 1 and they were mostly useless(!) so it’s probably not worth the risk of seeing spoiler links to other videos. However if you think the subtitles may be of any use to you then search for “Pollard Michael Backstory”.
A little bit of background from before the plane crash: Elizabeth was working at Home Farm, and Eric stole a chequebook, and used Elizabeth’s typewriter to forge cheques, framing her son Michael in the process. When Elizabeth discovered what he’d done she threatened to go to the police, which brings us to that fateful night.
This link to the folder may let you watch all the videos in one place: https://www.dropbox.com/sh/sur7k5owpxit4is/5k2uM-FGt_?m but I don't know if that will work (someone let me know please for future reference).
How appropriate that you get a perfect excuse to rewatch one of the most iconic storylines on the eve of Emmerdale’s 40th birthday! If anyone is wondering, it IS the same actor playing Michael who played him originally from 1990 to 1994.
Oh, and I must apologise, too! When the plane crash was referred to in episodes you saw on December 7th last year, I asked what people’s opinions were on whether or not Eric had killed Elizabeth. It didn’t occur to me that asking such a question might lead to people doing research. Rutigastolen then posted a link to a Wikipedia page which referred to the storyline you are seeing now. In one respect I thought it foolish to give a direct link to a spoiler, but at least it highlighted to me the mistake I’d made and I could warn people not to click on the link, so really I should thank Rutigastolen! I should have been more patient asking for your theories and I’m sorry if I inadvertently spoilt this storyline for anyone.
By the way, I think the timing has worked out well for you here - in the UK we only had to wait 30 minutes to see what happenned next, but having the weekend gives you lots of time to catch up with their history! I hope you enjoy watching the videos!
I will post links to more videos (including the Gavin Blyth tribute I mentioned) on Emmerdale's birthday on Tuesday!

"Elizabeth" kommer till byn

Chas fortsätter att festa och andra runt omkring henne börjar bli oroliga. Charity är den som håller henne sällskap och hjälper henne hem.
 
Gennie, Katie och Chas har städat upp i huset efter inbrottet när Nick dyker upp. Denna gång har han som ursäkt att han vill se på bakgården.
 
Ella berättar för Declan att hon bjudit in folk till en nyårsfest och det mottages inte med glädje. Han vill att hon avbokar men hon säger att det är försent.
 
Amy håller koll på Eric när han går ut på promenad. Eric möter David och Leyla ute på gatan men har inte så mycket tid att prata med dem. När Eric gått så följer David efter honom eftersom han är orolig. Det visar sig att Eric går till Elizabeths grav.
 
Doug kommer till puben och han har klätt upp sig. Laurel undrar vart han ska och får till svar att han ska träffa gamla vänner i stan. Ashley blir lite misstänksam men Laurel tycker bara det är kul.
 
Gennie träffar Nick på cafét för hon vill berätta om sina misstankar om att Andy skulle vara den som gjort inbrottet. Hon berättar sedan för Katie som inte tror likadant. Gennie blir mer övertygad när hon får veta att Andy inte varit hemma på inbrottskvällen för Debbie hade varit hos Ryan och tittat på film.
 
Eric får flera brev från "Elizabeth" och Amy pikar honom för det. Tillslut tror Eric att det är Amy som ligger bakom allt och han säger åt henne att sluta. Hon vet inte vad han pratar om så han tar med sig henne till graven och förklarar hur det ligger till. Amy blir sedan nyfiken och frågar Betty om vad som hände vid flygkraschen och det gör Eric förbannad när han får veta.
 
Brenda börjar planera för en kryssning till Frankrike. Terry verkar måttligt intresserad över att följa med.
 
Nick dyker upp och ger Katie ett överfallslarm. Han säger att det kan behövas. (Hela tiden säger han att det säkert inte är så illa men man vet aldrig och att man måste vara säker.) Han kommer sedan till Katie på kontoret för att prata lite och följa henne hem så hon inte måste gå ensam.
 
Viv ska ut och dansa men ångrar sig i sista minuten. Terry hör det och tycker hon borde gå ut men då har hon redan avbokat sin förbeställda taxi.  Givetvis skjutsar Terry henne in till stan.
 
Ashley planerar för minnesgudstjänsten som skall hållas för de som dog i flygolyckan, det är idag 17 år sedan det hände.
 
Eric ser att "Elizabeth" skrivit i hotellliggaren (Inte alls samma handstill som på korten) och han anklagar Amy för att djävlas med honom. Hon förnekar det återigen. Han går då ut till graven. När han står där så kommer Michael, Elizabeths son.
 
Jag har försökt att posta Colins kommentar eftersom han har problem med att få längre kommentarer synliga men inte ens jag kan göra det. Vi får se hur jag löser det problemet men ni ska få länkarna han skickade, blir det inte idag så kommer de en annan dag i närmaste framtiden.

Utbrott och inbrott

Lugnet har åter kommit till byn. Carl har åkt till Saudiarabien. Chas får flytta hem till Gennie och Katie. Zak och Derek hjälper henne med alla hennes kläder och saker.
 
Tyvärr så varar inte lugnet länge. Ashley skäller ut Chas för att hon slösat med hans arbetstid. Andy blir förbannad på Diane som lägger sig i hans relation med Katie. Han blir även irriterad på alla andra som har något att säga om det. Chas ger Eve en örfil när de ses på puben och det leder till ett tjejslagsmål.
 
Andy försöker sedan prata med Katie men hon vill inte det just då. Han blir mycket bitter och sur.
 
Doug har inte tid att följa med Ashley till puben för han ska på rea inne i stan. Han kommer dock hem utan inköp och verkar inte vilja berätta vad han egentligen gjort.
 
Leyla försöker få Alicia till att prata med Justin om vårdnadstvisten men hon vägrar.
 
Amy tjatar på Eric om att han bara väntar på att julen ska ta slut så de kan kasta ut henne på gatan. Hon nämner sedan julkorten Eric har fått från Elisabeth så Val hör det. Eric lyckas lugna Val med att det är en okänd beudrarinna som tidigiare bott på värdshuset.
 
Jackson och Hazel är bjudna till Paddy, även Pearl är där på middag. Jackson är inte på sitt gladaste humör.
 
Scarlett tycker situationen hemma är jobbig så hon börjar se sig om efter ett hus att flytta till. Hon vill att Adam flyttar med henne men han verkar inte vilja det men säger inget rakt ut.
 
När Gennie och Katie kommer hem efter att ha varit i stan med Chas så ser de att någon varit hemma hos dem och rivit runt bland alla deras saker. Efter tjat från Gennie så ringer Katie till Nick för att de andra poliserna dröjer så. De gör en polisanmälan och Nick får veta om att telefonsamtalen fortsatt. Han lovar att allt ska bli bra igen och att tjejerna inte ska vara oroliga.

Ett helt vanligt by-bröllop

Idag var det dags för bröllopet som planerats den senaste tiden. De flesta var förväntansfulla och glada för Chas och Carls skull. Brudtärnorna fick åka i förväg till kyrkan medan Chas gjorde sig i ordning, Zak väntade dock på henne.
Paddy kom över med ett gammalt halsband han fått av sin mor och han gav det till Chas och sa att hon fick behålla det och att det var ok för Rhona att han gav bort det. Han lyckönskade henne från hela sitt hjärta.
 
I övrigt så var det även jul i byn. Det öppnades paket i de flesta hemmen under morgonen. Amy hade gett Eric strumpor som han hade på sig sen och Val fick en ny tallrik att ha på väggen. Av Pollards fick Amy pengar och det var hon nöjd med.
Ett av sällskapen som bokat julmiddag på värdshuset ringde och avbokade och det gjorde att Eric och Val hade alldeles för mycket mat över så de bad David att bjuda Leyla, Alicia och Jakey men David tvekade.
Tillslut gick han över till Leyla och gav henne en julklapp, sexiga underkläder, som han köpt tidigare. Sedan bad han henne att komma över på middag för att han ville det.
 
Carl börjar bli nervös i kyrkan men tillslut kommer Chas dit. Allt börjar helt normalt men när Carl sagt "Ja" så kan inte Chas svara när det är hennes tur. Carl blir otålig och tillslut säger Chas "Nej" och hon säger att hon inte kan lita på honom som varit otrogen med Eve. Han förnekar allt men när Chas frågar Eve om det så säger hon bara "Förlåt". Chas berättar att hela bröllopet bara varit en bluff för att lura honom på pengar och sedan går hon därifrån. Carl följer efter och han bönar och ber om att Chas ska komma tillbaka.  Utanför kyrkan berättar hon för honom att hon inte ens är gravid.
 
Nick kom över till Katie med ett paket men hon ville inte ta emot det men han lämnade kvar det ändå. När Andy kom över så såg han det och började genast att ställa frågor. Katie surnade till eftersom han lovat att låta bli att hålla koll på henne
 
Alicia, Jakey och Leyla kommer över till värdshuset och David leker med Jakey så han blir helt slut. Leyla ser gladare ut och det verkar som om det kan bli bra mellan dem igen.
Justin kommer över och ger sonen en mobiltelefon trots att Alicia haft något emot det. Justin vill att Jacob ska kunna nå honom precis när han vill, speciellt innan han ger sig ut på vandring igen..
 
Jackson fick komma hem och de firade julen ihop med Paddy och Rhona. Aaron hade till och med köpt en julklapp till Jackson som han gav när de två blev ensamma på kvällen. Det var en stor svart t-shirt som Jackson inte gillade men han uppskattade omtanken från Aaron.
 
Carl är hemma hos Jimmy och Nicola och hon är förbannad på vad Carl gjort men värre vore det om Jimmy vetat om det. Det leder givetvis till att Jimmy förnekar vetskapen, allt för husfridens skull. Carl går sedan hem till Chas för att försöka igen men hon vill verkligen inte vara ihop med honom  och hon säger att hon insåg det efter att Paddy önskat henne all lycka i framtiden även om hon behandlat honom som skit tidigare.
Det slutar med att Chas lämnar Carl.
 

"En sjukdom som kallas smak"

Det sa Dermot att han hade när han såg Ella och Mia klä granen i blått glitter på Home Farm.
Declan gillar inte julfirandet och han säger åt familjen att de får bara stanna över julen men sedan ska de ut.
 
Charity får undan Cain ifrån Carl och i enrum så förklarar hon hela saken. Hon lyckas få Cain att gå in på puben och be Carl om ursäkt för missförståndet. ALLA blir väldigt förvånade eftersom det inte hör till vanligheterna att Cain ber om ursäkt. Sedan går Charity till Chas för att berätta vad som hänt så att hon vet om det när Carl väl kommer hem.
 
Carl sms:ar Eve och de träffas på Kings kontor. Han är förbannad på henne eftersom hon nästan förstört för honom och han klargör för henne att det är helt slut och histora mellan dem. Eve är jätteledsen och när hon kommer hem så undrar Edna vad som står på. Eve berättar att hon mår så dåligt just nu för att hon faktiskt älskar Carl mer än hon älskat någon förut.
 
Hazel är nervös när de ska hämta hem Jackson från sjukhuset. Hon får sällskap av Aaron, Paddy och Bob. Tyvärr så visar det sig att Jackson har lite problem med bl.a. blodtrycket så han får inte åka hem. Hazel återvänder till huset djupt besviken men blir på lite bättre humör när hon upptäcker att Aaron ordnat med Lisa och Zak som är där och fixar till det allra sista som behöver göras. Även Declan har dykt upp för att slippa vara hemma. När allt är klart bjuder Hazel dem på puben men Aaron tackar nej. Istället åker han till sjukhuset för att titta på film tillsammans med Jackson.
 
Val försöker få Eric att förstå att Amy jobbar och sliter väldigt hårt men han vill ändå inte att flickan stannar hos dem. När de sedan kollar posten får Eric ett julkort men personlig hälsning ifrån "Elisabeth" (Hette inte hans fru det, hon som omkom i flygolyckan?) Eric låtsas inte om som om han bryr sig om kortet från den okända kvinnan men när han får tillfälle letar han upp kortet från soporna. Senare så skickar han iväg Amy för att köpa en ny julklapp till Val eftersom den som hon köpt tidigare hade gått sönder. Han upptäcker ett nytt julkort från Elisabeth. Dessutom har någon bokat julmiddag på värdshuset via Internet och det är denna Elisabeth.
 
Henshall kommer till puben för att prata med Katie men hon vill inte förstöra kvällen så hon säger till honom att hon är trött på bråk. Han frågar om han får ringa henne men hon säger att det är bättre om hon ringer honom.
 
Alicia och Justin bråkar om Jakey och Leyla säger att hon står bakom sin syster och kommer att göra allt för att hjälpa henne. Detta gör att Alicia går till David och ber honom att förlåta Leyla men det kan han inte.
 
Carl kommer hem efter svensexan och han vill ta hand om Chas så han fixar lite mat och de gosar i soffan. Chas blir mer och mer tveksam till att lura honom och hon frågar Carl om det verkligen är vad han vill göra, att gifta sig med henne?
Det slutar med att de får en trevlig natt ihop och Chas blir ännu mer tveksam på hur hon ska göra.
 
Andy vill träffa Katie men Diane råder honom att låta Katie vara ifred. Andy lyssnar inte utan söker upp Katie hemma hos henne. Han försöker be om ursäkt men Katie är trött på att hela tiden ta hänsyn till vad han tycker. Hon säger rätt ut att hon träffar vem hon vill utan att Andy har med det att göra. Andy blir sur och går därifrån.
Under natten så får Katie och Gennie massa mystiska telefonsamtal men Katie tror inte det är någon idé att polisanmäla händelsen. (Jag tror inte det är Andy)
 
Cain följer med Charity hem till Chas för att få henne till att inse vad Carl är för typ men Chas vill inte alls lyssna på dem utan säger att det är hennes liv och hennes lycka som de inte ska lägga sig i.
 
Edna pratar med Eve och erbjuder sig att följa med på bröllopet för att vara ett stöd för henne.
 
På Home Farm pågår julfirandet så smått och när Dermot och Mia gått och lagt sig så flirtar Ella med sin ex man. Hon står under en mistel och får givetvis Declan till att kyssa henne men sedan går hon också upp och lägger sig medan Declan står kvar, fundersam.

Eftermiddagssupandet är meningen med julen

Jag ber så mycket om ursäkt för att jag kallat Derek för Duncan i förra inlägget men antagligen blev jag förvirrad av de andra namnen som börjar på D, Dermot och Declan.
 
Idag planerades Chas möhippa och hon vill nästan ställa in den eftersom det känns fel när halva byn letar efter Jacob och hon tycker inte det är läge för att ha fest när ett barn är försvunnet.
 
Letandet efter Jacob fortsatte och när Henshall kom med Jakeys scenkläder som hittats en bit utanför sökområdet så intensifierades sökandet. Leyla försöker prata med David men han vill bara att de hittar Jacob först.
David går in i en gammal lada och strax därefter hittar han Jakey som ligger under en hög med brädor. Allt slutar väl, Jakey och hans föräldrar åker med ambulansen till sjukhuset. Leyla är inte välkommen dit för Alicia.
När Leyla sedan försöker prata med David så orkar han inte med hennes lögner och han tror att han inte kan lita på henne igen så han gör slut. Leyla blir förkrossad och när hon sedan får veta att Alicia tänker flytta så ber hon systern att stanna eftersom hon och Jakey är den enda familj hon har kvar. Alicia går med på att bo kvar över julen.
Justin kommer sedan hem till Leyla och Alicia och när han inte får träffa sin son för Alicia blir han förbannad på henne och säger att han tänker kontakta en advokat för att få vårdnaden om Jacob.
 
Dermot skrämmer nästan slag på Nicola när hon är på kontoret. Allt löser sig när Ella presenterar dem för varann. Declan försöker sedan få sin far till att följa med Ella till stan eller Sam ut på en rundvandring på ägorna men Dermot föredrar att sitta kvar på kontoret och läsa tidningen.
 
Henshall träffar Katie på puben och de sätter sig vid ett bord. Andy ser dem och muttrar över att Henshall verkar ta åt sig äran över att ha hittat Jakey fast det var David som gjorde det men det är inte bara det som stör Andy. När Henshall kommer till bardisken så blir det nästan bråk mellan dem. Katie ser det och blir irriterad och lämnar de båda männen.
 
Arbetet på Kings kontor är klart för julhelgen och de ska fira på puben. Edna följer med och Carl ber henne att komma på bröllopet men hon vägrar för hon kan inte sitta tyst om prästen skulle fråga om någon har något emot att Carl och Chas gifter sig med varann.
 
Sedan är det dags för Carls svensexa och männen samlas på puben för att starta drickandet där innan de går vidare.
 
Möhippetjejerna samlas hemma hos Chas och alla tjejerna är klädda i röda "julklänningar". Chas hälsar alla välkomna och speciellt då Eve som inte är familj, blivande familj eller arbetskollega. Efter förfesten drar tjejgänget vidare till puben.
 
Viv ser lite besviken ut när hon ser tjejgänget och hon inte får vara med. Terry och Brenda kommer dit och Terry insisterar på att de ska hålla Viv sällskap. Brenda blir rätt besviken och ännu mer besviken när Terry efter ett tag väljer att vara kvar med Viv när Brenda vill gå hem.
 
Möhippetjejerna festar på och leker lekar. Chas väljer Eve som får göra endel utmaningar som att dricka konstiga drinkar och sedan kyssa Terry framför ögonen på Brenda. Eve blir bara mer och mer onykter. Plötsligt dyker hela killgänget upp på puben. Chas tycker det blir jobbigt och hon går hem.
 
Eve börjar hänga efter Carl och Cain ser det. Carl försöker stoppa Eve när hon hänger efter honom och tillslut så säger han åt henne att gå ut, sedan följer han efter henne. Utanför så vill Eve kyssa honom men han säger åt henne att sluta för det är slut mellan dem och att han ska gifta sig med Chas. Cain som sett att de gått ut strax efter varann följer efter och han säger åt Eve att gå hem, sedan slår han till Carl och säger att det inte kommer att bli något bröllop.
 
 
 

En pappa hit...och en pappa dit...

Alla i byn engagerar sig i sökandet efter Jacob. Vissa på sitt egna lilla speciella sätt som Betty och Pearl som parkerat sig i stolar och med fika mitt i byn för att se allt som händer.
 
Polisen ber Alicia och Justin till att medverka i tv med en vädjan om någon sett Jakey och som kan lämna tips om var han kan hittas.
 
Rhona vill också leta men Hazel råder henne att låta bli eftersom hon är gravid och skulle det hända något så blir det andra som letar efter Jakey som måste avbryta letandet för att hjälpa Rhona istället. Rhona frågar sedan Hazel om hur det känns att helt plötsligt behöva oroa sig för sitt barn och Hazel säger att det gör man redan från de är nyfödda men det är värt all oro för man vet inte vad kärlek är förrän man fått barn. Dessa ord gör att Rhona stämmer möte med Paddy och Marlon så hon kan berätta att hon tänker behålla barnet. Marlon blir då världens lyckligaste man och de gruppkramas.
 
Ella och Mia klär granen på Home Farm och de passar på att tala om för Declan att hans far kommer till dem under julen. Declan blir inte alls glad så han drar iväg till puben. Vid busshållplatsen i byn ser han sin pappa och han stannar till. Declan säger åt sin far att åka hem igen och sedan ger han gubben pengar för att hålla sig borta.
 
Gennie retar Lisa för att Duncan är intresserad av henne. När sedan Duncan kommer hem till Dingles så säger Gennie att det måste vara för Lisas skull.
Duncan träffar Zak inne i byn för att diskutera en körning han vill att Zak utför.  Amy som hör det lyckas på något sätt nästla sig in och hjälpa till. Detta innebär att Zak får mer betalt och hon tar en del av betalningen.
 
Carl vill att allt ska gå rätt till så han köper en förlovningsring till Chas. Han visar den för Eve som inte vill visa hur sårad hon blir. När Chas kommer hem så har Carl tänt massa ljus och ber henne sätta sig ned. Sedan går han ned på knä och friar till henne. Först tror hon att det är ett skämt men säger ja. Charity som kommer dit blir rätt förvånad men glad över att Chas fått en dyr ring som hon kan tjäna pengar på. Chas ser mer tveksam ut, kommer hon att nobba Carl på bröllopsdagen?
 
Leyla och Alicia är oroliga för Jacob och det gör att de har svårt att hålla sams. Det blir inte lättare när Justin lägger sig i deras bråk. Alicia säger åt honom att han inte har med Jacob att göra eftersom han inte är pojkens biologiska far men då kommer det fram att han faktiskt är det. Alicia blir vansinnig på sin syster och David chockad över att återigen så har Leyla haft hemligheter för honom.
 
Maisie ser att Natasha skickat kort till Will och hon kastar det innan Will kommer hem. Nikhil som tycker att det var fel ser till att Will ser kortet ändå. Will blir rasande och vill inte ha med mamman att göra och Maisie blir förbannad för att Nikhil lagt sig i.
Nikhil frågar då Ryan om råd och de går sedan hem och pratar med Will. Ryan säger att han alltid kommer att bry sig om Will och han finns där om det behövs.
 
Hazel lyckas komma fram till att det är Declan som är den okände välgöraren och han erkänner det men vill inte prata om saken.
 
Declans pappa Dermot dyker upp på Home Farm och Ella och Mia blir jätteglada. De åker till puben för att göra Declan sällskap. Det visar sig att husbåten som Dermot bott på har sjunkit och nu har han ingenstans att ta vägen.
 
Justin sitter i en gammal övergiven lada. Det är mörkt ute och han äter en smörgås som han haft med sig. Efter ett tag reser han sig för att klättra upp på några bjälkar men de rasar ihop och han hamnar under dem...

En romersk väktare försvinner

Hazel ångrar sig när hon ser vad hon gjort med insamlingskistan. Hon går därifrån och Ashley ber församlingen att ha förståelse för att Hazel inte mår så bra just nu.
 
Alicia vill ha barnvakt för att kunna jobba några timmar på puben men Leila ifrågasätter hennes beteende. När Alicia sedan kommer hem så vill hon ha barnvakt igen och ber Amy. Leyla blir förbannad och skickar hem Amy men Alicia har bestämt sig för att gå ut och ta några drinkar på puben ändå. Ryan flirtar rätt mycket med Alicia och hon följer med honom hem.
 
Scarlett frågar Mia om hon har någon pojkvän och Mia berättar att hon hade något på gång men blev sviken för det visade sig att killen hade en tjej redan. Adam hör allt och känner sig rätt träffad. När Scarlett går och handlar dricka så säger han till Mia att lägga av, det de hade var inte seriöst. Mia kontrar med att Adam är den som missar något sedan går hon därifrån.
 
Aaron besöker Jackson och han stannar så länge att han får hjälpa till att tvätta av Jackson.
 
Duncan kommer hem till Dingles. Han har ett paket med sig till Samson. Det är ett spel hans syster gjort till sitt barn som också har dyslexi.
 
Ashley kommer över till Hazel som sitter och deppar. Han har med sig pengarna församlingen samlat in och han ger henne dem och säger att ingen kommer att klaga om hon använder dem till handikappanpassningen av huset. Hazel tackar men kan inte ta emot pengarna eftersom det var meningen att de skulle gå till forskningen. När Ashley ska gå så kommer det några lastbilar och byggbilar med ett gäng arbetare för att påbörja ombyggnaden trots att det är sent på kvällen. Hazel protesterar för hon har inte beställt något arbete och dessutom har hon inga pengar. Det visar sig att någon har betalt men vill inte ge sig till känna.
 
Jai pratar med Charity som tror att hon blir av med jobbet nu när Lisa och Zak inte vill flytta från huset men Jai säger att de fortfarande har ett samarbete.
Cain blir inte alls glad när han hör att Charity ska fortsätta jobba för Sharmas och att hon ska på deras julfest.
 
Ella hör från Hazel att någon är okänd välgörare och hon fattar direkt att det är Declan. När hon får tillfälle sedan så frågar hon honom och han erkänner men vill inte att någon ska få reda på det.
 
Andy besöker Katie på jobbet för att han vill att hon ger Sarah ridlektioner. Han ber återigen om ursäkt för att han lagt sig i hennes relation med Henshall. Katie säger att Andy egentligen inte har med att göra vilka hon umgås med. Andy håller med men när han ska gå säger han att "vi är som ett par magneter, vi dras till varann tillslut ändå". Katie ser inte ut att hålla med men säger inget.
 
Marlon och Paddy sitter på puben och pratar om Rhonas val. Hon är ute på promenad  för att samla tankarna och när hon återvänder till puben och ser killarna sitta och prata så vänder hon om och går därifrån.
 
På puben samlas fabrikspersonalen och Jai får bjuda på drickat. Chas dricker en drink men lovar Charity att sedan blir det bara juice. Jai möter Charity utanför toaletterna och han flirtar med henne och hon flirtar tillbaka men nobbar honom sedan.
 
Alicia vaknar på soffan hemma när Leyla stressar runt på morgonen. Hon är rätt bakfull men piggnar tvärt till när hon upptäcker  att Jacob inte ligger i sin säng. De ser att han tagit sin scenkostym, jacka och ryggsäck med sig. När sökandet i byn inte ger något så ringer de poisen och Leyla ringer Justin som kommer dit.
Det finns inga spår efter Jacob och snart är det kväll. Kommer han att klara sig ute ensam i kylan?

Släng pengarna på julkrubban

Rhona, Marlon och Paddy tar emot när barnmorskan kommer hem till Paddy med beskedet om provtagningen. Precis som de befarat så kommer barnet att födas med Downs syndrom men de vet ej vilken grad av sjukdomen barnet kommer att få. Rhona beslutar sig för att det får bli abort men Marlon försöker få henne att tänka om. Paddy säger att han står bakom Rhona vad hon än beslutar.
 
Mia följer med Declan till Bartons gård för det är problem med taket på en lada. Hon blir ensam med Adam i köket men Andy tittar in för att störa dem lite. Andy påpekar att Adam är upptagen men Mia vill inte riktigt tro det eftersom hon märker hans blickar på henne.
Senare sitter Scarlett och Mia tillsammans på puben och när Adam kommer dit blir han presenterad för Mia.
 
Jackson vill ha sin videokamera för han tänker spela in en videodagbok eftersom han ändå börjat prata med sig själv.
 
Roz kommer på besök till Holly och får följa med till kliniken. Efteråt så sitter tjejerna och pratar. Hon frågar Holly om hon menar allvar med att sluta och Holly säger att hon inte vill svika sin familj igen men hon vet inte om hon klarar av att sluta.
 
Andy kommer med en jättebukett med blommor till Katie och ber henne om ursäkt för att han varit otrevlig mot hennes nya vän. Hon vill att han ber Henshall om ursäkt istället och det lovar Andy att han ska.
Henshall kommer hem till Katie för att bjuda ut henne men hon kan inte den kvällen. Han ser inte så glad ut när han ser blommorna.
 
Hazel oroar sig för kommunen tar sån tid i sina beslut. Hon träffar David och Leyla som är på väg till ett möte. Hon ber David om hjälp och han lovar att ringa några samtal i morgon. Hazel vill helst ha hjälp på en gång.
 
Det är dags för Jacobs julspel och Leyla får veta att det krävs biljetter för att få se det. Hon blir sur på Alicia som inte sagt något men det löser sig ändå. Efteråt är Jacob ledsen för att hans pappa inte kommit dit och Leyla frågar sin syster om hon bjudit honom. Självklart har hon gjort det men det visar sig att hon gjort det dagen innan och att han då fått svårt att ändra sina planer.
 
I kyrkan samlas byborna för att höra Ashley prata om julen och för att sjunga lite julsånger. När Ashely lovordar året som varit och att julen får alla problem att verka mindre och att mirakel kan ske får Hazel ett utbrott och frågar honom om varför gud gjort hennes son förlamad. Hon blir så frustrerad och förtvivlad över sin situation att hon tar insamlingskistan med pengar i och kastar på julkrubban inne i kyrkan.

Ett hus eller ett hem

Rhona ska på ultraljudet och Paddy följer med henne så hon inte behöver gå ensam. Hon väntar in i det sista och hoppas att Marlon ska dyka upp men det gör han inte. Efteråt så blir hon inkallad till läkaren.
 
Chas tror verkligen att Carl har förändrats men Charity håller inte med. När de sedan har varit ute och kommer till byn så ser de Carl och Eve smyga iväg tillsammans. Chas blir upprörd och vill vara ifred.
 
Carl och Eve träffas vid klubbhuset och han säger till henne att han väljer Chas. Eve blir ledsen och när hon går därifrån möter hon Chas. Eve säger att tårarna är för att hennes ex är så jobbig och att det är helt slut mellan dem nu. Chas börjar fundera på om det är Eves ex som orsakat tårarna eller om det är Carl.
 
Henshall kommer till byn och bjuder ut Katie. Hon går med på en middag men när de sedan är ute så blir träffen avbruten för att han måste jobba. De bestämmer sig för att träffas på lunchen dagen efter.
Andy blänger surt på Hensall så fort de ses.
 
Lisa har fått med sig Zak att följa med och titta på hus men han tycker att de är för små, de kommer aldrig att få plats med allt i en skokartong som han kallar det. Dessutom så är det bara hus medan där de bor nu är ett hem. Lisa fortsätter att påpeka alla positiva fördelarna med ett nytt hus och att de även kan bli skuldfria om de antar Jais erbjudande.
 
Hazel fortsätter att försöka få igång ombyggnaden av huset men det fattas pengar. Hon får höra av Ashley att församlingen samlat in pengar till Jackson och hon skiner upp men inser snabbt att pengarna ska gå till ryggmärgsforskningen.
 
Paddy söker upp Marlon för att berätta vad läkaren sagt. Det finns risker för att barnet föds med Downs syndrom. Marlon blir upprörd men glad över att Paddy berättat. Han pratar sedan med Rhona som är väldigt orolig och funderar på abort.

"Jag och ångern är gamla vänner"

Jackson och Aaron är ute på kluabben. Det går bra och efter en stund kommer även Hazel dit och festar lite med dem. På väg ut håller Aaron nästn på att hamna i bråk med en kille som säger något om rullstolen men han lugnar sig och det slutar inte med slagsmål som förr. Sköterskan blir lite sur på Aaron som tagit med Jackson utan lov och säger att de måste säga till nästa gång. När Hazel och Aaron ska gå så får Jackson ett sammanbrott och gråter, han vill inte vara kvar längre och han vill inte vara förlamad.
Hazel får dåligt samvete och gör allt för att försöka få ordning på huset till jul för att Jackson ska få komma hem.
 
Viv är på middag hos Terry och Brenda. Brenda verkar inte allt för glad men hållar masken. Hon blir inte gladare när Terry bjuder över Viv på julmiddag.
 
Chas pratar med Charity för hon börjar få dåligt samvete för att så många som hon tycker om kommer att bli sårade när hon ska ge igen på Carl, framför allt Thomas och Zak. Charity säger att Chas måste tänka på hämnden och att Eve och Carl får det de förtjänar.
 
Zak kopplar in julljusen och då går elen, även hemma hos Sharmas.
Jai pratar med Charity och hon gör återigen ett försök att prata med Lisa. Hon påpekar att Dingles får dubbla marknadsvärdet och 10 000£ extra, dessutom ett varm lägenhet med kyl och frys och andra bekvämligheter. Lisa försöker sedan prata med Zak men han är inte intresserad. Han säger att pengarna tar slut så småningom men detta hus kommer att stå kvar. Dessutom är Shadrach begravd på gården.
 
Lizzie ordnar med massa öl och tv-spel. Sedan ser hon till att Paddy kommer hem till Marlon när ingen annan är hemma vilket gör att killarna börjar prata med varann. De reder ut en hel del av deras problem och blir lite mer vänner igen.
 
Rhona frågar Marlon om han vill följa med på första ultraljudet men han tycker Paddy ska följa med istället. Hon tror att Marlon kommer att ångra sig om han inte följer med. Då svarar Marlon att han är van för han och ångern är gamla vänner.
Zak får veta det och säger till Marlon att följa med för det vore korkat att inte göra det och så korkad är ju inte Marlon trots att han har ett kvinnoyrke och är så lång som han är.
 
Zak bjuder över Carl och Chas på middag. Hon vill inte gå men Carl övertalar henne. Både Zak och Carl håller sedan tal under middagen och båda är lyckliga över bröllopet. Carl lovar att göra allt för Chas och att han är så lycklig nu.
Hon berättar sedan för Charity vad Carl sagt och att hon tror att han älskar henne fortfarande och att han kommer att bättra sig. Hon MÅSTE få veta om Carl och Eve fortfarande träffas...
 
 

RSS 2.0