Ljusvaka eller likvaka

Regnet har gjort marken runt schakthålet instabilt. Declan blir mer och mer förbannad över att räddningstjänsten inte gör tillräckligt i hans ögon sett. Han är beredd att betala för fler insatser när han får veta att de som hjälper till är volontärer som gör allt gratis.
 
Katie ligger i en schaktgång och märker att hon har sår på benet. Hon fortsätter att försöka ta sig framåt ändå. Plötsligt märker hon hur det droppar vatten och hon försöker dricka lite även om det är svårt. Precis då kommer ett till ras bakom henne.
 
Gennie är hemma och hon är väldigt orolig för sin vän. Hon har dåligt samvete för att de bråkat innan olyckan.
 
Ashley möter Jude på cafét. De planerar att göra en inofficiell ljusvaka på puben för att visa Katie deras sympatier.
 
Edna är på kontoret och det gör Charity irriterad. Edna passar på att meddela Jimmy om att hennes timmar är nedskurna till en dag i veckan och när Edna undrar vilken dag i veckan hon ska jobba så svarar Charity att det beror på hur det ser ut för tillfället.  Edna säger att hon gärna vill veta i förväg vilken dag hon ska jobba så svarar Charity lite spydigt att Edna har väl inget socialt liv som  är så viktigt. Det gör Jimmy förbannad plus att Charity ändrat utan att fråga honom så han bestämmer rakt av att Ednas timmar ska ökas till tre dagar i veckan med start nu. Charity skäller sedan ut Jimmy för att han underminerat henne inför Edna. Jimmy försvarar sig med att hon borde inte beslutat något utan att ha pratat med honom.
 
Diane pratar med Bernice om Steve. Hon säger att han kommer troligen inte att lämna sin fru så det är bättre att Bernice stannar kvar i byn och bryr sig om sin dotter istället. Bernice tror visst att Steve kommer att välja henne.
 
Val är tillbaka och hon skryter för Eric, Amy och Kerry på cafét om hur bra Sharon har det nu för hon har fått nya bröst i bröllopspresent. Sedan blir hon sur för att Diane inte sagt något om ljusvakan som ska vara på puben.
Amy sitter och lyssnar men hon är inte på så bra humör så hon går därifrån. Kerry frågar Val vad som står på och Val svarar att det är Kyles födelsedag snart så det är kanske det som Amy tänker på.
 
Edna lämnar Tootsie på kliniken för operation. Hon ber Brett att ta väl hand om hunden.
 
Moira kommer med smörgåsar till Andy och Declan som är ute vid schakthålet. Declan är inte på humör för att äta.
 
Megan kommer till kontoret på Home Farm. Hon vill att de hämtar hem Declan och att de inte ringer honom i förväg så han är förberedd på att hon är där. När de kommer ut till fältet blir Declan förbannad för han vill inte ha henne där. Megan ger sig inte utan säger åt honom att komma hem för att äta och värma upp sig för annars kommer han att hamna på sjukhus. Declan ger med sig och följer med henne hem.
 
Efter operationen av Tootsie så frågar Brett om  Rhona ska gå på ljusvakan. Hon vill hellre stanna hemma med vin och hämtmat. Brett gillar idén så Rhona säger att han får välja mat idag. Han frågar då vad Paddy ska säga om det men Rhona bryr sig inte om det.
 
Ljusvakan är på puben. De tänder massa ljus och dämpar den andra belysningen. Stämningen är låg och de flesta är tysta. Bernice kommer in och vill ha en drink. Sedan börjar hon berätta om kläder och tv-spel som hon köpt till Gabby. Hon upptäcker att det är en ljusvaka och ber om ursäkt för hon visste inte det. Ashley följer med henne in till vardagsrummet. Gabby blir glad över sakerna sedan säger hon att hon vill ha nya fina stövlar. Både Ashley och Laurel som är där säger att Gabby får nöja sig med stövlarna hon har för det är inget fel på dem. Gabby muttrar att de är trånga i tårna och då säger Bernice att hon kan köpa stövlarna.
Ashley säger sedan åt Bernice att inte försöka köpa Gabbys kärlek utan tillbringa mer tid med dottern istället.
 
Edna står på puben och öppnar posten hon fått. Jimmy ser att hon fått kreditkortserbjudande och han påpekar att han också får en hel del sådana förslag om att låna pengar.
 
Val stormar in på puben och vill inte alls ta hänsyn till ljusvakan. Hon säger att de som sitter där borde ta på sig en hjälm och gå dit till schaktet för att hjälpa Katie istället för att sitta där.
 
Andy ska precis tacka alla för att de kommit till puben när Megan och Declan kommer in. Declan stannar till sedan blir han förbannad. Han nästan skriker när han säger att han ska betala för deras drinkar eftersom han är Katies make. Han är så förbannad så han säger att de tror visst hon är död för annars skulle de inte ha någon vaka, sedan går han därifrån. Megan följer efter och hon inser att Declan tror inte Katie lever.
 
Väl hemma ringer Declan till Katies mobil för att berätta i svararen hur mycket han älskar henne, att han insett det nu. Katies mobil har slut på batteriet så hon får aldrig samtalet.
 
Bob frågar Edna om hur Tootsie mår. Han ger henne sedan ett matpaket som hon kan ge till hunden. När Edna får reda på att maten legat på golvet och att Brenda försöker förklara att de menar att maten är till hunden och inte till Edna blir hon förbannad. Hon säger att Tootsie har aldrig tiggt dem om mat och hon behöver inte deras mat som legat på golvet.
 
Kerry frågar Amy hur det är. Amy säger att det är bra. Kerry påminner henne om att skicka ett kort till Kyles födelsedag. Amy blir sur och säger att det är meningen att de ska glömma honom.
 
Räddningstjänsten drar tillbaka sökandet. De berättar för Declan att de hittat fyrhjulingen men inte Katie. Declan blir förtvivlad och tar på sig skulden om att det är hans fel att Katie hamnade i schaktet.
 
Edna frågar Rodney om han kan värdera en del saker hon har hemma som hon tänkt lämna till kyrkans välgörenhet. Rodney kommer hem till henne och upptäcker att det mesta är inte värt så mycket. Då tar Edna fram några gamla medaljer. Rodney ser att de är från första världskriget så de kan vara värda en hel del. Han upptäcker även att de är Ednas fars medaljer så han frågar om hon tänker göra sig av med dem. Edna nekar till det.
 
Katie kryper sakta framåt och tillslut kommer hon till ett galler i marken.
 
Kerry skriver ett grattiskort till Kyle utan att Amy får reda på det. Victoria ser det och säger åt Kerry att Amy kommer inte bli glad när hon upptäcker det. Kerry tror inte på Victoria så hon säger att hon vet att Amy blev glad över korten hon skickade till henne. Victoria svarar att Amy blev inte alls glad utan upprörd över att bli påmind om att hon blivit lämnad.
 
Declan erkänner för Nikhil att han tror att Katie är död.
 
Edna ska ge Tootsie medicinen och när hon tar fram asken ser hon fakturan. Hon tittar på medaljerna men sedan tar hon fram ett formulär som hon fyller i, antagligen en kreditkortsansökan.
 
Zak och Sam är ute på fälten för att leta efter ventilhål till alla gångar som finns i marken. Tillslut hittar de det hålet där Katie ligger i. De frågar hur hon mår och hon säger svagt att benen känns kalla. Sam ringer de andra för att tala om att de hittat henne.
Declan kommer springandes när han hör att Katie är hittad. Han försöker prata med henne men får knappt några svar. Räddningspersonalen får upp Katie och lägger henne på en bår i väntan på helikoptern som ska ta henne till sjukhuset.
Declan tackar Megan som hjälp till och sedan säger han att det är tack vare henne de hittade Katie eftersom han själv hade gett upp.

Kommentarer
Postat av: M

Åh vilket fint avsnitt idag! så många som bryr sig och hjäpler till det var så kul att se :) och kul att det var sam som hittade henne han hade behövt lite uppskattning.. och Megan och moira var också toppen och när nikhil gick till Declan var riktigt bra :)skönt att hon är uppe.

stackars Edna :(

2014-04-03 @ 17:12:24
Postat av: Julia

Så spännande det är just nu! Tycker också Megan, Moira och Nikhil var jättebra idag. Och Sam, han är ju så go'! Hoppas det är ok med Katie.

Var är Belle? Längesedan man såg henne känns det som.

2014-04-03 @ 18:19:35
Postat av: M

Jaa verkligen spännande! Ja det här är det bästa avsnittet på länge! :) ja han är ju det :) ja hoppas också det!

Ja henne har man inte sett mycket av sen den där klippboken till Sarah?

2014-04-03 @ 19:15:11
Postat av: Jackson

Nikhil gjorde ett starkt intryck på mig idag.

2014-04-03 @ 21:59:32
Postat av: Catrin

Snacka om lokalt regn...Det regnar och är helmulet när dom är ute och letar efter Katie och i byn är det strålande sol :) Var det bara jag som tänkte på det? :)

Jag tycker också det är synd om Edna :( Hunden som är sjuk och Charity som har en attityd som man bara vill kräkas på. Jag gillar inte henne längre,iaf inte just nu.

2014-04-03 @ 23:50:21
Postat av: Maria

Usch, mår riktigt dåligt för ednas skull. Har själv hund och det är som en familjemedlem. Hade aldrig accepterat hur charity pratade om tootsie, det resonemanget kan ju lika gärna gälla Sarah som hålls vid liv på ett konstlat sätt... Men hon kommer nog ned på jorden när det avslöjats vad Jai gjort. Dessutom kan man ju undra hur mkt paddys tidigare undersökningar av tootsie lett till hennes tillstånd. Han verkar av sitt resonemang vara lat och inkompetent och om han hade fått fortsätta undersöka tootsie hade hon gått en säker död tillmötes. Tycker kliniken borde bjuda på halva kostnaden pga detta.

Stackars gabby. Massa konstiga, egoistiska vuxna förebilder.

2014-04-04 @ 00:18:03
Postat av: Maria

Tror även att det är ngt på gång mellan rhona och brett.

2014-04-04 @ 00:19:45
Postat av: Jackson

Har mycket svårt att föreställa mig att Bernice och Ashley var ett par en gång i tiden.

Charity är ju bara för mycket just nu. Även Paddy. Väntar bara på en heltändning mellan Rhona och Brett. Gillar inte Rhona, men just nu förstår jag om hon inte står ut med knas-Paddy. Han som alltid har varit så fin och reko mot alla tidigare.

2014-04-04 @ 08:40:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0